Τελευταία Νέα
Speculator

Αλλάζει εκ βάθρων το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς - Οι 5 που θα φύγουν

Αλλάζει εκ βάθρων το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς - Οι 5 που θα φύγουν
Οι αλλαγές στο νόμο για το ΤΧΣ φέρνουν μεγάλες ανατροπές
Σοβαρές αλλαγές αναμένεται να επιφέρει ο νέος νόμος για το ΤΧΣ στις διοικήσεις των τραπεζών με δεδομένο πως απαλείφει το πλαίσιο των σκληρών αγκυλώσεων του προηγούμενου καθεστώτος, το οποίο όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση της Πειραιώς κατάφερε ένα ισχυρό πλήγμα στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Οι αλλαγές που προετοιμάζονται θα επιτρέψουν την είσοδο στη διοίκηση των ελληνικών τραπεζών, στελεχών με αδιαμφισβήτητη εμπειρία και γνώση του εγχώριου τραπεζικού γίγνεσθαι ώστε να βοηθήσουν αποτελεσματικά και σε βάθος τις ελληνικές τράπεζες στη δύσκολη και κρίσιμη περίοδο που αυτές διέρχονται.
Τα νέα μέλη θα αντικαταστήσουν  ορισμένους από τους ξένους που είχαν διοριστεί ως μέλη των διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών ως αποτέλεσμα των μνημονικών απαιτήσεων και των εφαρμοστικών νόμων που καταρτίστηκαν εκείνες τις εποχές δημιουργώντας ένα ασφυκτικό, δυσκίνητο και σίγουρα καθόλου αποτελεσματικό πλέγμα διοίκησης για τις τράπεζες.
Εφόσον ο SSM απαντήσει αρνητικά στο αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς για την αποπληρωμή των τόκων από τα Cocos και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποκτήσει με την μετατροπή των Cocos σε μετοχές το 61,3% της Τράπεζας τότε το ΤΧΣ θα κληθεί να διορίσει 5 μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.

Πέντε νέα μέλη

Εκτιμάται λοιπόν στο πλαίσιο και του νέου θεσμικού πλαισίου, ότι το Ταμείο θα προχωρήσει σε αλλαγές 5 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου συμπεριλαμβανομένου  πιθανότατα και του τωρινού εκπροσώπου του κ. Περικλή Δοντά με  δεδομένο πως κανείς από τους παραπάνω δεν προστάτευσαν την τράπεζα αλλά και τα συμφέροντα του Δημόσιου – βασικού μετόχου της τράπεζας- από την πρόταση Paulson.
Eίναι χαρακτηριστικό πως το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου και παράλληλα μέλος των επιτροπών Κινδύνων, Στρατηγικής  και Δεοντολογίας- Διακυβέρνησης Διοικητικού Συμβουλίου  κ. David Hexter εκπροσωπούσε την EBRD που απέκτησε ποσοστό της τράπεζας στην αύξηση κεφαλαίου του 2015 ωστόσο εδώ και αρκετό καιρό η EBRD έχει ρευστοποιήσει το μερίδιό της.
Ο εκπρόσωπος του κ. Paulson κ. Alexander Blades μη εκτελεστικό μέλος του του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας θεωρείται απίθανο να παραμείνει στη θέση του με δεδομένο πως το ποσοστό του μετόχου που εκπροσωπεί θα κατέλθει στο 3,5%. 
Άλλωστε ακούγεται πως ο κ. Blades ως  νομικός είναι αυτός που κατάρτισε την πρόταση για την εξαγοράς της τράπεζας Πειραιώς από τον κ. Paulson και μεθόδευσε όπως ακούγεται το μηδενισμό των αξιών του ΤΧΣ, χωρίς να συναντήσει είναι η αλήθεια ιδιαίτερες αντιστάσεις.
Ο 71 ετών  αντιπρόεδρος της τράπεζας, κ. Karel De Boeck σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούσαν στα δημοσιογραφικά γραφεία το 2016 αποτέλεσε μια ακόμη σθεναρή επιλογή του κ. Paulson για το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας και παρά τη θέση του ως προέδρου της Επιτροπής Κινδύνων της Τράπεζας δεν κατάφερε να σταθμίσει τον κίνδυνο για  το πιστωτικό ίδρυμα που ζητούσε  να πληρώσει μια τέτοια περίοδο σε μετρητά τους τόκους των Cocos ούτε ασφαλώς σταμάτησε την πρόταση Paulson η οποία θα οδηγούσε σε απόλυτο dilution τις μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου.
Ο κ. Arne Berggren πρόεδρος της Επιτροπής Αποδοχών της τράπεζας και της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών Δ.Σ. διασφάλισε τις υψηλότατες αμοιβές σε χαλεπούς καιρούς για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και εκείνων που παρείχαν έργο αλλά και εκείνων που δεν παρείχαν.
Αλλωστε η σχέση του με τους κ. De Boeck και Blades ήταν πάντα στενές.
Σε ότι αφορά τον κ. Enrico Tommaso Cucchiani συμμετείχε ως μέλος σε όλες τις επιτροπές που προέδρευαν οι παραπάνω παρέχοντας τη στήριξή του στο συγκεκριμένο σύστημα.
Aυτό που επεδίωξε ο ισχύον νόμος του ΤΧΣ δηλαδή μια αδέκαστη εταιρική διακυβέρνηση δεν φαίνεται να επιτεύχθηκε μέσα από την προαναφερόμενη διοίκηση.
Αυτό καταμαρτυρούν οι πράξεις, αλλά και οι αριθμοί.
Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την 3η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς η αξία της τράπεζας στο Χρηματιστήριο ήταν 2,5 δισ. ευρώ , για να μειωθεί σήμερα στα 360 εκατ ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης