Τελευταία Νέα
Speculator

ΧΑ: Οι long ταμπουρώθηκαν στις 630 μονάδες – Τα Ελληνοτουρκικά θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν την τάση

ΧΑ: Οι long ταμπουρώθηκαν στις 630 μονάδες – Τα Ελληνοτουρκικά θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν την τάση
Ανέπαφη παρέμεινε η σημαντική στήριξη των 630 μονάδων – Νευρικότητα και μεταβλητότητα αναμένουν βραχυπρόθεσμα στελέχη της αγοράς
Αλλαγή σκηνικού καταγράφεται στο ελληνικό χρηματιστήριο με τα βλέμματα όλων πλέον να έχουν στραφεί στο γεωπολιτικό κίνδυνο.
Η τουρκική προκλητικότητα έχει επηρεάσει σημαντικά το ΧΑ τους τελευταίους μήνες (σημ. ένταση στον Έβρο, Αγιά Σοφιά), αλλά η Navtex της Τουρκίας, αύξησε τις ανησυχίες των επενδυτών.
Στη συνέχεια τα δημοσιεύματα για αποκλιμάκωση οδήγησαν την αγορά υψηλότερα, αν και μέχρι εκείνη την ώρα οι επενδυτές είχαν δείξει πως ήταν πιο ψύχραιμοι σε σύγκριση με την προηγούμενη συνεδρίαση.
Τα στελέχη της αγοράς παρακολουθούν τις εξελίξεις χωρίς να μπορούν να δώσουν κάποια εκτίμηση καθώς δε γνωρίζουν πως θα εξελιχθεί η υπάρχουσα κατάσταση.
Αναφέρουν πάντως πως το ΧΑ χθες (22/7) αντέδρασε πιο ψύχραιμα και περιμένουν νευρικότητα και μεταβλητότητα.
Τα καλά νέα που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα, έχουν μπει στον πάγο, όπως και η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ταμείο ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, Μάνο Χατζηδάκη η εγχώρια αγορά οδεύει σε εσωστρέφεια και το επόμενο διάστημα θα χαρακτηρίζεται από μεταβλητότητα και νευρικότητα.
Χθες (22/7) η αγορά έδειξε περισσότερη ψυχραιμία έναντι της προηγούμενης συνεδρίασης, αλλά οι εξελίξεις θα καθορίσουν που θα κινηθεί το επόμενο διάστημα και δυστυχώς όπως σημειώνει ο κ.Χατζηδάκης δεν υπάρχει προηγούμενο ώστε να ανατρέξει κάποιος και να βγάλει συμπεράσματα, γράφεται ιστορία αυτές τις ημέρες.  
Η αγορά έχει παγώσει μέχρι οι εξελίξεις να βοηθήσουν, αλλά για την επόμενη χρονιά.
Ο μεγάλος φόβος είναι να μη χαθεί και το 2021, αναφέρει ο Γιώργος Λυραντωνάκης, διευθυντής καταστήματος Κρήτης της HellasFin.
Υπάρχει το θετικό από τα ελληνικά ομόλογα και οι μεγάλες εταιρείες ευνοούνται, αλλά όλα τα υπόλοιπα έχουν μπει στον πάγο.
Οι θετικοί παράγοντες που υπήρχαν μέχρι πρόσφατα (μεταρρυθμίσεις, ακίνητα, επενδύσεις) δεν έχουν φύγει, αλλά οι συνθήκες τους έχουν παγώσει καταλήγει ο κ.Λυραντωνάκης.
Στα θετικά των τελευταίων δυο συνεδριάσεων είναι η αδυναμία των πωλητών να διασπάσουν τη σημαντική στήριξη των 630 μονάδων και η αντίδραση στη συνέχεια της αγοράς.
Ο γενικός δείκτης έχει πλέον μία απόσταση ασφαλείας, αλλά την τάση βραχυπρόθεσμα θα την κρίνει η ειδησεογραφία αναφορικά με τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά.  

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης