Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Ο … μισός έλεγχος της Deloitte στην Creta a la Folli Follie και τα ευρήματα που δεν ανακοινώθηκαν

Αποκάλυψη: Ο … μισός έλεγχος της Deloitte στην Creta a la Folli Follie και τα ευρήματα που δεν ανακοινώθηκαν
Τι συνέβη με τη φάση Β του ελέγχου - Μάνος Δομαζάκης και τέως Financial Controller απέφυγαν να καταθέσουν

Από τις 26 Μαίου ήταν ενήμερη η διοίκηση της Creta Farms και ο CRO κ. Μιχάλης Χουρδάκης για τα σημαντικά ευρήματα της έκθεσης forensic της Deloitte η οποία ολοκληρώθηκε μόνο κατά ένα μέρος (η δεύτερη φάση ουδέποτε πραγματοποιήθηκε θυμίζοντας την ελλιπή έκθεση για τη Folli Follie) ενώ στις 2 Ιουνίου (λίγο πριν τη συζήτηση στο δικαστήριο ) έγινε και αναλυτική παρουσίαση στα γραφεία της Creta Farms.
Παρ όλα αυτά οι επιτελείς της Creta Farms στο δικαστήριο για την επικύρωση της αίτησης της συμφωνίας συνδιαλλαγής υποβάθμισαν την έκθεση μιλώντας απλά ένα draft και δεν αναφέρθηκαν στα θεαματικά της ευρήματα που αναδεικνύουν τεράστιες ποινικές ευθύνες για τα ΔΣ της εταιρίας, τους ορκωτούς ελεγκτές αλλά και περιέχουν στοιχεία που παραπέμπουν σε εκτεταμένη φοροδιαφυγή και έκδοση εικονικών τιμολογίων αλλά και πλήθος άλλων φορολογικών παραβάσεων, ακόμα και παραβίαση των capital controls το 2015. Γνώση των ζητημάτων είχε και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην οποία η Deloitte όπως αναφέρεται στην έκθεση είχε παραδώσει τρεις ενδιάμεσες εκθέσεις προκειμένου η Επιτροπή να κάνει παρατηρήσεις και στις 26 Μαίου έλαβε το τελικό ΟΚ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της πρώτης φάσης ελέγχου
Από την έκθεση της Deloitte για την Creta Farms προκύπτει ότι το ελληνικό δημόσιο έχει ζημιωθεί με απροσδιόριστα ποσά (απαιτείται να τα προσδιορίσουν οι φορολογικές αρχές) με συνέπεια οι υποχρεώσεις προς το δημόσιο όπως παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο που εκδίκασε την αίτηση εξυγίανσης να είναι μειωμένες και κατά συνέπεια να μην είναι ακριβής ο πίνακας πιστωτών.
Βεβαίως το δικαστήριο ενέκρινε τη συμφωνία συνδιαλλαγής με το ερώτημα να τίθεται αν θα υπάρξει αίτηση ακύρωσης από το δημόσιο που θίγεται από τη μη ακριβή αποτύπωση των απαιτήσεών του.
Και όλα αυτά σε μια λειψή έκθεση υπό την έννοια ότι ουδέποτε ξεκίνησε ο δεύτερη φάση του ελέγχου forensic η οποία προβλέπεται να προχωρήσει αν κριθεί απαραίτητο από τα ευρήματα της φάσης Α. Άραγε δεν κρίνεται απαραίτητο;
Η Deloitte πάντως στη φάση Β έχει πραγματοποιήσει κάποιους πρώτους ελέγχους. 
Σε αυτούς αναφέρει για παράδειγμα ότι έλαβε αντίγραφο επικοινωνίας του τέως οικονομικού διευθυντή κ. Χατζηγιαννίδη με τους δύο βασικούς μετόχους στις 24/07/2018.
Ο τέως Οικονομικός Διευθυντής στέλνει μέιλ που αναφέρει ότι τους ενημερώνει για τη λογιστική τακτοποίηση της απαίτησης από τους ίδιους που θα κάνει, περιγράφει και τον τρόπο και δεν προκύπτει καμία επιστροφή χρημάτων. Στο μέιλ απαντά «την ίδια ώρα» ο κ. Μάνος Δομαζάκις (άραγε πότε πρόλαβε να διαβάσει και να απαντήσει;).
Επίσης υπάρχουν δύο e-mail τον Ιούνιο του 2018  τους τέως Οικονομικού Διευθυντή προς τους υπεύθυνους της Creta Farms ΗΠΑ όπου προτείνει να διαγραφούν όλα τα φορολογικά και λογιστικά αρχεία προ του 2015 καθώς ξοδεύτηκαν χρήματα χωρίς κανένα φορολογικό ή λογιστικό λόγο.
Σημειώνεται ότι η Β φάση που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και προβλέπει πέραν του ΙΤ Forensic με βάση τα ευρήματα της φάσης Α (προφανώς για να εντοπιστούν οι δράστες όπου δεν έχουν εντοπιστεί) και τον έλεγχο των απομειώσεων απαιτήσεων και επενδύσεων που έλαβαν χώρα το 2018 (σημειώνεται ότι ήταν της ΄τάξεως των 30 εκ ευρώ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Deloitte ζήτησε τις επιστολές διαβεβαίωσης προς τον εκάστοτε ορκωτό για την ακρίβεια των στοιχείων που παρέχει και δεν προσκομίστηκαν για το 2015 και το 2016 αλλά μόνο για το 2017 και το 2018.
Επίσης ότι στο πλαίσιο του ελέγχου ζήτησε να πραγματοποιήσει συνεντεύξεις από τον κ. Δημήτριο Φελέκη πρώην financial controller της εταιρίας αλλά ενώ ο κ. Φελέκης είχε συμφωνήσει να πραγματοποιήσει συνέντευξη με τους ελεγκτές ουδέποτε εμφανίστηκε.
Επίσης ουδέποτε πραγματοποιήθηκε συνέντευξη με τον κ. Μάνο Δομαζάκι και παρά το γεγονός ότι κλείστηκαν αλλεπάλληλα ραντεβού καθώς τα ανέλαβε ο πρώην CEO της Creta Farms συνεχώς.
Εν τω μεταξύ από τα στοιχεία που έχουν δοθεί και προκύπτουν από την έκθεση της Deloitte προκύπτει ότι ο κ. Μάνος Δομαζάκις έδινε εντολές για υποθέσεις που είχε καταγγείλει ο αδελφός του κ. Δομαζάκης.
Ο τελευταίος φαίνεται να προσκομίζει και να καταθέτει σωρεία στοιχείων για πλήθος παράνομων πράξεων που είχαν λάβει χώρα στην Creta Farms επί πολλά έτη τα οποία επιβεβαιώνει αν όχι σε απόλυτο βαθμό η Deloitte στην έκθεσή της. επιπλέον η Deloitte έχει λάβει συντενεύξεις και ενυπόγραφες δηλώσεις από 4 στελέχη της Creta Farms συν τον κ. Κωνσταντίνο Δομαζάκη ο οποίος σημειωτέον ήταν εκείνος που δημόσια κατήγγειλε τη διάπραξη παράνομων πράξεων στην εταιρία καταγγέλλοντας τον αδελφό του αλλά και στελέχη της εταιρίας και ορκωτούς ελεγκτές.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης