Τελευταία Νέα
Speculator

Τα 390.000 ευρώ για γάλα έξι μηνών στους εργαζόμενους της Ο.ΣΥ. και άλλες μη μισθολογικές παροχές

tags :
Τα 390.000 ευρώ για γάλα έξι μηνών στους εργαζόμενους της Ο.ΣΥ. και άλλες μη μισθολογικές παροχές
Ο ελλειμματικός ΟΣΥ και η γαλαντομία στις μη μισθολογικές παροχές
Μη μισθολογικές παροχές από 148.000 ευρώ κάθε μήνα για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνεται η παροχή βρεφονηπιακών σταθμών που είχαν κλείσει λόγω Covid, έγκριση ποσού 300.000 ευρώ για παιδικές κατασκηνώσεις, αλλά και έγκριση «της κατ’ εκτίμηση προϋπολογισθείσας δαπάνης ύψους 390.000€ που αφορά στη χορήγηση της μη μισθολογικής παροχής γάλακτος μέσω διατακτικών, για το χρονικό διάστημα από 01.01.2020 έως 30.06.2020» μπορεί να αλιεύσει κάποιος από τη διαύγεια ότι δίνονται στην Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ η οποία ελέγχεται από το Υπερταμείο.
Την ίδια στιγμή βέβαια οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ βρίσκονται σε αναβρασμό αντιδρώντας στη μη καταβολή μη μισθολογικών παροχών όπως το επίδομα γάλακτος, οι βρεφονηπαικοί σταθμοί κλπ.
Πάντως όλες αυτές οι παροχές στην περίπτωση του ΟΣΥ δίνονται σε μια εταιρία η οποία από τον προϋπολογισμό της και παρά την επιδότηση του κράτους προβλέπεται να είναι ελλειμματική και το 2020 .
 Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι μη μισθολογικές παροχές τελούν υπό την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών καθώς αναφέρεται στις σχετικές αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί ότι το ΔΣ της ΟΣΥ αποφασίζει «Την υποβολή της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου με το σχετικό υποβληθέντα πίνακα των μη μισθολογικών παροχών, ενώπιον του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για να εγκριθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 43 του Ν. 4484/2017.
Και προφανές οι παροχές αυτές δεν προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις.
Η παράγραφος 2 αναφέρει πως «.α) Κάθε συλλογική σύµβαση ή υπουργική απόφαση ή απόφαση Δ.Σ. που προβλέπει τη χορήγηση µη µισθολογικών παροχών από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, συνυπογράφεται και από τον Υπουργό Οικονοµικών, όταν η δαπάνη είναι µεγαλύτερη των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ετησίως.
Από τη ρύθµιση αυτή εξαιρούνται οι Ο.Τ.Α.. β) Σε κάθε συλλογική σύµβαση, που αφορά στη χορήγηση µη µισθολογικών παροχών, επισυνάπτεται, ως παράρτηµα και αναπόσπαστο µέρος αυτής, µελέτη µε τον αριθµό των εργαζοµένων που αφορά η παροχή, την προκαλούµενη δαπάνη, καθώς και τον τρόπο κάλυψης, η οποία εγκρίνεται από τον Γενικό Διευθυντή Οικονοµικών Υπηρεσιών του εποπτεύοντος Υπουργείου λαµβάνοντας υπόψη το εγκεκριµένο κάθε φορά Μεσοπρόθεσµο Πλαίσιο Δηµοσιονοµικής Στρατηγικής».
Από τον τελευταίο μη δημοσιευμένο ισολογισμό της ΟΣΥ προκύπτει ότι το 2018 οι μη μισθολογικές παροχές ήταν 1,11 εκ ευρώ και το 2017 στα 1,65 εκ ευρώ και αναμένεται με ενδιαφέρον που θα διαμορφωθούν το 2019 και το 2020 δεδομένου ότι τελεί και υπό την εποπτεία του Υπερταμείου.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης