Τελευταία Νέα
Speculator

Όταν Creta Farms και Χουρδάκης στις ανακοινώσεις τους λένε ψέματα στους επενδυτές

tags :
Όταν Creta Farms και Χουρδάκης στις ανακοινώσεις τους λένε ψέματα στους επενδυτές
Τα φανταστικά 7 εκατ. ευρώ τζίρος, οι συμπτώσεις των διαρροών και τι ξέχασαν να απαντήσουν στο bankingnews
Η απάντηση της Creta Farms και για λογαριασμό του CRO της Ernst and Young κου Μιχάλη Χουρδάκη στο δημοσίευμα του bankingnews (πατήστε εδώ για να διαβάσετε το δημοσίευμα και την απάντηση) δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη.
Η εταιρία επιμένει λοιπόν ότι δεν ξέρει τίποτα για το πόρισμα της Deloitte.
Κατά σύμπτωση όμως πριν δημοσιευτεί η συνέντευξη στο capital δημοσιεύτηκε θέμα στην εβδομαδιαία εφημερίδα του ιδίου ομίλου που υπογράφει η ίδια καλή συνάδελφος που έκανε και τη συνέντευξη.
Κατά σύμπτωση επίσης η συνάδελφος κάνοντας άριστα τη δουλειά της αναφέρει τα μεγέθη που λίγο μετά επισημοποίησε λίγο τσιμπημένα ο κ. Χουρδάκης (στο ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης γινόταν λόγος για μερίδια αγοράς πάνω από 12% και ο Χουρδάκης είπε 15%).
Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφερόταν ότι το πόρισμα του ελέγχου δεν έχει επιδοθεί (αυτά που λέει ο κ. Χουρδάκης και η Creta Farms) αλλά ταυτόχρονα «πηγές με γνώση» μιλούσαν για περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ που κάηκαν και ότι η εταιρία ήταν κάτοχος πολυτελών αυτοκινήτων.
Να υποθέσουμε ότι οι πηγές με γνώση που ήξεραν τα προηγούμενα δεν ήταν ο κ. Χουρδάκης;
Βέβαια οι πηγές με γνώση δεν είπαν τίποτα και για άλλα κατορθώματα όπως η αμοιβή συμβούλου ο οποίος δήλωσε στην Deloitte ότι το έργο του για να πάρει κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ήταν κάποιες συναντήσεις με… τράπεζα.
Αυτά σε ότι αφορά το πόρισμα που επιμένει η Creta Farms και ο κ. Χουρδάκης ότι δεν ξέρουν τίποτα.
Ξέχασαν όμως να απαντήσουν γιατί δεν πλήρωσαν το πόρισμα αφού έχουν τόσα πολλά λεφτά.
Περιμένουμε εναγωνίως την απάντηση που θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς η μη πληρωμή μπορεί να σχετίζεται και με πρόθεση να μην υπάρξει πόρισμα και να βγουν λάδι οι δράστες ατασθαλιών στην εταιρία.
Έχει τέτοια πρόθεση ο κ. Χουρδάκης και η Creta Farms;
Σε ότι αφορά στο πόρισμα αφού ο κ. Χουρδάκης και η διοίκηση της εταιρίας επιμένουν τους διαβεβαιώνουμε ότι θα το δουν δημοσιευμένο στο bankingnews μαζί με τις λεπτομέρειες της διαδρομής του και την εμπλοκή της ελληνικής δικαιοσύνης που λειτούργησε καταλυτικά ενάντια στην τακτική μη πληρωμής άρα και μη παράδοσης του πορίσματος.
Σε ότι αφορά στα 7 εκατ. ευρώ πωλήσεις το μήνα που αναφέρεται η ανακοίνωση οφείλουμε να διαβεβαιώσουμε τους αναγνώστες μας ότι είναι ψευδές στοιχείο καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στην κατοχή μας και τα οποία είναι διαθέσιμα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αλλά και κάθε άλλη αρμόδια αρχή εφ όσον μας ζητηθούν είναι τα εξής: Οι πωλήσεις Μαρτίου ήταν 4.884.613 ευρώ σε τιμές τιμοκαταλόγου και όχι πραγματικές τιμές καθώς έπονται τα πιστωτικά λόγω εκπτώσεων τζίρου, προσφορών, προωθητικών ενεργειών κλπ που γίνονται με τα super markets.
Τον Απρίλιο διαμορφώθηκαν σε 4,815 εκατ. ευρώ.
Τα πιστωτικά κυμαίνονται από 55% έως 60% ενώ στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι 50% και στην χειρότερη μπορούν να φτάσουν το 70%.
Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα της εταιρίας μετά από όλα τα πιστωτικά κυμαίνονται μεταξύ 1,5 εκατ. ευρώ και 2,44 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον η εταιρία στο πρώτο τρίμηνο του έτους πώλησε συνολικά 1600 τόνους προϊόντων ή 535 τόνους κατά μέσο όρο το μήνα.
Πρέπει να υπολογιστεί ότι οι πωλήσεις αυτές έχουν ευνοηθεί και από το γεγονός ότι τα προϊόντα ξαναμπήκαν στα ράφια των supermarkets.
Στον ισολογισμό βέβαια φαίνονται από 3 έως 3,3 εκατ. ευρώ καθώς δεν υπολογίζονται τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών και οι λοιπές παροχές που καταγράφονται ως έξοδα πωλήσεων.
Ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει ότι τα 7 εκατ. ευρώ το μήνα πωλήσεις είναι ψευδές μέγεθος είναι πως η IRI το Μάρτιο δίνει μερίδιο αγοράς στην Creta Farms 13,2% επί τζίρου αγοράς 26,8 εκατ. ευρώ με τιμές τιμοκαταλόγου δηλαδή τζίρο 3,5 εκατ. ευρώ.
Ο Τζίρος αυτός αφορά τη λιανική σε καταστήματα με πάνω από 2 ταμεία γεγονός που δικαιολογεί την απόκλιση από τα 4,8 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον με 7 εκατ. ευρώ τζίρο η εταιρία με αναγωγή θα πρέπει να έχει στο έτος 84 εκατ. έσοδα.
Αν δεχτούμε ότι το μερίδιό της είναι 15% που αναφέρει ο κ. Χουρδάκης τότε η συνολική αγορά είναι 560 εκατ. ευρώ.
Η Νίκας στα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία του 2019 με τζίρο 50,1 εκατ. ευρώ έχει μερίδιο αγοράς 19,1% δηλαδή το σύνολο της αγοράς ήταν 250 εκατ. ευρώ περίπου.
Αν λοιπόν ισχύουν αυτά που λέει ο κ. Χουρδάκης και η εταιρία τότε ή θα πρέπει η αγορά αλλαντικών να διπλασιάζεται το 2020 ή  να λέει ψέματα.
Τα στοιχεία πάντως όχι μόνο διπλασιασμό δεν δείχνουν αλλά πτώση λόγω της κατάρρευσης της Horeca η οποία δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από την αύξηση στη λιανική.
Υπό αυτές τις συνθήκες αναμένουμε αναλυτικά τα στοιχεία από την εταιρία τι ακριβώς πούλησε και που, για να αποδείξει ότι υπάρχουν τα 7 εκατ. ευρώ καθώς σε άλλες περιπτώσεις έχουμε δει να φυτρώνουν τζίροι από τιμολόγια με… δορυφόρους αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν φτάνουν.
Κατά τα λοιπά, αντιλαμβανόμαστε ότι η αλήθεια κάποιες φορές στεναχωρεί. 
Δεν δεχόμαστε μαθήματα «αμεροληψίας» ούτε από τον κ. Χουρδάκη (προσωπικά μάλιστα δεν είμασταν CRO σε εταιρία και ούτε κάναμε το γάμο μας στην εταιρία αυτή) ούτε τον κ. Τσίρμπα.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης