Πρόσωπα

Δημήτρης Ιτούδης: Ο άνθρωπος των Final Four της Εuroleague

Δημήτρης Ιτούδης: Ο άνθρωπος των Final Four της Εuroleague

Ο Δημήτρης Ιτούδης είναι ο προπονητής των δύσκολων καταστάσεων και πλέον μπορεί να αυτοαποκαλείται ως ο άνθρωπος των Final Four.

Θεατές στο ίδιο έργο έγινε για ακόμη μία φορά το μπασκετικό κοινό, παρακολουθώντας την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να προκρίνεται για ένατη συνεχόμενη σεζόν στο Final Four της Εuroleague και 20η συνολική φορά, κάτι που δεν έχει πετύχει καμία άλλη ομάδα στην διοργάνωση.

Τεράστιο μερίδιο ευθύνης για τις τελευταίες επιτυχίες και συμμετοχές της «ομάδας του στρατού» στα ημιτελικά και τον τελικό της Εuroleague έχει ο Δημήτρης Ιτούδης, ο οποίος παραμένει πιστός στο ραντεβού του.



Ο Έλληνας τεχνικός βρίσκεται στην παγωμένη Μόσχα από το 2014 και κάθε χρόνο οδηγεί του Ρώσους μέχρι το Final Four, με μοναδική εξαίρεση την περσινή χρονιά όπου διακόπηκε λόγω της πανδημίας. Στην ηλικία των 50 ετών ο Ιτούδης μπήκε σε ένα κλειστό κλαμπ Ελλήνων προπονητών και συγκεκριμένα έπιασε τον Γιάννη Ιωαννίδη στις έξι παρουσίες ως head coach σε Final Four.

Βέβαια ο «Ξανθός», όπως φωνάζουν τον Γιάννη Ιωαννίδη, πέτυχε το συγκεκριμένο επίτευγμα με τρεις διαφορετικές ομάδες (Άρης, Ολυμπιακός και ΑΕΚ) ενώ ο Δημήτρης Ιτούδης μόλις σε επτά χρόνια παρουσίας στην Μόσχα.

Το κοντέρ στις συμμετοχές του Ιτούδη σε Final Four της Εuroleague «γράφει» από πιο πριν και από την θέση του assistant coach, όταν βρισκόταν στο πλευρό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό την περίοδο 1999-2012. Από την πρώτη σεζόν κιόλας στους πράσινους πανηγύρισε το βαρύτιμο τίτλο στη Θεσσαλονίκη και ακόμη τέσσερις φορές ((2000, 2002, 2007, 2009, 2011), ενώ συνολικά βρέθηκε επτά φορές σε Final Four μαζί με τον Σέρβο τεχνικό.

zeljko-obradovic.jpg

Ουσιαστικά ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ έχει καταγράψει στο βιογραφικό του συνολικά 14 συμμετοχές σε Final Four, είτε ως προπονητής, είτε ως βοηθός και προσπαθεί να φτιάξει την δική του... δυναστεία στην διοργάνωση.

«Πρέπει να δώσω ξανά συγχαρητήρια, για κάποια παιδιά αυτό θα είναι το πρώτο Final Four και πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό: να τους εξηγήσουμε τι είναι ένα Final Four» ήταν τα λόγια του μετά το «σκούπισμα» επί της Φενέρ και την τρίτη νίκη των Ρώσων στην Κωνσταντινούπολη και σίγουρα έχει την γνώση και την εμπειρία για να μεταφέρει το συναίσθημα τέτοιων κρίσιμων αγώνων στους πιο... άβγαλτους παίκτες του.

Ο Δημήτρης Ιτούδης βάζει... πλώρη πλέον για την τρίτη Euroleague στην τροπαιοθήκη του ως πρώτος προπονητής και πλέον έχει ως στόχο να μεγαλώσει την διαφορά από τους υπόλοιπους Έλληνες τεχνικούς που τον «καταδιώκουν». Αν και έχει κατηγορηθεί από πολλούς ότι προπονεί ομάδες με «παχυλά» συμβόλαια και αστέρες, εκείνος έδωσε την απάντησή του μέσα από την φετινή σεζόν, όπου παρά τα «ρήγματα» εντός ομάδας (Μάικ Τζέιμς) και τους τραυματισμούς πολύτιμων παικτών (Μιλουτίνοφ, Κλάιμπερν) κράτησε ενωμένη και συγκεντρωμένη την ομάδα για έναν και μοναδικό στόχο όπου δεν ήταν άλλος εκτός από το Final Four. Η σεζόν μπορεί να μην εξελίσσεται ιδανικά στην VTB League όμως ελπίζουν με μία πιθανή κατάκτηση της Εuroleague σε λιγότερο από έναν μήνα στην Κολωνία να επουλώσει όλες τις πληγές που άνοιξαν φέτος.

Ο Αντρέι Βατούτιν (πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ) νιώθει πως έχει βρει τον άνθρωπό του για τον πάγκο των Ρώσων και αυτό αποδεικνύεται από τα εγκωμιαστικά λόγια σε κάθε συνέντευξή όταν φτάνει η συζήτηση στον Τρικαλιώτη τεχνικό αλλά και η εμπιστοσύνη που του δείχνει  με κλειστά μάτια στις επιλογές αθλητών κάθε καλοκαίρι. Παρά την μείωση του μπάτζετ το περασμένο καλοκαίρι λόγω των ζημιών που προκάλεσε η πανδημία, ο Βατούτιν επέτρεψε στον Ιτούδη να «φρουρήσει» την ρακέτα με την απόκτηση των Μιλουτίνοφ και Σενγκέλια, ενώ η αποχώρηση του Μάικ Τζέιμς μεσούσης της σεζόν «άναψε» το πράσινο φως για την καταβολή ενός buy out στην Ζιέλονα Γκόρα για την περίπτωση του Γκάμπριελ Λούντμπερργκ, όπου στην σειρά με την Φενέρ αποδείχθηκε λίρα... εκατό.

vatoutin.jpg

Και πως να μην του χαλάσει χατίρι ο Βατούτιν όταν πριν τον ερχομό του, η ΤΣΣΚΑ είχε υποστεί το σοκ από τον Ολυμπιακό και το «πεταχτάρι» του Γιώργου Πρίντεζη στον τελικό της Κωνσταντινούπολης και οι Ρώσοι δεν μπορούσαν να επανέλθουν στην κορυφή της Ευρώπης, όπου τελευταία τους φορά ήταν το 2008 με τον Θοδωρή Παπαλουκά.

Ο Ιτούδης ανέλαβε τα ηνία της ομάδας το 2014 και στην δεύτερη μόλις σεζόν του επικράτησε της Φενέρ στον τελικό με 101-96 και στον ημιτελικό απέκλεισε την Λοκομοτίβ Κουμπάν και τον έτερο Έλληνα τεχνικό που έχει κατακτήσει την Εuroleague, Γιώργο Μπαρτζώκα.

Μετά από δύο συνεχόμενες ανεπιτυχείς προσπάθειες σε Final Four οι Ρώσοι χρειάστηκαν να περιμένουν μέχρι την περίοδο 2018-2019 για να επιστρέψουν στην κορυφή, επικρατώντας αυτή τη φορά της Αναντόλου Εφές. Η διακοπή της διοργάνωσης την περσινή σεζόν καθιστά ακόμη την ΤΣΣΚΑ πρωταθλήτρια Ευρώπης και με βάση το κίνητρο και την εμπειρία που έχει αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια της δίνει την ελπίδα για την κατάκτηση του πέμπτου τίτλου της με την νέα μορφή της διοργάνωσης.

itoudis2.jpg

Ο Δημήτρης Ιτούδης των δύο τίτλων στη Εuroleague και των πολλών συμμετοχών στο Final Four, δεν έχει να αποδείξει τίποτα σε κανέναν αλλά να υπενθυμίσει γιατί βρίσκεται στην ελίτ των Ευρωπαίων προπονητών.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης