Τελευταία Νέα
Speculator

Frigoglass: Συνεχίζεται η μείωση κόστους – Το 2021 η ολοκλήρωση της επένδυσης στη Νιγηρία

tags :
Frigoglass: Συνεχίζεται η μείωση κόστους – Το 2021 η ολοκλήρωση της επένδυσης στη Νιγηρία
Η διοίκηση της Frigoglass σημείωσε πως βιώνει μία πρωτοφανή κρίση που όμοιά της δεν έχει ξανασυναντήσει
Επιφυλακτική εμφανίστηκε η διοίκηση της Frigoglass στην τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών αναφορικά με τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου 2020.
Σύμφωνα με όσα είπε, το βασικό σενάριο είναι να διατηρηθούν οι τάσεις του δευτέρου τριμήνου και στο δεύτερο εξάμηνο και να συνεχίσει δηλαδή η πανδημία να επηρεάζει τα αποτελέσματα.
Σημειώνεται πως στο δεύτερο τρίμηνο οι πωλήσεις υποχώρησαν 55% και τα EBITDA 70%.
Η διοίκηση συνεχίζει τις προσπάθειες για να μειώσει τα κόστη της σε όλα τα επίπεδα και τοποθετεί πλέον τον πήχη για κεφαλαιακές δαπάνες πάνω από 15 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερα δηλαδή από την αρχική της εκτίμηση για 25-30 εκατ. ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο η ολοκλήρωση της μεγάλης επένδυσης στη Νιγηρία, προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα των κλιβάνων μετατίθεται από το 2020 στα μέσα του 2021.
Τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος Ιουνίου ανήλθαν στα 64 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τη διοίκηση είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τα χρηματοοικονομικά έξοδα και τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης για το υπόλοιπο του έτους.
Ωστόσο ενίσχυσε περαιτέρω της χρηματοδοτικές πηγές με επέκταση πιστωτικών γραμμών (20 εκατ. ευρώ ) καθώς και με είσπραξη μερισμάτων από τη Νιγηρία.
Επιπλέον ολοκληρώνεται άλλη μία γραμμή χρηματοδότησης 10 εκατ. ευρώ.
Ο καθαρός δανεισμός στο τέλος του πρώτου εξαμήνου ήταν στα 260,7 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως στη Νιγηρία βρίσκεται το 50-55% των ταμειακών διαθεσίμων που έχει ο όμιλος, ήτοι περίπου 35 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 2/3 είναι σε δολάρια.
Η διοίκηση σημείωσε πως βιώνει μία πρωτοφανή κρίση που όμοιά της δεν έχει ξανασυναντήσει.
Η αγορά είναι ευμετάβλητη και ένα δεύτερο κύμα πανδημίας θα την επηρεάσει,  αλλά η εταιρεία είναι έτοιμη να καλύψει τη ζήτηση μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και εκτιμά πως θα βγει δυνατή από την κρίση.
Η άποψη αυτή στηρίζεται στη θέση που έχει η εταιρεία στους κλάδους που δραστηριοποιείται αλλά και στις σχέσεις που έχει με βασικούς πελάτες της, σύμφωνα με τη διοίκηση.
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη μείωση των εξόδων και τι ποσοστό μπορεί να συνεχίσει να εξοικονομείται και μετά την κρίση, απάντησε πως αυτό που μπορεί με σιγουριά να πει είναι πως για όσο διαρκεί η κρίση τα κόστη που εξοικονομήθηκαν θα συνεχίσουν να εξοικονομούνται, αλλά είναι ακόμα νωρίς να απαντήσει στο τι θα γίνει όταν ανακάμψει η ζήτηση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης