Τελευταία Νέα
Speculator

Απέδωσαν τα χαρτοφυλάκια των μικροεπενδυτών λόγω νέων εισροών και δίμηνης ανόδου

Απέδωσαν τα χαρτοφυλάκια των μικροεπενδυτών λόγω νέων εισροών και δίμηνης ανόδου

Τον Ιανουάριο το ποσοστό υποχώρησε στο 77,4% από 81,35% που ήταν τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ την ίδια στιγμή το ποσοστό των επενδυτών με χαρτοφυλάκια έως 9 χιλ. ευρώ αυξήθηκε στο 10,56% από 9,26%

Σχετικά Άρθρα
Περισσότερη δύναμη απέκτησαν τον Ιανουάριο τα χαρτοφυλάκια των μικρών επενδυτών, αφού η δίμηνη άνοδος του ΧΑ, έφερε βελτίωση αποτιμήσεων αλλά και νέες εισροές κεφαλαίων από επενδυτές.
Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΧΑ (Axianumbers Ιανουαρίου) τα χαρτοφυλάκια επενδυτών με αξία έως 3.000 ευρώ έχουν μειώσει το ποσοστό τους στο σύνολο των ενεργών μερίδων του ΧΑ στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων ετών, αυξάνοντας παράλληλα το ποσοστό των άλλων χαρτοφυλακίων με μεγαλύτερη αξία.
Τον Ιανουάριο το ποσοστό υποχώρησε στο 77,4% από 81,35% που ήταν τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ την ίδια στιγμή το ποσοστό των επενδυτών με χαρτοφυλάκια έως 9 χιλ. ευρώ αυξήθηκε στο 10,56% από 9,26% και αυτών που έχουν έως 15 χιλ. ευρώ αυξήθηκε στο 3,41% από 2,81%.
Αντιστοίχως τα χαρτοφυλάκια με αξία έως 30 χιλ. ευρώ έφτασαν στο 3,35% του συνόλου από 2,08%.
Σημειώνεται πως το σύνολο των ενεργών μερίδων, δηλαδή οι κωδικοί που έκαναν έστω μία πράξη τον Ιανουάριο ήταν στις 532 χιλ. από 553 χιλ. τον περασμένο Νοέμβριο.

Ολίγοι επενδυτές

Το ελληνικό χρηματιστήριο πάντως εξακολουθεί να έχει λίγους μεγάλους επενδυτές και οι περισσότεροι έχουν επενδύσει λίγα κεφάλαια.
Τον Ιανουάριο δραστηριοποιήθηκαν 1078 κωδικοί με χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ και 958 με αξία έως 3 εκατ. ευρώ.
Σε σύγκριση με τον περασμένο Νοέμβριο, οι επενδυτές που τον Ιανουάριο δραστηριοποιήθηκαν στο ΧΑ με αξία χαρτοφυλακίου έως 9 χιλ. ευρώ από 51.223 αυξήθηκαν στους 56.190 και αντιστοίχως αυτοί που είχαν αξία χαρτοφυλακίου έως 15 χιλ. ευρώ από 15.893 αυξήθηκαν στους 18.142.
Ανάλογη βελτίωση παρατηρείται και σε κωδικούς με μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου.
Να σημειωθεί πως του τελευταίους 14 μήνες οι Έλληνες επενδυτές είναι αυτοί που τοποθετούν κεφάλαια στο ΧΑ, ενώ οι ξένοι εμφανίζονται με συνολικές εκροές άνω των 600 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον αξίζει να τονιστεί πως οι Έλληνες ιδιώτες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις κατέχουν τα 7,84 δισ. ευρώ από το σύνολο της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ και είναι η μεγαλύτερη κατηγορία επενδυτών.
Ακολουθούν οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις με 3,6 δισ. ευρώ κι οι εταιρείες επενδύσεων, αμοιβαία κεφάλαια κτλ με 1,63 δισ. ευρώ.
Από τους αλλοδαπούς επενδυτές που ελέγχουν 26,4 δισ. ευρώ οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις έχουν τα 8,4 δισ. ευρώ και τα 6,5 δισ. ευρώ οι εταιρείες επενδύσεων, αμοιβαία κεφάλαια κτλ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης