Τελευταία Νέα
Speculator

Σε παρατεταμένο Lockdown η Ευρώπη μέχρι και το Φεβρουάριο 2021 - Πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία

Σε παρατεταμένο Lockdown η Ευρώπη μέχρι και το Φεβρουάριο 2021 - Πλημμυρίζουν τα νοσοκομεία
Η Ευρώπη δίνει παράταση στο lockdown
Τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Ευρώπη ξεπέρασαν τα 25 εκατομμύρια, την ώρα που πολλές χώρες επαναφέρουν ή παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα για να αποτρέψουν κατάρρευση των συστημάτων υγείας.
Η Ευρώπη έχει καταγράψει τουλάχιστον 25.016.506 κρούσματα και 559.863 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.
Η ήπειρος, όπου κατοικεί μόλις το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού, παραμένει η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο, καθώς αντιστοιχεί σχεδόν στο 30% των συνολικών κρουσμάτων και θανάτων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παράταση των lockdown σε πάρα πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, τουλάχιστον έως το τέλος Ιανουαρίου 2021, η Μεγάλη Βρετανία έχει ήδη ανακοινώσει lockdown μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 2021.
Στην Ελλάδα μετά δύο μήνες lockdown, οι ειδικοί φοβούνται το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα πολύ ισχυρό τρίτο κύμα της επιδημίας, το οποίο όπως υποστηρίζουν δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί το ΕΣΥ, καθώς αν και έχουν μειωθεί ασθενείς και διασωληνωμένοι, η πίεση παραμένει καθώς οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι ελάχιστες.
Το lockdown στην Ελλάδα είχε πάρει παράταση έως 11/1 και όπως δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία, έξι περιφερειακές ενότητες παραμένουν «κόκκινες», σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τις τελευταίες δύο εβδομάδες: Έβρος, Κιλκίς, Φλώρινα, Ροδόπη, Δυτική Αττική και Κοζάνη, με τις τρεις τελευταίες σε παρατεταμένο lockdown λόγω σοβαρού επιδημιολογικού φορτίου.
Το πλέον πιθανό σενάριο είναι πως παρά το άνοιγμα των σχολείων στις 11/1, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στα βήματα των ευρωπαίων εταίρων της και σήμερα 8/11 να ανακοινώσει επέκταση του lockdown τουλάχιστον έως τέλος Ιανουάριου 2021.

ΠΟΥ: Σε «ανησυχητική κατάσταση» η Ευρώπη λόγω της νέας παραλλαγής κορωνοϊού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανησυχεί για την εξάπλωση της μετάλλαξης του κορωνοϊού και του γενικά αυξανόμενου αριθμού λοιμώξεων στην Ευρώπη και συνιστά εντατικοποίηση των προσπαθειών για την καταπολέμησή του.
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ανησυχητική κατάσταση η οποία επηρεάζεται ταυτόχρονα από σημαντική αύξηση των νέων λοιμώξεων και τη μετάλλαξη του ιού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε σε μικρό χρονικό διάστημα περισσότερα από ό,τι κάναμε μέχρι τώρα.
Τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να καταβάλουν ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για την καταπολέμηση του ιού», τόνισε ο περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε σήμερα στην Κοπεγχάγη.
Συγκεκριμένα, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ ζήτησε «να εντατικοποιηθούν ξανά τα γνωστά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και οι περιορισμοί των επαφών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθούν οι νέες λοιμώξεις, να ανακουφιστούν οι υπηρεσίες υγείας και να σωθούν ζωές.
Σε συνδυασμό με έναν επαρκή αριθμό διαγνωστικών τεστ, τη συμμόρφωση στους κανόνες καραντίνας και τον εμβολιασμό, αυτά τα μέτρα θα λειτουργήσουν εάν συμμετάσχουμε όλοι», υπογράμμισε.

Η Ευρώπη δίνει παράταση στο lockdown

Στην παράταση των περιοριστικών μέτρων και των lockdown προχωρούν Ευρώπη και Μεγάλη Βρετανία, τη στιγμή που αναφέρεται πως τα νοσοκομεία στο Λονδίνο πλημμυρίζουν από ασθενείς με covid.
Η Αγγλία, η οποία εισήλθε από τις 5/1 στο τρίτο lockdown της από την έναρξη της πανδημίας, το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τα μέσα Φεβρουαρίου, δοκιμάζεται ιδιαίτερα από το β’ κύμα της επιδημίας.
Μάλιστα οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της χώρας είναι πολύ χειρότερη από αυτήν που βίωσαν κατά τη διάρκεια του α’ κύματος της επιδημίας.
Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο η Μ. Βρετανία ανακοίνωσε ένα ακόμα ρεκόρ κρουσμάτων (62.322) ενώ εκτιμάται πως ένας στους 50 έχει κολλήσει τον ιό.
Το τρίτο lockdown αναμένεται να διαρκέσει 7 εβδομάδες, αν και διαμηνύεται πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χαλάρωση πριν από τις 22/2.
Υπό αυτά τα δεδομένα, κλείνουν τα σχολεία, θα λειτουργούν μόνο τα άκρως απαραίτητα καταστήματα (π.χ. τρόφιμα, φαρμακεία) και θα επιτρέπεται μόνο η σωματική άσκηση μια φορά την ημέρα.

Σε lockdown βρίσκονται μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη

Ήδη η Αυστρία ανακοίνωσε την παράταση κατά μια εβδομάδα του lockdown έως τις 24/1 ενώ και στη Γερμανία το lockdown, το οποίο επρόκειτο να λήξει στις 10/1, παρατάθηκε έως τα τέλη Ιανουαρίου 2021.
Την ίδια στιγμή στην Ιταλία, από χθες Πέμπτη 7/1 άνοιξαν δημοτικά και γυμνάσια ενώ στις 11/1 θα επαναλειτουργήσουν και τα λύκεια, παρά τις αντιδράσεις σε πολλές περιφέρειες για την ανάγκη να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση.
Πριν λάβει την όποια νέα απόφαση, η κυβέρνηση θέλει να αξιολογήσει τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία θα είναι διαθέσιμα αύριο 8 Ιανουαρίου.
Σημειώνεται πως έως τις 15 Ιανουαρίου, οι Ιταλοί δεν θα μπορούν να βγουν από την περιφέρεια στην οποία ζουν μόνιμα (εκτός αν συντρέχει λόγος υγείας ή επαγγελματικός) ενώ επιτρέπονται επισκέψεις δύο μόνον ατόμων σε σπίτια συγγενών και φίλων.
Σε lockdown έως τα μέσα Ιανουαρίου 2021 είναι και η Ολλανδία ενώ το σενάριο ενός τρίτου εθνικού lockdown μελετά και η Γαλλία, όπου και έως τις 7/1 διατηρούνται μια σειρά από περιοριστικά μέτρα που αφορούν θέατρα, μουσεία, κινηματογράφους και άλλους χώρους πολιτισμού.
Στη Γαλλία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σάββατο νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε 15 τμήματα στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, από τις 8 μ.μ.
Η διάδοση του Covid-19 σε αυτές τις περιοχές ανέβηκε ταχύτερα συγκριτικά με άλλες περιοχές με αποτέλεσμα οι τοπικοί ηγέτες να ζητήσουν σκληρότερο lockdown.
Η κυβέρνηση ανέβαλλε επίσης την προγραμματισμένη επανέναρξη μουσείων και κινηματογράφων, που είχε υποσχεθεί για τις 7 Ιανουαρίου, ενώ εστιατόρια και μπαρ παραμένουν κλειστά σε εθνικό επίπεδο.
Τα σχολεία είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν ξανά μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Γαλλίας, δήλωσε την Κυριακή ότι ο πλήρης αντίκτυπος των επαφών κατά τις γιορτές θα μεταφραστεί σε νέες νοσηλείες μέχρι την επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η «κατάσταση ήταν ανησυχητική», με καθημερινές λοιμώξεις ήδη να κυμαίνονται κοντά στις 15.000, σε σύγκριση με 10.000 στις αρχές Δεκεμβρίου.
Την επιβολή περαιτέρω περιορισμών δεν μπορεί να αποκλείσει ούτε ο αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης L. Vardakar, καθώς οι ανώτεροι αξιωματούχοι της υγείας στην Ιρλανδία προειδοποίησαν ότι ο ιός είναι «εκτός ελέγχου» στη χώρα.
Σύμφωνα με τον κ. Vardakar δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον περιορισμών, ακόμη και μετά την αυστηροποίηση του lockdown την περασμένη εβδομάδα και για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ ημέρες.
Στο μεταξύ  σε νέο lockdown αναμένεται να εισέλθει και η Σκωτία το οποίο θα διαρκέσει ως την άνοιξη, σύμφωνα με την η εφημερίδα The Times.
Η επικεφαλής της κυβέρνησης της επαρχίας Ν. Stergon έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του υπουργικού της συμβουλίου για να εξεταστεί η λήψη περαιτέρω μέτρων για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού και ζήτησε να συγκληθεί το σκωτσέζικο κοινοβούλιο.
Κατά τις πληροφορίες των Times, η επανεκκίνηση της λειτουργίας των σχολείων θα αναβληθεί πέραν της 18ης Ιανουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης