Τελευταία Νέα
Speculator

O «καλός κορωνοϊός» για το Ιατρικό με απλήρωτα χρέη 29 εκατ και νέο δάνειο 27,5 εκατ

O «καλός κορωνοϊός» για το Ιατρικό με απλήρωτα χρέη 29 εκατ και νέο δάνειο 27,5 εκατ
Οι υποχρεώσεις του Ιατρικού Αθηνών που φουσκώνουν συνεχώς, η ανοχή των τραπεζών και τα ερωτήματα της επόμενης ημέρας-Αύξηση 31% στις αμοιβές διοίκησης στο εξάμηνο
Ο κορωνοϊός φαίνεται ότι «κάνει καλό» στο Ιατρικό Αθηνών η οποία και μικρότερα επιτόκια εξασφάλισε για τα δάνειά της, δεν πληρώνει φόρους και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και επαναδιαπραγματεύεται το ομολογιακό που ρύθμισε στα τέλη του 2017 και αύξησε τη ρευστότητά της λόγω μη πληρωμής υποχρεώσεων προς το δημόσιο αλλά και έλαβε το Σεπτέμβριο πρόσθετη χρηματοδότηση 27,5 εκ ευρώ από τις τράπεζες μέσω του μηχανισμού εγγυοδοσίας του δημοσίου.
Το «καλό» βέβαια έγκειται στο ότι ο όμιλος κερδίζει χρόνο για να λύσει τα προβλήματά του αλλά την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις του εκτοξεύονται με αποτέλεσμα να γεννάται το ερώτημα πως θα ανταποκριθεί όταν θα έλθει η ώρα της αποπληρωμής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος Ιουνίου 2020 ο όμιλος είχε οφειλή 16,4 εκ ευρώ για φόρους και 12,5 εκ ευρώ περίπου για ασφαλιστικές εισφορές.
Μάλιστα δεν πλήρωσε ούτε ευρώ για φόρους στο εξάμηνο όπως προκύπτει από τον πίνακα ταμειακών ροών γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά δεδομένου ότι τα μέτρα αναστολής εισπράξεων λόγω εφαρμόστηκαν τον Μάρτιο του 2020.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις κατά την 30η Ιουνίου 2020, στον Όμιλο και στην Εταιρεία το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων τους υπερβαίνει τα κυκλοφορούντα στοιχεία του ενεργητικού κατά €27.282 χιλ. και €41.772 χιλ. αντίστοιχα.
Στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ομίλου και της Εταιρείας περιλαμβάνεται ποσό €20.367 χιλ. και €18.043 χιλ. το οποίο αφορά σε δανειακές υποχρεώσεις καταβλητέες εντός των επόμενων 12 μηνών κατά την ημερομηνία αναφοράς των οικονομικών καταστάσεων.
Αναφορικά με το ομολογιακό δάνειο, κατά την 30η Ιουνίου 2020, ποσό €97.621 έχει ταξινομηθεί στις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις καθώς η Διοίκηση της Εταιρείας έλαβε την 10η Ιουνίου 2020 την έγγραφη συγκατάθεση των πιστωτριών τραπεζών για την τροποποίηση ορισμένων όρων της δανειακής σύμβασης, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του επιτοκίου καθώς και της χρονικής μετάθεσης της αποπληρωμής συνολικού ποσού €97.621 χιλ. τον Ιούλιο 2021.
Η Διοίκηση του Ομίλου αμέσως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας έχει επανεκκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του ομολογιακού δανείου της Εταιρείας και εκτιμά ότι θα ολοκληρωθούν επιτυχώς εντός των επόμενων μηνών».
Βεβαίως είναι απορίας άξιον πως η ορκωτή ελέγκτρια δεν θέτει ζήτημα on going concern καθώς η τύχη της εταιρίας φαίνεται να επηρεάζεται από τη στάση των τραπεζών οι οποίες στην παρούσα φάση δεν έχουν συμφωνήσει αναδιάρθρωση του ομολογιακού και μετάθεση παρ ότι φαίνεται ότι έχουν καλή διάθεση με τη μείωση στο 3,25% του περιθωρίου των υφιστάμενων δανείων από την 5η Ιουλίου 2020 υπό προϋποθέσεις που σχετίζονται με την τήρηση δεικτών και διατήρηση του ορίου κεφαλαιουχικών δαπανών για το έτος της παράτασης που λήγει τον Ιούλιο του 2021.
Στο εξάμηνο του 2020 τα έσοδα του Ομίλου και της Εταιρείας μειώθηκαν κατά €7.449 χιλ. και €6.333 χιλ. αντίστοιχα σε σχέση με την συγκριτική περίοδο, ήτοι μείωση 7,62 % και 6,71 % αντίστοιχα και το  Ιατρικό ευελπιστεί ότι σε επίπεδο EBITDA θα πλησιάσει το αποτέλεσμα του 2019 χωρίς να κάνει καμία απολύτως αναφορά σε καθαρά αποτελέσματα!!!
Στο εξάμηνο το καθαρό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό κατά 295 χιλιάδες έναντι κερδών 8,17 εκ ευρώ.
Πάντως το ταμείο του ομίλου στις 30 Ιουνίου ανερχόταν σε 25,5 εκ ευρώ από 7,5 εκ ευρώ στο τέλος του 2019.
Για να συμβεί αυτό δεν πληρώθηκαν υποχρεώσεις οι οποίες μεταφέρονται για το μέλλον ενώ μειώθηκαν οι απαιτήσεις.
Συγκεκριμένα αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις του ομίλου κατά 8 εκ ευρώ και μειώθηκαν οι εμπορικές απαιτήσεις κατά 13 εκ ευρώ γεγονός που σημαίνει ότι ο όμιλος έχει λαμβάνειν λιγότερα.
Πάντως παρά τις δυσκολίες της πανδημίας οι διοικούντες το ιατρικό συνεχίζουν να απολαμβάνουν υψηλές αμοιβές οι οποίες στο εξάμηνο αυξήθηκα στα 2,148 εκ ευρώ από 1,843 εκ ευρώ πέρυσι ή σε ποσοστό 31%!!!

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης