Τελευταία Νέα
Speculator

Όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο προκάτοχός του εγκρίνουν προϋπολογισμούς Μίχαλου 107 εκατ. ευρώ στα τυφλά!

Όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο προκάτοχός του εγκρίνουν προϋπολογισμούς Μίχαλου 107 εκατ. ευρώ στα τυφλά!
Στα τυφλά εγκρίνονται οι προϋπολογισμοί του Μίχαλου
Μπορεί να μην έχουν καν συνταχθεί ισολογισμοί για το 2018 και το 2019 αλλά ο προϋπολογισμός της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, της οποίας Πρόεδρος είναι ο κ. Κ. Μίχαλος, για το 2020 έχει λάβει την έγκριση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κου Άδωνι Γεωργιάδη, όπως έλαβε και ο προϋπολογισμός του 2019 από τον προκάτοχό του κο Γιάννη Δραγασάκη.
Βέβαια στη νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2017 δεν αποτελεί προϋπόθεση η ύπαρξη ισολογισμού.
Ωστόσο η ίδια νομοθεσία προβλέπει ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης «ασκεί επί των Επιμελητηρίων και της Κ.Ε.Ε. κατασταλτική διαχειριστική εποπτεία ως προς τη νομιμότητα των πράξεών τους που αφορούν τη διαχείριση των οικονομικών τους πόρων και των ανταποδοτικών τελών που εισπράττουν».
Και προφανώς η έγκριση ισολογισμού και το πιστοποιητικό ορκωτού ελεγκτή αποτελούν λεπτομέρειες για ένα φορέα του οποίου ο προϋπολογισμός με βάση το εγκριτικό του Υπουργού Ανάπτυξης είναι 92,2 εκατ. ευρώ για τα έσοδα και 91,66 εκατ. ευρώ για τις δαπάνες.
Όπως λεπτομέρεια αποτελεί και η μη ανεύρεση στη διαύγεια ούτε και των αναλυτικών στοιχείων του προϋπολογισμού γιατί προφανώς αποτελούν … επτασφράγιστο μυστικό.
Και είναι προφανές πως αν μη τι άλλο το έλλειμμα διαφάνειας για το ιλιγγιώδες ποσό των 92 εκ ευρώ είναι εμφανής και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα καθώς η νομοθεσία για το Επιμελητήριο είναι πιο χαλαρή από άλλους φορείς που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα.
Σημειώνεται ότι με βάση το εγκριτικό του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν τηρήθηκαν οι χρονικές προθεσμίες που προβλέπει ο νόμος καθώς για παράδειγμα αντί ο προϋπολογισμός να υποβληθεί το πρώτο Δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου υπεβλήθη στις 17 Ιανουαρίου.
Βέβαια είχε όλα τα προβλεπόμενα και συγκεκριμένα την έκθεση του Οικονομικού Επόπτη, και την έκθεση που συντάσσεται από τη Διοικητική Επιτροπή οι οποίες επίσης αποτελούν επτασφράγιστα μυστικά.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στο ΕΒΕΑ του οποίου Πρόεδρος είναι επίσης ο κ. Μίχαλος όπου ο προϋπολογισμός εσόδων είναι «μόλις» 15,7 εκ ευρώ και εξόδων 15,4 εκ ευρώ.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης