Τελευταία Νέα
Speculator

Ποιες εισηγμένες ΑΕΕΑΠ διαπραγματεύονται με «έκπτωση» στο ΧΑ και ποια παίζει με μεγάλο premium

Ποιες εισηγμένες ΑΕΕΑΠ διαπραγματεύονται με «έκπτωση» στο ΧΑ και ποια παίζει με μεγάλο premium

Με discount κάτω από 15% διαπραγματεύονται BriQ, Trastor και Intercontinental International – Μεγάλο το premium για την Prodea

Με μία μικρή έκπτωση λίγο κάτω από 15% διαπραγματεύονται οι εισηγμένες ΑΕΕΑΠ ενώ με σημαντικό premium διαπραγματεύεται μόνο η Prodea.

Όπως προκύπτει από τους σχετικούς πίνακες επενδύσεων, η αξία των ακινήτων των 4 κυριότερων που επενδύουν στην ακίνητη περιουσία ξεπερνά τα 2,3 δισ. ευρώ με τη «μερίδα του λέοντος» να κατέχεται από την Prodea.
Η Prodea με αποτίμηση 1,95 δισ. ευρώ στο ΧΑ και εξαιρετικά περιορισμένη εμπορευσιμότητα έχει ακίνητα αξίας 1,87 δισ. ευρώ.
Παράλληλα διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα73,2 εκατ. ευρώ αλλά και υποχρεώσεις 770 εκατ. ευρώ.
Επομένως διαμορφώνεται μία αξία 1,17 δισ. ευρώ σημαντικά χαμηλότερη από την χρηματιστηριακή.
Από την άλλη η Intercontinental International έχει ένα οριακό προβάδισμα έναντι των BriQ και Trastor.

Το discount

Η μετοχή έχει ένα discount 14,5% καθώς με αποτίμηση 65 εκατ. ευρώ, έχει αξία ακινήτων 95,4 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 8,3 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις 27,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή μία καθαρή αξία 76,3 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η Intercontinental International ΑΕΕΑΠ, σε συνέχεια συμμετοχής της σε κλειστή ιδιωτική διαγωνιστική διαδικασία για απόκτηση ακινήτου, επί της λεωφόρου Κηφισίας το Χαλάνδρι, υπέγραψε με τον ιδιοκτήτη μνημόνιο συναντίληψης σχετικά με το πλαίσιο και τον άμεσο χρονισμό της ολοκλήρωσης της Συναλλαγής με συνολικό τίμημα 12.050.000 ευρώ.
Η BriQ Properties με αποτίμηση 71 εκατ. ευρώ, αξία ακινήτων 101.5 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 899 χιλ. ευρώ και υποχρεώσεις 20 εκατ. ευρώ, έχει καθαρή αξία 83,4 εκατ. ευρώ και άρα ένα discount της τάξης του 14% περίπου.
Τέλος η Trastor με αποτίμηση 131 εκατ. ευρώ, αξία ακινήτων 295,2 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 16,9 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις 162,3 εκατ. ευρώ έχει μία καθαρή αξία 150 εκατ. ευρώ.
Η αποτίμηση μεταφράζεται σε discount κοντά στο 13%.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, το discount θα μπορούσε να χαρακτηριστικό μικρό λόγων των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά, αλλά από την άλλη δείχνει τις αντοχές των εταιρειών και προφανώς και την ποιότητα των ακινήτων που διαθέτουν.
Επιπλέον αρκετές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση ποιοτικών ακινήτων και θέλουν να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες που ίσως υπάρξουν.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης