Τελευταία Νέα
Speculator

Eξαγορά 11 ακινήτων στην Αθήνα από Chenavari – Orasis έναντι 50 εκατ. ευρώ

Eξαγορά 11 ακινήτων στην Αθήνα από Chenavari – Orasis έναντι 50 εκατ. ευρώ
Ποιος είναι ο πωλητής
Η πανδημία παρά την μετάλλαξη της δεν ακυρώνει το θερμό ενδιαφέρον  για την ελληνική αγορά ακινήτων.
Το ερχόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί  μια πώληση 11 ακινήτων στην Αθήνα απο τον ισραηλινό όμιλο real estate Zoia προς τα Funds Chenavari – Orasis.
Η συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ και συμπεριλαμβάνει και το κόστος ανακαίνισης των ακινήτων.
Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2020 και τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα αποκτηθεί το 20% της συναλλαγής απο το Οrasis fund.
Τα εξαγορασθέντα ακίνητα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία των Αθηνών και περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή γραφεία κτιρίων, οικιστικά ακίνητα, ενώ ένα μέρος αποτελείται και απο ξενοδοχεία.
Η εξαγορά των κτιρίων αποτελεί την δεύτερη συναλλαγή μεταξύ της Zoia και του Chenavari εντός του 2020 και επετεύχθη ύστερα απο πολύμηνες διαπραγματεύσεις.
Η Ισραηλινή εταιρεία διαθέτει εμπειρία 100 ετών στο real estate με συνολικές συναλλαγές 2,5 δις. δολαρίων σε έξι χώρες (Ισραήλ, Αμερική, Γερμανια Ισπανία, Πολωνία, Ελλάδα).
H Ζoia εισήλθε νωρίς στην ελληνική αγορά εξαγοράζοντας ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων όλων των κατηγοριών και στην συνέχεια προχώρησε σε ανακανίσεις των εν λόγω ακινήτων αυξάνοντας μ αυτόν τον τρόπο και την εμπορική τους αξία.         

Aνοδικές οι προοπτικές


Εν μέσω πανδημίας, η νέα εξαγορά επιβεβαιώνει τις προοπτικές, αλλά και τις αναμενόμενες αποδόσεις της ελληνικής αγοράς ακινήτων.
Το Chenavari,  όπως θα δούμε, ειδικεύεται σε επενδύσεις καθώς αναζητά ευκαιρίες στον κύκλο απομόχλευσης των ευρωπαϊκών αγορών.
Ως τέτοια ευκαιρία θεωρεί και τις επενδύσεις στην Ελλάδα καθώς όπως έχει ανακοινώσει, με την εξαγορά των ακινήτων τοποθετείται εν όψει της αναμενόμενης ανάκαμψης της ελληνικής αγοράς ακινήτων αποκτώντας σταθερότητα αλλά και αποδόσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία απο το αγγλικό fund, οι τιμές στα ακίνητα των Αθηνών απέχουν μακράν απο τα επίπεδα συναλλαγών στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ενδεικτικά, όταν στην Αθήνα οι τιμές φθάνουν τα 2,5  χιλ ευρώ ανά τ.μ,  οι τιμές στην Ρώμη φθάνουν τα 10 χιλ. ευρώ ανά τ.μ, στην Βαρκελώνη 6,5 χιλ. ευρώ, στην Λισσαβώνα 9,5 χιλ. ευρώ, στο Βερολίνο  9 χιλ ευρώ, στο Λονδίνο 18 χιλ ευρώ, στο Παρίσι 15 χιλ. ευρώ και στην Γενεύη 19 χιλ. ευρώ                         

Ποιό είναι το Chenavari - Orasis

To Chenavari fund εξειδικεύεται σε εναλλακτικές επενδύσεις  τόσο στον τομέα του Credit, όσο και σε ακίνητα και μετοχές, παράγωγα. Με περισσότερους απο 92 διαχειριστές το αγγλικό fund διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους  5,5 δισ. ευρώ και διαθέτει σημαντική παρουσία στην Ευρώπη και ειδικότερα σε μεσογειακές χώρες.
Διευθύνων σύμβουλος του Chenavari είναι ο κ. Loic Ferry o οποίος έχει τοποθετηθεί στρατηγικά στην ελληνική αγορά αποκτώντας περιουσιακά στοιχεία αξίας, τα οποία ήταν υποτιμημένα εξαιτίας της μακρόχρονης κρίσης.
Στην Ελλάδα εκτός απο τα ακίνητα της Zoia κατέχει συμμετοχές στην Ευρωπαϊκή Πίστη, αλλά και στην Aegean Baltic bank.
Το Orasis fund (G. Elliott)  ήταν απο τα πρώτα funds που επένδυσαν στην Ελλάδα μετά την κρίση (2012).
Για ένα σημαντικό αριθμό επενδυτών διαχειρίζεται ένα σοβαρό χαρτοφυλάκιο σε μετοχές, ομόλογα, και ακίνητα.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης