Τελευταία Νέα
Speculator

Οι τράπεζες προσπαθούν να εξυγιάνουν εισηγμένες αλλά με πενιχρά αποτελέσματα

Οι τράπεζες προσπαθούν να εξυγιάνουν εισηγμένες αλλά με πενιχρά αποτελέσματα
Αρκετές από τις συμφωνίες εξυγίανσης δεν έχουν προχωρήσει και σε κάποιες περιπτώσεις οι τράπεζες προχώρησαν σε καταγγελία της σύμβασης
Πενιχρά αποτελέσματα έχουν να επιδείξουν οι κινήσεις εξυγίανσης που έγιναν τα τελευταία χρόνια από εισηγμένες με τη σύμφωνη γνώμη και τη βοήθεια των τραπεζών.
Τα αποτελέσματα για μία σειρά από εισηγμένες είναι απογοητευτικά και φυσικά δημιουργούν έντονες αμφιβολίες για όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και ίσως όσα ακολουθήσουν.
Αρχικά, η ανάγνωση των κινήσεων που έγιναν δείχνουν ότι αρκετοί βασικοί μέτοχοι δεν έβαλαν το… χέρι στην τσέπη, ώστε να στηρίξουν τις εταιρείες τους, αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες δεν πήραν απόφαση για βαθύ κούρεμα τραπεζικών υποχρεώσεων, οι οποίες έτσι κι αλλιώς δύσκολα μπορούν να αποπληρωθούν.
Έτσι η συνέχεια έδειξε απλή αναταξινόμηση των βραχυπρόθεσμων τραπεζικών υποχρεώσεων σε μακροπρόθεσμες, με πολλές πάντως περιπτώσεις να δείχνουν ότι οι όροι μετά το πέρασμα μερικών μηνών δεν τηρούνταν, με αποτέλεσμα τα δάνεια να ξαναγίνουν βραχυπρόθεσμα.
Τον Απρίλιο του 2018 είχε εγκριθεί η συμφωνία εξυγίανσης της Βιοτέρ και σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας τότε, με τη συμφωνία άνοιγε νέα σελίδα στην 50ετή ιστορία της εταιρείας και θα μπορούσε με την ολοκλήρωση και υπό προϋποθέσεις εντός 7ετίας να είχε μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις!
Έκτοτε, δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση και ο ισολογισμός του 2019 δείχνει βραχυπρόθεσμα δάνεια 149,2 εκατ. ευρώ από 143,2 εκατ. ευρώ το 2018.
Μάρτιο του 2018 η Λιβάνης ανακοίνωνε συμφωνία με τράπεζες για ρύθμιση των δανείων αλλά και ρύθμιση οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο και Ασφαλιστικούς Οργανισμούς.
Στη συμφωνία προβλεπόταν η εκχώρηση ακινήτων.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η εταιρεία στον ισολογισμό 2019 η ύφεση στον κλάδο δεν έκανε εφικτή την υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης με αποτέλεσμα οι πιστώτριες τράπεζες να καταγγείλουν τη σύμβαση εξυγίανσης.
Στη Forthnet, οι τράπεζες απέκτησαν μεγάλο ποσοστό και τα τελευταία χρόνια αναζητούσαν αγοραστή.
Οι βασικοί μέτοχοι δεν συμμετείχαν με νέα κεφάλαια, αλλά και ο αγοραστής τελικά δε βρέθηκε από τις τράπεζες αλλά από την ίδια τη διοίκηση της εταιρείας σε συνεργασία με μεγάλη χρηματιστηριακή του Λονδίνου.
Η εισηγμένη εξακολουθεί να έχει μεγάλες τραπεζικές υποχρεώσεις.
Στην ΑΝΕΚ, αναδιάρθρωσαν δάνεια, κούρεψαν τόκους, μετέτρεψαν ομολογίες σε μετοχές, αλλά ο βασικός μέτοχος δεν προχώρησε σε αύξηση όπως είχε αναφερθεί και οι τράπεζες μετατρέπουν ξανά σε μετοχές ομολογίες σε μία προσπάθεια εκ νέου να βελτιώσουν τα ίδια κεφάλαια, αλλά με αβέβαιο αποτέλεσμα.
Και αυτό γιατί τα δάνεια παραμένουν υψηλά και η φετινή χρονιά λόγω της πανδημίας αναμένεται εξαιρετικά δύσκολη.
Στη χρήση 2019 ολοκληρώθηκε το από 21.09.2018 σχέδιο αναδιάρθρωσης του δανεισμού της Ακρίτας με τις πιστώτριες τράπεζες.
Το σχέδιο προέβλεπε: Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας μέσω καταβολής μετρητών και μέσω κεφαλαιοποίησης δανειακών υποχρεώσεων και την έκδοση προνομιούχων μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου με σκοπό τη μείωση του δανεισμού της εταιρίας.
 Την αναδιάρθρωση του συνόλου του δανεισμού της εταιρίας με βιώσιμους όρους και μακροπρόθεσμο πλάνο αποπληρωμής, που θα περιορίσει το χρηματοοικονομικό της κόστος και θα βελτιώσει το κεφάλαιο κίνησης.
Τη χορήγηση πρόσθετου κεφαλαίου κινήσεως (ανακυκλούμενο όριο χρηματοδότησης) ποσού έως 4 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της λειτουργικής δραστηριότητας της εταιρίας.
Στον ισολογισμό του 2019 τα ίδια κεφάλαια παρέμειναν αρνητικά, ενώ η διοίκηση εμφανίζεται επιφυλακτική για το 2020 λόγω της πανδημίας.
Οι συνολικές υποχρεώσεις από την αναδιάρθρωση μειώθηκαν μόλις κατά 7,8 εκατ. ευρώ.
Στη Νίκας είχε γίνει γενναία αναδιάρθρωση στο παρελθόν και τώρα η εισηγμένη προχωρά σε νέα αύξηση κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ.
Στο deal ΣΙΔΜΑ-Μπήτρος προβλέπεται κούρεμα μόνο για τα δάνεια της Μπήτρος, αλλά πλέον η εταιρεία θα έχει μικρό έργο, ενώ για στη ΣΙΔΜΑ οι υποχρεώσεις παραμένουν υψηλές και τα ίδια κεφάλαια αρνητικά.
Τα παραδείγματα θα μπορούσαν να συνεχιστούν και με άλλες εταιρείες όπως για παράδειγμα την Επίλεκτος, την ΑΕΓΕΚ, τη SATO ή ακόμα και τις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας Σελόντα και Νηρεύς, οι οποίες τελικά πουλήθηκαν αλλά με το δανεισμό να παραμένει εξαιρετικά υψηλός.
Η διαφορά στις δύο τελευταίες είναι πως ο νέος μέτοχος βάζει χρήματα.
Αυτό που μένει να φανεί είναι η πορεία της Αλουμύλ μετά τη συμφωνία αναδιάρθρωσης και την απορρόφηση της Αλουφόντ…

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης