Τελευταία Νέα
Speculator

Μονόδρομος για την Attica bank η μετατροπή των προνομιούχων σε Core Tier 2

tags :
Μονόδρομος για την Attica bank η μετατροπή των προνομιούχων σε Core Tier 2
Η Attica bank με όρους core tier 1 θα βρεθεί σε οριακά επίπεδα ίσως και κάτω από το κατώτερο όριο…
Η Attica bank μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να ανακεφαλαιοποιηθεί και να υλοποιήσει το σχέδιο της για άντληση πρόσθετων κεφαλαίων 200 εκατ ευρώ.
Η προσπάθεια να αντληθούν κεφάλαια μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου δεν έχει ευδοκιμήσει έως τώρα και εύλογα όσο επικρατεί αυτή η ακραία αβεβαιότητα με τα stress tests για τις μεγάλες τράπεζες.
Ωστόσο το βασικό ερώτημα είναι εάν συμφέρει η Attica bank να ακολουθήσει την στρατηγική της Eurobank και να μετατρέψει τις προνομιούχες μετοχές 100,2 εκατ ευρώ σε ομολογιακό tier 2 ή να μετατραπούν οι προνομιούχες σε κοινές μετοχές.
Οι διαφορές μεταξύ των δύο λύσεων είναι εμφανείς.
Με την μετατροπή των προνομιούχων σε ομολογιακό tier 2 η Attica bank θα πληρώνει σε έξοδα εκ τόκων 6,4 εκατ ευρώ μειώνοντας τα συνολικά καθαρά έσοδα.
Ταυτόχρονα με την μετατροπή από προνομιούχες σε ομολογιακό tier 2 αποδυναμώνεται και το κεφάλαιο καθώς κεφάλαιο tier 1 θα μετατραπεί σε κεφάλαιο tier 2.
Ωστόσο η Attica bank με αυτή την διαδικασία θα συνεχίσει να διαθέτει 687 εκατ κεφάλαια μαζί με το ομολογιακό 70 εκατ από το deal με τα προβληματικά δάνεια.

Μετατροπή των προνομιούχων σε κοινές

Με την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές μετοχές το ελληνικό δημόσιο δεν θα ανταλλάξει 100,2 εκατ προνομιούχων μετοχών με 100,2 εκατ κοινών μετοχών.
Αντιθέτως θα υπάρξει haircut που λόγω της βελτίωσης των αποδόσεων των ομολόγων έχει μειωθεί ας πούμε ότι θα χάσει το ελληνικό κράτος 25%.
Δηλαδή τα 100,2 εκατ προνομιούχες μετοχές θα μετατραπούν σε 75 εκατ κοινών μετοχών.
Ταυτόχρονα το ελληνικό κράτος είτε άμεσα είτε μέσω του ΤΧΣ θα αποκτήσει μετοχές αξίας 75 εκατ και με την κεφαλαιοποίηση στα 116 εκατ θα ισοδυναμεί με κρατικοποίηση…
Βέβαια ο ΕΦΚΑ κατέχει το 50,36% της Attica bank, το ΤΑΠΙΛΤΑΤ το 7,91% και απευθείας το ΤΣΜΕΔΕ με 5,63%.
Είναι προφανές ότι όλοι οι μέτοχοι θα υποστούν αναλογικά dilution.
Ένα άλλο θέμα είναι ότι με fully loaded το core tier 1 της Attica bank ανέρχεται σε 11,2% και με κατώτερο συνολικό δείκτη 11%.
Η Attica bank με όρους core tier 1 θα βρεθεί σε οριακά επίπεδα ίσως και κάτω από το κατώτερο όριο…

Συμπέρασμα

Η Attica bank με βάση μια εύλογη στρατηγική θα μετατρέψει τις προνομιούχες μετοχές σε core tier 2.
Ωστόσο η μετατροπή των προνομιούχων σε κοινές μετοχές…. ίσως είναι πιο συμφέρουσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης