Τελευταία Νέα
Speculator

Γιατί δεν ενθουσιάζει το ΧΑ – Διατήρηση ρευστότητας σε καλά επίπεδα συστήνουν στελέχη του ΧΑ

tags :
Γιατί δεν ενθουσιάζει το ΧΑ – Διατήρηση ρευστότητας σε καλά επίπεδα συστήνουν στελέχη του ΧΑ
Αν η πρόσφατη διόρθωση δημιούργησε καλές αποτιμήσεις για κάποιες μετοχές, η αδυναμία να ξεπεράσουν αντιστάσεις δημιουργεί προβληματισμό
Διατήρηση ρευστότητας σε καλά επίπεδα ακόμα και στο 50% εξακολουθούν να συστήνουν στελέχη της αγοράς.
Παρά τη διόρθωση της αγοράς το τελευταίο διάστημα από τα υψηλά των 950 μονάδων στις 900 μονάδες, ξεκάθαρες ευκαιρίες με καλό περιθώριο ανόδου σημειώνουν δεν εντοπίζουν, ενώ τους παραξενεύει η αδυναμία της αγοράς και η καθίζηση του τζίρου το τελευταίο διάστημα.
Με τις διεθνείς αγορές να βρίσκονται σε πολυετή ή ιστορικά υψηλά και το ΧΑ να αδυνατεί να ξεπεράσει τις 930 μονάδες, στελέχη της αγοράς εκτιμούν πως οι επενδυτές ανησυχούν για κάποιους λόγους και οι ίδιοι παραμένουν επιφυλακτικοί.
Στα τρέχοντα επίπεδα και στην υψηλή κεφαλαιοποίηση βρίσκουν ελκυστικές αποτιμήσεις, όπως για παράδειγμα Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Τιτάν, ΕΧΑΕ, αλλά σημειώνουν πως στις πτωτικές συνεδριάσεις των ξένων αγορών το ΧΑ υπερβάλει και στις ανοδικές ακολουθεί αλλά με ηπιότερο βαθμό.
Προσπαθώντας να εξηγήσουν την αδυναμία της αγοράς, ακόμα και σε μέρες με καλή εγχώρια ειδησεογραφία (ιστορικά χαμηλές αποδόσεις στα ομόλογα, υψηλή ζήτηση για το ομολογιακό της Alpha Bank), σημειώνουν πως ίσως οι επενδυτές να ανησυχούν για το μεταναστευτικό ή και τα ελληνοτουρκικά.
Επιπλέον κάποια στελέχη της αγοράς σημειώνουν και τον κίνδυνο να υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις όταν αρχίσουν οι εξώσεις σε λίγους μήνες.    
Η αγορά μπορεί χθες (11/2) να αντέδρασε δυναμικά κυρίως λόγω της έκθεσης της JP Morgan για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά πολλές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης είχαν εξαιρετικά ήπια αντίδραση.
Τα βλέμματα έχουν εστιαστεί κυρίως στη μετοχής της υψηλής κεφαλαιοποίησης καθώς η μετοχή της Μυτιληναίος, αφού δεν μπόρεσε να παραμείνει πάνω από τα 10 ευρώ λίγες συνεδριάσεις πριν, υποχώρησε προς την περιοχή στήριξης των 9,10-9,35 ευρώ, την οποία και επιβεβαίωσε αλλά χωρίς να ξεφύγει ανοδικά.
Αδυναμία να ξεπεράσει τα 2,50 ευρώ εμφανίζει και η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, αν και χαρακτηρίζεται από αρκετά στελέχη της αγοράς ως φθηνή με βάση τα θεμελιώδη.
Η Τιτάν από την ημέρα που επέστρεψε στο ΧΑ μετά την αλλαγή έδρας δεν έχει κάνει κάποια κίνηση, δημιουργώντας ερωτήματα.
Κάποιοι αναλυτές σημειώνουν πως αν η χώρα καταγράψει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ξεκινήσουν μεγάλα έργα όπως το Ελληνικό, η ζήτηση για τσιμέντο θα αυξηθεί και θα βελτιώσει η εισηγμένη τα μεγέθη της.
Όπως υποστηρίζουν μία τέτοια εξέλιξη ίσως θα έπρεπε να είχε αρχίσει να αποτυπώνεται στο ταμπλό, αλλά κάτι τέτοιο δε συμβαίνει.
Για τους παραπάνω λόγους, σημειώνουν πως οι επενδυτές πρέπει να έχουν αυξημένη ρευστότητα στα χαρτοφυλάκιά τους.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης