Τελευταία Νέα
Speculator

Στη νέα εποχή οι συνεταιριστικές τράπεζες - Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Στη νέα εποχή οι συνεταιριστικές τράπεζες - Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης
Τι εκτιμησε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας και πρόεδρος της Παγκρήτιας Νίκος Μυρτάκης
Τον ρόλο των συνεταιριστικών τραπεζών στη νέα εποχή περιέγραψε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας και πρόεδρος της Παγκρήτιας κ. Νίκος Μυρτάκης μιλώντας στο συνέδριο για τις συνεταιριστικές τράπεζες, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη.
Ο πρόεδρος κ. Νίκος Μυρτάκης, ανέφερε ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες πρέπει να αντιμετωπισθούν συνολικά και στρατηγικά ως θεσμός από την πολιτεία καθώς μπορεί να συμπληρώνει το τραπεζικό σύστημα και να μην αντιμετωπίζονται ως μικρές τράπεζες αλλά αποτελούν μέρος της περιφερειακής ανάπτυξης και πρόκειται για φορείς στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αναγνώρισε την έμπρακτη στήριξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη που αποτελεί μια σχέση αφετηρίας για την αναγνώριση του θεσμού, επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΣΤΕ.
Ανέφερε ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες εμφανίζουν μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 20% στις περιοχές που δραστηριοποιούνται ενώ στο σύνολο το μερίδιο αγοράς διαμορφώνεται στο 1%.
Ο κ. Μυρτάκης τόνισε ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν χρηματοδοτήσει το 15% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας καθώς το δανειακό χαρτοφυλάκιο τους είναι προσανατολισμένο κατά 85% στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τις χορηγήσεις να διατηρούνται σε θετικό πρόσημο για τις συνεταιριστικές τράπεζες σε αντίθεση με το εγχώριο τραπεζικό  σύστημα που παρουσίαζε αρνητικό πρόσημο.
Οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 7,5% και τα ίδια κεφάλαια σημείωναν αύξηση κατά 18% τα τελευταία χρόνια της κρίσης.
Ο χάρτης των συνεταιριστικών τραπεζών περιλαμβάνει 9 συνεταιριστικές τράπεζες που διαθέτουν 110 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και απασχολούν συνολικά 907 άτομα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών διευκρίνισε ότι οι 4 τράπεζες στη Βόρεια Ελλάδα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία συγχωνεύσεων και μέχρι τέλους του έτους θα  υλοποιούνται σταδιακά διαδικασίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Από την πλευρά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των συνεταιριστικών τραπεζών καθώς υπάρχει υπερ-συγκέντρωση των συστημικών τραπεζών.
Τόνισε ότι η σωστή κατεύθυνση είναι η ενίσχυση των συνεταιριστικών τραπεζών καθώς συμβάλουν στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Υπογράμμισε ότι οι συνεταιριστικές  μορφές οργάνωσης δεν αποτελούν υπόλειμμα του παρελθόντος αλλά πρόδρομες μορφές του μέλλοντος.
Ο κ. Δραγασάκης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες  ημέρες θα υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τα κεφαλαιακά  διαθέσιμα του δημοσίου που σήμερα πηγαίνουν στην Τράπεζα της Ελλάδος να αξιολογηθούν εξετάζοντας την ευστάθεια του συστήματος. Επίσης έκανε αναφορά  για τη δημιουργία Ταμείου υποδομών με κεφάλαια  ύψους 1 δισ. ευρώ  και τη δημιουργία επενδυτικών ταμείων τα οποία κατά 50% θα χρηματοδοτηθούν από το Δημόσιο και το υπόλοιπο 50% από ιδιωτικούς πόρους.
Ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση των μικροπιστώσεων αναφερόμενος ο κ. Δραγασάκης  στα επενδυτικά ταμεία είπε ότι θα έχουν σκοπό να χρηματοδοτήσουν τις εταιρείες που ρύθμισαν τα χρέη τους μέσα  από τον Εξωδικαστικό  Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών και χρειάζονται κεφάλαια κίνησης για να αντιμετωπίσουν τις νέες  προκλήσεις.
Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας σε συνεργασία με τους Γάλλους.
Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Μητράκος που μίλησε στο συνέδριο είπε  μεταξύ άλλων  πως το χαμηλό τους μερίδιο είναι πρόδρομος για ανάπτυξη, καθώς διαθέτουν ενεργητικό μόλις 2,6 δισ. ευρώ, 2 δισ. χορηγήσεις και 2,1 δισ. ευρώ καταθέσεις.  
Ο κ. Hervé Guider, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνεταιριστικών που παραβρέθηκε στο συνέδριο είπε ότι πιο πολύ παρά ποτέ διαπιστώνεται η ανάγκη ύπαρξης των συνεταιριστικών τραπεζών με στόχο τη χρηματοδότηση της τοπικής οικονομίας.
Στην ανάγκη χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην αποφυγή αποκλεισμών από το πιστωτικό σύστημα των μικρότερων επιχειρηματικών μονάδων και στην προώθηση της συνοχής και της κοινωνικής αλληλεγγύης αναφέρθηκαν στο συνέδριο οι κ. κ. Βασίλης Κορκίδης πρόεδρος της ΕΣΕΕ και Γεώργιος Καββαθάς πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος  
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης