Τελευταία Νέα
Speculator

Για το 2021 μεταθέτει η Prodea την ΑΜΚ - Η αγορά γραφείων στο ζενίθ, στο ναδίρ τα ξενοδοχεία

tags :
Για το 2021 μεταθέτει η Prodea την ΑΜΚ - Η αγορά γραφείων στο ζενίθ, στο ναδίρ τα ξενοδοχεία
Σε εγρήγορση βρίσκεται η διοίκηση της Prodea Investments για την επόμενη αγορά ακινήτων στην περιοχή της Αττικής
Σε εγρήγορση βρίσκεται η διοίκηση της Prodea Investments για την επόμενη αγορά ακινήτων στην περιοχή της Αττικής μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς δύο ακινήτων την περασμένη εβδομάδα.
Μετά τον απογαλακτισμό της από την Εθνική Τράπεζα περίπου  πριν από ένα χρόνο, ο νέος βασικός μέτοχος καταστρώνει σχέδια για την ανάπτυξη της  εταιρείας διατηρώντας στο τιμόνι της Prodea τον κ. Αριστοτέλη Καρυτινό με πλούσια εμπειρία στην αγορά ακινήτων.
Αξιόπιστη πηγή της Prodea λέει στο BN ότι οι ευκαιρίες δεν σε περιμένουν και πρέπει να τις αξιοποιείς όταν σου παρουσιάζονται.
Η απόκτηση ακινήτων που εντάσσονται στην αγορά γραφείων παραμένει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της εταιρείας και αναζητούνται ακίνητα προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και στον κλάδο των Logistics που παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον ενώ ο ξενοδοχειακός κλάδος έρχεται πλέον σε δεύτερη μοίρα μετά το χτύπημα του Covid 19 που άλλαξε άρδην το τοπίο στην τουριστική βιομηχανία.
Ο ξενοδοχειακός κλάδος εξετάζεται με προσοχή και οι ευκαιρίες στην κατηγορία αυτή έχουν αναθεωρηθεί με δυσμενέστερους όρους για τους πωλητές ενώ οι υποψήφιοι αγοραστές προσπαθούν να βάλουν τον πήχη του τιμήματος όσο πιο χαμηλά γίνεται.
Πάντως η αγορά γραφείων είναι η μόνη που συγκεντρώνει επενδυτικό ενδιαφέρον από Funds που ήρθαν για να μείνουν στην εσωτερική αγορά.  
Πρόσφατα έπεσαν οι υπογραφές για την αγορά πάνω από 20 ακινήτων με τη συνολική τους αξία να ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ από Fund που διεκδικεί για λογαριασμό του την αξιοποίηση ευκαιριών χωρίς ωστόσο να ανεβάζει τις τιμές.
Οι επενδυτές της αγοράς πάντα επιδιώκουν να αφήνουν λεφτά στο τραπέζι όπως λένε χαρακτηριστικά καθώς είναι η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος για την εύρεση του επόμενου αγοραστή.
Αντίθετα η αγορά κατοικίας διαμορφώνει μία τιμή για ένα και μοναδικό αγοραστή ο οποίος θα το διατηρήσει για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους για να το μεταβιβάσει στη συνέχεια στους κληρονόμους του.
Πάντως επενδυτές που αναζητούν πολυκατοικίες ή μεμονωμένα διαμερίσματα προσφέρουν πολύ χαμηλές τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο.
Στην περιοχή των Εξαρχείων δεν δίνουν πάνω από 1000 ευρώ το τ.μ. ακόμη και στην περιοχή της Γλυφάδας οι τιμές θεωρούνται σχεδόν εξευτελιστικές σε σχέση με αυτές που επικρατούν στην αγορά.
Η Prodea τα δύο ακίνητα που αγόρασε συνολικής επιφάνειας μεγαλύτερης των 8.000  τετραγωνικών μέτρων κατέβαλε τίμημα 16,9 εκατ. ευρώ διαμορφώνοντας μια μέση τιμή στα 1.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο που θεωρείται στην παρούσα φάση ως μία δίκαιη τιμή.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Prodea εκτιμά ότι δεν θα προχωρήσει   φέτος στην ΑΜΚ της εταιρείας έτσι ώστε ο βασικός μέτοχος Castlelake L.P. να μειώσει το ποσοστό του από το 98% που είναι σήμερα χαμηλότερα του 70% έτσι ώστε να αυξηθεί η διασπορά της μετοχής.
Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί πέρυσι από τη γενική συνέλευση των μετόχων για την άντληση κεφαλαίων άνω των 500 εκατ. ευρώ αλλά οι τρέχουσες συνθήκες εκτιμάται ότι δεν ευνοούν ανάλογες πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα η σχετική έγκριση κατά πάσα  πιθανότητα να υλοποιηθεί το 2021.

 

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bakingnews.gr      
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης