Τελευταία Νέα
Speculator

Κλείδωμα των ορκωτών από ΓΕΜΗ και ΕΛΤΕ με έλεγχο real time

Κλείδωμα των ορκωτών από ΓΕΜΗ και ΕΛΤΕ με έλεγχο real time
Τι σημαίνει η διασύνδεση του ΓΕΜΗ με το Μητρώο της ΕΛΤΕ
Στενό μαρκάρισμα στις ελεγκτικές εταιρίες αλλά και τον κάθε ορκωτό ελεγκτή επιφυλάσσει η διασύνδεση του του Μητρώου της ΕΛΤΕ με το ΓΕΜΗ μετά από αίτημα της πρώτης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης το ΓΕΜΗ αποκτά αυτοματοποιημένη πρόσβαση στο Μητρώο Ελεγκτικών Εταιριών και Ορκωτών της ΕΛΤΕ και μπορεί να διασταυρώνει αν για παράδειγμα αυτός που υπογράφει έναν ισολογισμό έχει άδεια ορκωτού και αν αυτή είναι σε ισχύ από την ΕΛΤΕ σε πραγματικό χρόνο.
Έτσι θα αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος έστω και περιορισμένα όπου οικονομικές καταστάσεις υπεγράφησαν από ορκωτούς των οποίων είχε αφαιρεθεί ή ο έλεγχος μιας εταιρίας ανατέθηκε σε εταιρία η οποία δεν ήταν ελεγκτική.

Σε πραγματικό χρόνο

Επιπλέον και η ΕΛΤΕ θα ενημερώνεται άμεσα με την ανάρτηση από τις εταιρίες για το διορισμό ορκωτού ελεγκτή γεγονός που θα διευκολύνει την παρακολούθηση της διαδικασίας ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων και των αποτελεσμάτων τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την έναρξη της λειτουργίας διασύνδεσης οι χρήστες του ΓΕΜΗ θα μπορούν να αντλούν ιστορικά και στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των ελέγχων που έχουν διενεργηθεί από το 2011 έως σήμερα.
Έτσι θα μπορούν να πληροφορηθούν σχετικά με τον αριθμό διενεργηθέντων ελέγχων στις
οικονομικές καταστάσεις των εταιριών ανά ελεγκτική εταιρεία και ορκωτό ελεγκτή λογιστή.

Ποσότητα και ποιότητα

Τι σημαίνει αυτό;
Θα μπορεί να διαπιστωθεί πόσους ελέγχους κάνει-υπογράφει ο κάθε ελεγκτής κάθε έτος αλλά και πόσες εταιρίες έχει αναλάβει να ελέγξει κάθε έτος η κάθε ελεγκτική εταιρία.
Έτσι για παράδειγμα θα μπορούν να εντοπιστούν ταχύτατα περιπτώσεις όπου ορκωτοί ελεγκτές υπογράφουν πολύ μεγάλο αριθμό εταιριών ή ελεγκτικές εταιρίες με μικρό αριθμό ελεγκτών που αναλαμβάνουν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό ελέγχων.
Παρά το γεγονός ότι το θεσμικό πλαίσιο δεν θέτει περιορισμό τυχόν διαπιστώσεις περί ανάληψης μεγάλου αριθμού ελέγχου θα χτυπά καμπανάκι στην ΕΛΤΕ ώστε να διενεργήσει δειγματοληπτικούς ποιοτικούς ελέγχους.
Εκτιμάται δε ότι θα περιοριστούν απίστευτα φαινόμενα που συμβαίνουν ακόμα και σήμερα ,όπου αναλαμβάνουν τον έλεγχο πλήθους εταιριών του δημοσίου με μειοδοτικούς διαγωνισμούς και προσφορές 4000 και 5000 ευρώ ελεγκτικές του ενός ή των δύο ορκωτών ελεγκτών.
Και όταν γίνεται λόγος εταιριών του δημοσίου ως κραυγαλέο παράδειγμα μπορεί να αναφερθούν μεγάλα νοσοκομεία που κάνουν τζίρους εκατομμυρίων ευρώ.
Σημειώνεται ότι δε ότι στο παρελθόν έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα με περιπτώσεις ελέγχων όπου δεν είχαν ακολουθηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες και το χειρότερο είχαν παραδοθεί έλεγχοι χωρίς υπογραφή ορκωτού λογιστή-ελεγκτή.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης