Τελευταία Νέα
Speculator

Πως θα μειωθεί στο μισό η μαύρη τρύπα των κεφαλαίων στις υπό επιτήρηση εταιρίες του ΧΑ;

Πως θα μειωθεί στο μισό η μαύρη τρύπα των κεφαλαίων στις υπό επιτήρηση εταιρίες του ΧΑ;

Οι διαγραφές μετοχών και χρεών και οι πρωταγωνιστές

Με τη NEWCO UNITED GROUP HELLAS να δηλώνει πως σκοπεύει να βγάλει τη Forthnet από το ΧΑ αν συγκεντρώσει άνω του 90% του συνόλου των μετοχών ή να συνεχίσει τις προσπάθειες αν δεν το καταφέρει, το ΧΑ αναμένεται να χάσει μία εισηγμένη με αποτίμηση λίγο πάνω από 100 εκατ. ευρώ αλλά και περιορισμένη πλέον εμπορευσιμότητα.

Ουσιαστικά είναι μικρό το… πλήγμα στη συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ και εύκολα υπερκαλύπτεται από τις αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν ανακοινωθεί ή από μία άνοδο της αγοράς συνολικά.
Από την άλλη η κατηγορία της επιτήρησης θα χάσει μία εισηγμένη με αρνητικά ίδια κεφάλαια 241,1 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο.
Η Forthnet με βάση τα στοιχεία εξαμήνου ήταν η εισηγμένη με τη μεγαλύτερη αρνητική καθαρή θέση.
Συνολικά 19 εισηγμένες είχαν αρνητική καθαρή θέση η οποία συνολικά ανερχόταν στα -840 εκατ. ευρώ.
Οι περισσότερες μετοχές διαπραγματεύονταν στην κατηγορία της επιτήρησης.

Τι αλλάζει στα ίδια κεφάλαια των εισηγμένων

Μία σειρά από κινήσεις βελτιώνουν το συνολικό ύψος των ιδίων κεφαλαίων των εν λόγω εισηγμένων.
Η έξοδος της Forthnet από το ΧΑ θα βελτιώσει το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων, αφού δε θα υπολογίζεται πλέον το δικό της νούμερο.
Επομένως από τα -840 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο θα μπορούσε να πάει στα -600 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον οι εξελίξεις στην Intralot με την αναδιάρθρωση των ομολόγων θα μπορούσε να φέρει κεφαλαιακό κέρδος από 100 έως 200 εκατ. ευρώ.
Η Intralot στο εξάμηνο είχε αρνητική καθαρή θέση 140 εκατ. ευρώ περίπου αλλά στο εννεάμηνο αυξήθηκε στα -175 εκατ. ευρώ.
Αν θεωρήσουμε πως το τέταρτο τρίμηνο θα είναι επίσης ζημιογόνο στο καλύτερο σενάριο τα ίδια κεφάλαια θα μπορούσαν να βελτιωθούν εκπληκτικά και να μειωθεί στο ελάχιστο η καθαρή θέση της εισηγμένης και κατ’ επέκταση των εισηγμένων της επιτήρησης.
Ακόμα και στο «κακό σενάριο» θα μπορούσαμε να δούμε μία βελτίωση άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Η AVE, η οποία είχε στο εξάμηνο αρνητική καθαρή θέση (-2 εκατ. ευρώ), αλλά δε διαπραγματεύεται στην επιτήρηση, λόγω των αυξήσεων κεφαλαίων που κάνει τα τελευταία χρόνια, με την τελευταία αύξηση και ανάληψη χρέους από το βασικό μέτοχο πέτυχε να έχει καθαρή θέση στο εννεάμηνο 27,6 εκατ. ευρώ.
Μία ακόμη εισηγμένη που αναμένεται βελτίωση μέσω διαγραφής χρέους είναι η Μπήτρος.
Στο εξάμηνο είχε αρνητική καθαρή θέση 53,3 εκατ. ευρώ, αλλά βάσει του σχεδίου που υλοποιήθηκε πρόσφατα με τη ΣΙΔΜΑ, οι τράπεζες θα διαγράψουν χρέη από τη Μπήτρος.
Αυτό σημαίνει πως τα ίδια κεφάλαια θα μπορούσαν να βελτιωθούν κατά το ποσό της διαγραφής.
Από την άλλη τα οικονομικά αποτελέσματα αρκετών εταιρειών της επιτήρησης στο δεύτερο εξάμηνο αναμένεται να πιέσουν περαιτέρω τα ίδια κεφάλαια.
Ωστόσο, οι διαγραφές (μετοχών και χρεών) θα μπορούσαν να φέρουν μείωση έως και άνω των 400 εκατ. ευρώ και επομένως να μειωθεί ίσως και πάνω από το μισό το ύψος των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων των εταιρειών που διαπραγματεύονται στην επιτήρηση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης