Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι Financial Times άναψαν ... φωτιές στην κυβέρνηση - Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τους Patriot στην Ουκρανία

Οι Financial Times άναψαν ... φωτιές στην κυβέρνηση - Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για τους Patriot στην Ουκρανία
Για «μυστική διπλωματία» από την πλευρά της κυβέρνησης, έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ
Οξύτατες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε το δημοσίευμα των Financial Times, που αποκάλυψε πιέσεις στην Ελλάδα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για να στείλει στην Ουκρανία συστήματα αεράμυνας, όπως τα  Patriot και οι S-300.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα, όπως και η Ισπανία, κατά το δημοσίευμα βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων καθώς διαθέτουν μεγάλο αριθμό συστημάτων αεράμυνας, τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει το Κίεβο για προστατεύσει τις ουκρανικές πόλεις από τις κλιμακούμενες ρωσικές επιθέσεις.
«Οι ευρωπαίοι ηγέτες προέτρεψαν προσωπικά τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Ελλάδας Πέδρο Σάντσες και Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα να δωρίσουν συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις», αναφέρουν οι Financial Times στο δημοσίευμά τους και προσθέτουν:
«Στους δύο ηγέτες, των οποίων οι ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν μεταξύ τους περισσότερα από δώδεκα συστήματα Patriot, αλλά και κάποια ακόμη συστήματα, όπως τα S-300, οι ευρωπαίοι ηγέτες τους επισήμαναν ότι οι ανάγκες τους δεν είναι τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετώπιζαν καμία επικείμενη απειλή».
«Όλοι ξέρουμε ποιος τα έχει (σ.σ. τα συστήματα αεράμυνας), όλοι ξέρουμε πού βρίσκονται και όλοι ξέρουμε ποιος τα έχει πραγματικά ανάγκη», δήλωσε μία από τις πηγές.

ΣΥΡΙΖΑ: «Μυστική διπλωματία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Για «μυστική διπλωματία» από την πλευρά της κυβέρνησης, έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Financial Times. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε από τον πρωθυπουργό, στην ανακοίνωσή του, να ενημερώσει την Εθνικη Αντιπροσωπεία, ενώ άσκησε κριτική στον κυβερνητικό εκπρόσωπο για το σχόλιό του ότι η κυβέρνηση «ακούει και προσαρμόζεται στις παρατηρήσεις τρίτων και φίλων».
«Μετά και τις σημερινές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Μαρινάκη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών καλούμε τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση να απαντήσουν άμεσα για το εάν ισχύει ή όχι το δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δέχτηκε πιέσεις στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να παραχωρήσει τα αντιπυραυλικά συστήματα S 300 στην Ουκρανία», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:
«Οι αποκαλύψεις των FT επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μυστικής διπλωματίας από πλευράς της κυβέρνησης όπως και υπό διαμόρφωση κρυφές συμφωνίες για την Ουκρανία τις οποίες μάλιστα είχε αποκαλύψει ο ίδιος κ. Ζελένσκι με αναρτήσεις του στα social media ευχαριστώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ενημερώσει άμεσα την Εθνική Αντιπροσωπεία».

ΚΚΕ: «Μεθοδεύσεις για περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στην Ουκρανία»

«Το δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει την ύπαρξη πιέσεων από τον Ζελένσκι και ηγέτες της ΕΕ προς την ελληνική κυβέρνηση για την αποστολή συστημάτων αεράμυνας Patriot και S-300, αποδεικνύει τις μεθοδεύσεις για περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.
«Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε σχετικό ερώτημα, όχι μόνο επιβεβαιώνει αυτές τις πιέσεις, αλλά – εμμέσως πλην σαφώς – και την ύπαρξη σχετικών διαπραγματεύσεων, αφού αυτό που διέψευσε δεν είναι το ενδεχόμενο αποστολής των οπλικών συστημάτων, αλλά η “διακινδύνευση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας” που μπορεί να προκληθεί από μια τέτοια αποστολή», τόνισε το ΚΚΕ και κατέληξε: «Επιβεβαιώνεται ότι ενισχύεται η επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και τη συνενοχή των άλλων κομμάτων που ορκίζονται στην “ιερή συμμαχία του ΝΑΤΟ”».

Κυβέρνηση: «Καμία παροχή που θα διακινδυνεύει τη δική μας αεράμυνα»

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας το δημοσίευμα των Financial Times δήλωσε πως «δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση που θα διακινδυνέψει έστω και κατ΄ ελάχιστον την αποτρεπτική ικανότητα ή την αεράμυνα της χώρας».
«Μέχρι στιγμής έχουμε δείξει έμπρακτα τη βοήθεια μας στην Ουκρανία και στον ουκρανικό λαό. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε κίνηση -το ξεκαθαρίζω- που θα διακινδυνέψει έστω και κατ’ ελάχιστον την αποτρεπτική ικανότητα ή την αεράμυνα της χώρας. Εχουμε πολλές φορές προβεί σε πολλές διαψεύσεις, σας απαντώ και σήμερα κατηγορηματικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης