Πρόσωπα

Μουρίνιο: Τα Special - more than One - διαζύγια

Μουρίνιο: Τα Special - more than One - διαζύγια
Ένα ακόμη διαζύγιο ήρθε να προστεθεί στο μπλοκάκι του Ζοζέ Μουρίνιο.
Σχετικά Άρθρα
Ο Πορτογάλος τεχνικός δεν κατάφερε να προσφέρει στην Τότεναμ αυτά που ονειρευόταν όταν υπέγραψε τριετές συμβόλαιο στις 20 Νοεμβρίου του 2019, σύμφωνα με το οποίο οι απολαβές του θα έφταναν τις 15 εκατομμύρια λίρες τον χρόνο, ούτε όμως μπόρεσε να βρει την παλιά του αίγλη. Αυτή που τον κατέταξε στους κορυφαίους προπονητές του κόσμου και του χάρισε το παρατσούκλι Special One.

Εύλογα πλέον γεννιέται το ερώτημα αν έχει να δείξει κάτι παραπάνω ο Μουρίνιο, αλλά και αν υπάρχει χώρος για εκείνον σε κάποιον από τους μεγάλους πάγκους, ειδικά από τη στιγμή που τάχθηκε κατά της European Super League, υποστηρικτές της οποίας είναι τα περισσότερα από τα μεγαθήρια του ποδοσφαίρου.

«Η σκληρότητα του ποδοσφαίρου αποτυπώνεται στις απολύσεις των προπονητών. Είναι πολύ σημαντικό να αποφασίζεις εσύ πότε θα φύγεις από έναν πάγκο» είχε δηλώσει κάποια στιγμή ο Πορτογάλος, αγνοώντας τι θα ερχόταν στην πορεία της καριέρας του.

Μπενφίκα

Η πρώτη απόλυση για τον Μουρίνιο είναι μια από αυτές που σίγουρα θα άλλαζε αν γυρνούσε τον χρόνο πίσω, κυρίως όμως θα την άλλαζε ο πρόεδρος της Μπενφίκα. Ήταν Σεπτέμβριος του 2000 όταν ο Ζοζέ από βοηθός προπονητή ανέλαβε για πρώτη φορά τα ηνία μιάς ομάδας, έχοντας ως σύμμαχο τον πρόεδρο Ζοάο Βαλέ ε Αζεβέδο.

Ωστόσο, και παρά τη στήριξη, η πρώτη κρούση ήρθε όταν η διοίκηση προσπάθησε να διαλέξει τον βοηθό που θα καθόταν στο πλευρό του Μουρίνιο, κάτι που φυσικά ο ίδιος αρνήθηκε. Ο Ζοζέ, έχοντας τους συνεργάτες που επέλεξε, ήδη από τις πρώτες αγωνιστικές, παρουσίασε μια εντελώς διαφορετική και ανανεωμένη ομάδα, κερδίζοντας την στήριξη των οπαδών της που είδαν στο πρόσωπο του τον άνθρωπο που θα έκανε τα όνειρα τους πραγματικότητα.

Όμως η ομάδα της Λισαβόνας βρίσκονταν τότε σε μια κρίση, διοικητικά και οικονομικά και σύντομα η προεδρία άλλαξε χέρια. Ο Μανουέλ Βιλαρίνιο πριν μάλιστα κερδίσει στις εκλογές είχε ανακοινώσει ότι θα άλλαζε προπονητή και πως θα έφερνε τον πρώην παίκτη της ομάδας Tόνι, οπότε ο Μουρίνιο ήξερε ότι αγωνίζονταν ενάντια στον χρόνο. Τα θετικά όμως αποτελέσματα δεν έδιναν το κατάλληλο πάτημα στον Βιλαρίνιο, ο οποίος βλέποντας την αγάπη του κόσμου προς τον Special One αποφάσισε να περιμένει να ολοκληρωθεί η σεζόν.

Κάτι τέτοιο φυσικά και δεν άρεσε στον Μουρίνιο που προχώρησε σε μια κίνηση ματ μετά την σπουδαία νίκη με 3-0 επί της πρωταθλήτριας Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Ο Πορτογάλος ζήτησε την ανανέωση του συμβολαίου του θεωρώντας πως η πορεία της Μπενφίκα τον δικαίωνε και μπορούσε να τον εδραιώσει στον πάγκο των «αετών», αλλά η απάντηση που έλαβε ήταν το χαρτί της απόλυσης του!

Πολύ αργότερα και βλέποντας την εξέλιξη του Μουρίνιο, ο Βιλαρίνιο θα κάνει τον απολογισμό του και θα δηλώσει: «Εάν γυρνούσαμε πίσω τον χρόνο, ο Μουρίνιο δεν θα έφευγε ποτέ από τη Μπενφίκα. Θα έκανα ακριβώς το αντίθετο. Θα επέκτεινα το συμβόλαιο του. Μόνο αργότερα συνειδητοποίησα ότι η προσωπικότητα και η υπερηφάνεια του ατόμου δεν μπορούν να μπουν πάνω από το συμφέρον της ομάδας που υπηρετούμε».

Τσέλσι

Σαν κεραυνός είχε πέσει τον Σεπτέμβριο του 2007 η είδηση πως Τσέλσι και Μουρίνιο οδηγήθηκαν στη λύση της συνεργασίας τους. Ήταν το τέλος εποχής του 44άχρονου Πορτογάλου στον πάγκο των «μπλε» έπειτα από τρία χρόνια παρουσίας του στο Στάμφορντ Μπριτζ και παρότι είχε συμβόλαιο για τρία ακόμη.

Ήταν γνωστό πως ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, είχε σε δυσμένεια τον Μουρίνιο, αλλά ο Πορτογάλος είχε δηλώσει εκείνο το καλοκαίρι ότι επιθυμούσε να εξαντλήσει το συμβόλαιό του εφόσον είχε τη στήριξη της διοίκησης. Μετά τα αποτελέσματα όμως στις πρώτες αγωνιστικές της Πρέμιερ Λιγκ, αλλά και την ισοπαλία με την Ρόζενμποργκ στο Τσάμπιονς Λιγκ, οι δύο πλευρές ήρθαν σε οριστική ρήξη, μέχρι να ξανασυναντηθούν το 2013!

Αυτή τη φορά το διαζύγιο θα είναι πιο σφοδρό με τον Μουρίνιο να έχει απέναντι του όχι μόνο τον Αμπράμοβιτς αλλά και τα αποδυτήρια. Η Τσέλσι στις 17 Δεκεμβρίου 2015 και αφού ηττήθηκε στα 9 από τα 16 παιχνίδια του πρώτου γύρου της Πρέμιερ Λιγκ, ανακοίνωσε πως ο Ζοζέ αποχώρησε από τον πάγκο της «με κοινή συναίνεση».

Οι «μπλε» βρισκόταν σε μεγάλη αγωνιστική κρίση, όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η ζημιά που θα πάθαινε ο σύλλογος σε μια, όπως όλα έδειχναν, αποτυχημένη χρονιά. Συγκεκριμένα αν δεν εξασφάλιζε την έξοδο της στο Τσάμπιονς Λιγκ η ζημία θα έφτανε τουλάχιστον τα 50 εκατομμύρια ευρώ και θα έβαζε το Λονδρέζικο σύλλογο σε υποδεέστερη θέση έναντι των άλλων μεγάλων συλλόγων του «νησιού». Έτσι ο Αμπράμοβιτς έβαλε στη ζυγαριά τα ποσά που θα πλήρωνε αν συνέχιζε με ή χωρίς τον Μουρίνιο. Η αποζημίωση που θα λάμβανε ο Πορτογάλος άγγιζε τα 14 εκατομμύρια ευρώ και έτσι είδε για μια ακόμη φορά την πόρτα της εξόδου από τον αγαπημένο του σύλλογο.

Ρεάλ Μαδρίτης

Πριν βρει καταφύγιο στην δεύτερη θητεία του στη Τσέλσι, ο Μουρίνιο, το καλοκαίρι του 2010, και μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ με την Ίντερ, κάθισε στον πάγκο της Ρεάλ μέχρι τη σεζόν 2012-2013. Ήταν μια περίοδος από τις πιο δύσκολες για την προπονητική του καριέρα. Ο Πορτογάλος ήρθε σε σύγκρουση με πολλούς παίκτες εντός της ομάδας και απώλεσε την στήριξη μεγάλης μερίδας των οπαδών της.

Επιπλέον, η άνετη επικράτηση της Μπαρτσελόνα στο πρωτάθλημα (η Ρεάλ ήρθε δεύτερη, με διαφορά 15 πόντων), ο αποκλεισμός από τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ από την Μπορούσια Ντόρτμουντ και η ήττα στον τελικό του κυπέλλου Ισπανίας από την Ατλέτικο Μαδρίτης εκείνη τη χρονιά, οδήγησαν τελικά τη διοίκηση της «Βασίλισσας» στην διακοπή του συμβολαίου με τον Μουρίνιο, τον Μάιο του 2013. Μάλιστα ο πρόεδρος της ομάδας, Φλορεντίνο Πέρεθ δήλωσε για τα χρόνια της συνεργασίας τους: «Επανέφερε τη Ρεάλ στη θέση που της αξίζει. Αλλά ενώ στη Ρεάλ Μαδρίτης είμαστε συνηθισμένοι και περήφανοι με την ένταση, με τον Μουρίνιο, ωστόσο, έφτασε σε ανυπόφορα επίπεδα».

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Το προτελευταίο διαζύγιο του Μουρίνιο ήταν αυτό με τους «Κόκκινους διάβολους». Επί ημερών του, η Γιουνάιτεντ ξόδεψε 406 εκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές φτιάχνοντας ένα ρόστερ γεμάτο σούπερσταρ, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό. Με μια σύντομη ανακοίνωση 65 λέξεων, η Μάντσεστερ ανακοίνωσε στις 18 Δεκεμβρίου του 2018 την απόλυση του, ευχόμενη τα καλύτερα για τη συνέχεια της καριέρας του, έξι μήνες πριν τη λήξη του συμβολαίου του.

Η άμμος στην κλεψύδρα άδειασε για τον Πορτογάλο τεχνικό όταν ηττήθηκε από τη Λίβερπουλ στο Άνφιλντ με 3-1. Τα άσχημα αποτελέσματα, η κακή εικόνα της ομάδας στο χορτάρι, η ρήξη με πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές και το γεγονός πως δεν υπήρχε κανένα σημάδι ανάκαμψης, ήταν οι λόγοι που ώθησαν τη διοίκηση της Γιουνάιτεντ να διακόψει τη συνεργασία της με τον Μουρίνιο.

Η απόλυση του κόστισε στον αγγλικό σύλλογο 19.6 εκατομμύρια στερλίνες, δηλαδή περίπου 22,2 εκατομμύρια ευρώ. Με το ποσό της συνολικής αποζημίωσης να είναι τετραπλάσιο από όσο κόστισαν οι απολύσεις των δύο προηγούμενων προπονητών του συλλόγου, του Ντέιβιντ Μόγιες το 2014 και του Λουίς Φαν Χάαλ το 2016.

Όταν το 2019 τον ρώτησαν γιατί επέλεξε την Τότεναμ, είπε: «Είμαι πεπεισμένος ότι έκανα τρομερή επιλογή. Με κλίμακα το δέκα, δέκα. Η δουλειά; Πολλές φορές τ' αποτελέσματα φέρνουν αυτές τις αποφασίσεις. Το κλαμπ είναι τεράστιο. Ξέρω ότι πιθανότατα έχω την καλύτερη δουλειά στα χέρια μου». Μετά από ενάμιση χρόνο το 6ο διαζύγιο για τον Μουρίνιο είναι γεγονός και μένει να δούμε αν θα βρει τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του, πραγματοποιώντας την πρόβλεψη του πως ακόμη και στα 70 του θα κάθεται σ’ ένα πάγκο να κοουτσάρει.

Για την ώρα ο Special One είναι στα 58 και διατηρεί το χιούμορ του, παρ’ ότι έμεινε χωρίς δουλειά, λέγοντας πως: «Δεν με αφήνουν σε ησυχία. Ακόμα και ο φίλος μου Γκάρι, με ενοχλεί. Αυτή είναι η ζωή μου», εξηγώντας πως το σπίτι του πολιορκείται από φωτογράφους και δημοσιογράφους για μια δήλωση του.


Ευτυχία Γιαπουτζή

Πηγή: 
england365.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης