Πρόσωπα

Κελέσι Ιεανάτσο: Ο εντυπωσιακός επιθετικός της Λέστερ που κάνει περήφανο τον... Ντρογκμπά

Κελέσι Ιεανάτσο: Ο εντυπωσιακός επιθετικός της Λέστερ που κάνει περήφανο τον... Ντρογκμπά

Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους επιθετικούς στην Αγγλία το 2021. Πλέον το γνωρίζει τόσο ο ίδιος, όσο και... ο Ντιντιέρ Ντρογκμπά.

Πρόκειται δίχως αμφιβολία για τον πιο φορμαρισμένο ποδοσφαιριστή της Λέστερ τους τέσσερις  τελευταίους μήνες. Είναι άλλωστε τέτοια η κυνικότητα και η αποτελεσματικότητα που επιδεικνύει που δεν είναι δυνατό να μην θεωρηθεί ο κομβικότερος παίκτης της ομάδας του τις πιο πρόσφατες 130 ημέρες και ένας από τους καλύτερους επιθετικούς την δεδομένη χρονική στιγμή στο «Νησί», όντας 9ος στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα και μόλις ο δεύτερος στην Premier League, με τον Χάρι Κέιν να προπορεύεται.

Οι αριθμοί και τα ρεκόρ του Κελέσι Ιεανάτσο

Ο Κελέσι Ιεανάτσο άλλωστε έχει κατορθώσει μέσα στους 4 τελευταίους μήνες να σκοράρει 14 φορές σε 15 αναμετρήσεις, έχοντας συνολικά 17 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, δίχως να έχει σκοράρει ούτε μία φορά πριν από τον Φεβρουάριο στην Premier League, πράγμα που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ!

Παράλληλα «έσπασε» το ρεκόρ του Ντιντίερ Ντρογκμπά, όντας πλέον ο πρώτος Αφρικανός σκόρερ με 14 τέρματα στην ιστορία του FA Cup, και «χάρισε» με δικό του γκολ την πρόκριση στην Λέστερ και την δυνατότητα να διεκδικήσει τον τίτλο έπειτα από 52 χρόνια.

Πρόκειται άλλωστε για μία σπουδαία πρόκριση των «αλεπούδων», μιας και ήταν η τρίτη ιστορικά ομάδα με τόσο μεγάλο διάστημα αποχής από έναν τελικό μίας διοργάνωσης (1969) που έχει ξανά διεκδικήσει, με τον Ιεανάτσο να «ισοφαρίζει» και το ρεκόρ τερμάτων του επίσης Νιγηριανού, Όντιον Ιγκάλο, σε μία σεζόν, σε όλες τις διοργανώσεις.

Η εκτελεστική του δεινότητα απέναντι από την αντίπαλη εστία και ο… Τζέιμι Βάρντι

Όλα αυτά μάλιστα τα έχει καταφέρει με εξαιρετική αποτελεσματικότητα, παρά το γεγονός πως το όνομα του πιθανώς «επισκιάζεται» από αυτά των υπολοίπων. Αναλυτικότερα, στα 8 πιο πρόσφατα ματς της Λέστερ σε κάθε διοργάνωση, δηλαδή τις τελευταίες 55 ημέρες, έχει καταγράψει 700 λεπτά συμμετοχής και έχει σκοράρει 10 γκολ, με το 50% των προσπαθειών που επιχείρησε να καταλήγουν στην εστία!

Επιπλέον έχει δοκιμάσει την «τύχη» του συνολικά 30 φορές, πράγμα που σημαίνει πως σκοράρει σε μία από τις 3 προσπάθειες που επιχειρεί, έχοντας παράλληλα σημειώσει τα 12 από τα 18 τελευταία γκολ της Λέστερ από τις αρχές Μαρτίου και έπειτα.

Ανάλογο είναι το ποσοστό του πάντως καθ’όλη την διάρκεια της σεζόν, έχοντας αγωνιστεί 34 φορές, μετρώντας 45 τελικές προσπάθειες και 15 γκολ, αλλά και το τελευταίο τετράμηνο με τα 80 αγωνιστικά λεπτά να του είναι αρκετά για να προσθέτει το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ, πράγμα που τον καθιστά τον πιο αποτελεσματικό ποδοσφαιριστή των «αλεπούδων»!

Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς πως ο Ιεανάτσο είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής που «απειλεί» να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της Λέστερ συνολικά, έναντι του Τζέϊμι Βάρντι, έπειτα από 7 χρόνια, είναι πιθανό να κατανοήσει πόσο σπουδαία είναι η σεζόν που πραγματοποιεί ο Νιγηριανός.

Ez93wuQXEAEFFtc_1_1.jpg

Το ρεκόρ των Αφρικανών στο Γουέμπλει και οι σημαντικότεροι που πέρασαν από την Premier League

Παρόλα αυτά, ας μην ξεχνάμε πως δεν «φροντίζει» μόνο για το καλό της Λέστερ αλλά και για την πατρίδα του, την Νιγηρία, η οποία έχει ως «φόντο» την Αφρική. Έτσι, δεν παρέλειψε να σκοράρει στον ημιτελικό επί της Σαουθάμπτον και να γίνει ο 4ος Αφρικανός στην ιστορία του θεσμού που σκοράρει διαδοχικά, στο ίδιο γήπεδο,  έπειτα από τους Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ και Ζίγιεχ, πράγμα που δεν είχε ξανασυμβεί μέχρι τώρα στην Αγγλία.

Ποιοί άλλοι όμως Αφρικανοί έχουν μείνει αλησμόνητοι με τα κατορθώματά τους και τα γκολ που τους συνοδεύουν; Σε ποιά λίστα θα ήθελε να συμπεριληφθεί ο Ιεανάτσο στο άμεσο μέλλον; Ας δούμε τους κορυφαίους που αγωνίστηκαν στην Premier League:

  • Ντιντιέρ Ντρογκμπά (104 γκολ)
  • Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ (97 γκολ)
  • Γιακούμπου: Ο Νιγηριανός όπως άλλωστε είναι και ο Ιεανάτσο, διαθέτει τα περισσότερα γκολ στην Premier League, από όλους τους συμπατριώτες του. (95 γκολ)
  • Μοχάμεντ Σαλάχ (94 γκολ)
  • Σάντιο Μανέ (91 γκολ)
  • Ριγιάντ Μαχρέζ (66 γκολ)
  • Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (63 γκολ)
  • Γιαγιά Τουρέ (62 γκολ)
  • Kανού (54 γκολ)
  • ‘Εφαν Εκόκου (52 γκολ)

Αυτοί λοιπόν είναι οι Αφρικανοί με τις καλύτερες επιδόσεις στην Premier League. Αν μάλιστα προσθέσει κανείς και τους δύο επόμενους της λίστας, δηλαδή τους Ντεμπά Μπα και Κανουτέ, και κάνει τις ανάλογες πράξεις θα διαπιστώσει πως τα γκολ που έχουν βάλει οι 12 καλύτεροι που πέρασαν από το «Νησί» και εκπροσωπούν την Αφρική αντιστοιχούν ακριβώς στα γκολ που έχει πετύχει η Γουέστ Χαμ σε όλες τις αναμετρήσεις της στην μεγάλη κατηγορία (866)!

Oι Λονδρέζοι άλλωστε διαθέτουν στο ρόστερ τους 3 Αφρικανούς, με τις υπόλοιπες Λονδρέζικες ομάδες να έχουν επίσης παίκτες από την Αφρική στην ομάδα τους, με αποτέλεσμα στο Λονδίνο να εδρεύουν 12. Σχεδόν δηλαδή το 1/5 του  συνολικού αριθμού των Αφρικανών στην φετινή Premier League!

Όσο για τον Κελέσι Ιεανάτσο... ο Ντιντιέρ Ντρογκμπά θα είναι περήφανος. Βλέπει άλλωστε έναν Αφρικανό να σπάει το ρεκόρ του, να καθιερώνει ένα καινούργιο και να δίνει λάμψη στο Αγγλικό Ποδόσφαιρο. Με τον τρόπο του άλλωστε και ο επιθετικός της Λέστερ διατηρεί τον Ντρογκμπά ανεξίτηλο στις μνήμες μας.

Δημήτρης Μανάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης