Τελευταία Νέα
Speculator

Ο κορωνοϊός αύξησε 40% τις πωλήσεις λιανικής σε μια μόνο εβδομάδα

tags :
Ο κορωνοϊός αύξησε 40% τις πωλήσεις λιανικής σε μια μόνο εβδομάδα
Αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ εξαιτίας του κορωνοϊου
Αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ εξαιτίας του κορωνοϊου.
Με επιδρομή  χαρακτηρίζουν στελέχη του λιανεμπορίου τη  συμπεριφορά των καταναλωτών τις τελευταίες ημέρες καθώς  έσπευσαν  να  προμηθευτούν βασικά είδη διατροφής, δημιουργώντας τα δικά τους αποθέματα  στο σπίτι.
Οι καταναλωτές προχώρησαν σε επιθετικές αγορές προϊόντων μόλις ανακοινώθηκε  ότι κλείνουν τα σχολεία για 14 ημέρες.
Στο καλάθι αγορών ήταν τα ζυμαρικά τα όσπρια και τα είδη υγιεινής για το σπίτι και  άλλα  προϊόντα που πίστευαν ότι χρειάζονται και θεώρησαν σκόπιμο να τα προμηθευτούν .
Το λιανεμπόριο «ζεστάθηκε» αναπάντεχα καθώς η κατανάλωση παρουσίαζε οριακή αύξηση στα επίπεδα του1% με 1,5% πριν  τον κορωνοϊο.  
Στέλεχος της αγοράς εκτιμά ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί το επόμενο διάστημα και  η έξαρση αγορών από τα ΣΜ δεν μπορεί να συνεχιστεί και  αναμένει η κατανάλωση να  επανέλθει σε κανονικά  επίπεδα.
Τα στοιχεία της IRI καταγράφουν εκτόξευση της κατανάλωσης σημειώνοντας αύξηση  41,8%  η αξία των πωλήσεων το διάστημα από 24 Φεβρουαρίου έως την 1 Μαρτίου μία εβδομάδα πριν από την  Καθαρά Δευτέρα και συγκρίνεται με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019.
Στην πράξη σημαίνει ότι στο  σύνολο τους οι  καταναλωτές ξόδεψαν 100 ευρώ για τις αγορές και φέτος η αξία των προϊόντων εκτινάχθηκε στα 140 ευρώ.
Υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ είπε στο BN ότι δεν πρόκειται για αγορές «πανικού» όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες  της Ευρώπης αλλά για μεγάλες  αγορές.
Τα σούπερ μάρκετ εφοδιάζονται κανονικά από τους προμηθευτές αλλά  σε κάποιους κωδικούς όπως  είναι τα αντισηπτικά χεριών η αυξημένη ζήτηση εξαφάνισε το προϊόν.
Οι συνήθεις  πωλήσεις ήταν χαμηλές και εξαιτίας του κορωνοϊου δεκαπλασιάστηκαν, εξαιτίας   της μεγάλης ζήτησης  δεν μπορούσε να ικανοποιηθεί.
Χθες  ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθάνασης είχε συνάντηση  με εκπροσώπους των αλυσίδων σούπερ μάρκετ με σκοπό  να επιβεβαιώσει  ότι η αγορά  τροφοδοτείται κανονικά και δεν υπάρχουν ελλείψεις σε προϊόντα.
Τα στελέχη των ΣΜ ζήτησαν τη διεύρυνση του ωραρίου τροφοδοσίας των καταστημάτων  έτσι ώστε η αλυσίδα  τροφοδοσίας να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των καταναλωτών.
Ο υφυπουργός  υποσχέθηκε  ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα και διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται  θέμα ανατιμήσεων των προϊόντων εξαιτίας της ζήτησης.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnws.gr   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης