Τελευταία Νέα
Πολιτική

Άγρια κόντρα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην επιτροπή της Βουλής - Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητεί η αντιπολίτευση

Άγρια κόντρα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην επιτροπή της Βουλής - Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητεί η αντιπολίτευση
Βέλη πανταχόθεν προς τον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη
Μετωπική είναι η σύγκρουση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση με την έναρξη, στη Βουλή, της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για μια εμβληματική μεταρρύθμιση, κατηγορώντας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στις 8 Μαρτίου.
«Πάμε να αποκτήσουμε ως αντιπολίτευση έναν πράσινο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μιλάμε μόνο για μη κρατικά πανεπιστήμια. Μιλάμε και για τα δημόσια πανεπιστήμια. Έχουμε την ίδια ρητορική, την ίδια επιχειρηματολογία – κενή περιεχομένου και το ίδιο ύφος, το ύφος μηδενισμού και απαξίωσης. Μέσα σε λίγα λεπτά ο κύριος Κασσελάκης συμπύκνωσε όλη αυτή την υποκρισία ενός συγκεκριμένου χώρου» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Την κατηγορηματική αντίθεσή του για το νομοσχέδιο εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στο ΕΡΤNews, λέγοντας:
«Το μη κερδοσκοπικό στην Ελλάδα μπορεί να γίνει πολύ ύπουλα κερδοσκοπικό ας είμαστε ειλικρινείς (…) Σκοπός των ιδιωτικών πανεπιστημίων όπου θα υπάρχουν φοιτητές δύο ταχυτήτων με άλλα μόρια στα ιδιωτικά και με άλλα στα δημόσια, είναι πολύ απλά για να φέρουμε δήθεν franchisε, όπως λέει το νομοσχέδιο».

Για διευθέτηση συμφερόντων κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του:
«Τι να περιμένουμε από την παρέα του Μεγάρου Μαξίμου, που μοναδικός γνώμονας των επιλογών της είναι οι μπίζνες, όπως αποδείχτηκε με την golden visa, την ενεργειακή μετάβαση, την υγεία και την παιδεία; Ας εξηγήσουν στον ελληνικό λαό πως είναι δυνατόν ένα κερδοσκοπικό fund κι ένα κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού να ιδρύσουν μη κερδοσκοπικό παράρτημα στην Ελλάδα».
«Ο κος Μητσοτάκης θέλει ιδιωτικά πανεπιστήμια γιατί το θέλει μια ιδιωτική εταιρεία. Ο κος Ανδρουλάκης θέλει ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά δεν τα θέλει τώρα. Τα θέλει αργότερα. Ο δε κος Κασσελάκης δεν ξέρει τι θέλει, έτσι κι αλλιώς. Τα παιδία παίζει και η Παιδεία πεθαίνει» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Στο μεταξύ, έντονοι ήταν οι πολιτικοί διαξιφισμοί και εντός της βουλής με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη να κάνει λόγο για «φεστιβάλ υποκρισίας» απαντώντας στα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης.
«Γιατί όποιος λέει ότι δεν έχουμε ιδιωτική, πρακτικά, τριτοβάθμια λέει ψέματα. Θέλουμε να το λύσουμε; Θέλουμε να βάλουμε κανόνες επάνω σε αυτό; Θα το λύσουμε ή θα υποκρινόμαστε. Γιατί στο τέλος της ημέρας πρέπει να λυθεί αυτό το “Ελντοράντο”. Στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχει κατώτατη βάση εισαγωγής. Η σύλληψη εδώ είμαι να μην μπορεί κάποιος που δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο δημόσιο πανεπιστήμιο, να μπορεί να μπαίνει στο ιδιωτικό. Κάθε σχολή θα ορίζει όρους πρόσβασης, πρόσθετους» είπε σχετικά.
«Η ουσία είναι ότι εσείς θέλετε να φτιάξετε ιδιωτικά πανεπιστήμια με δίδακτρα. Να αναβαθμίσετε τα κολλέγια χωρίς να πληρούν προϋποθέσεις» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός.

Κατά του νομοσχεδίου, αλλά υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, τάχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
«Αντί να ανοίξει μία συζήτηση κυβέρνηση για το άρθρο 16, ανοίγει μία συζήτηση ιδιωτική. Δύο είναι οι λόγοι που το κάνει. Πρώτον λόγοι εντυπωσιασμού. Κόσμος θα πει ανέβουν νέα πανεπιστήμια. Θα δημιουργηθούν ανισότητες και δεν θα λύσει το πρόβλημα των πανεπιστημίων και το δεύτερο είναι η πίεση των λόμπι» είπε.

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολιτευσης.
«Έετε βαθιά εμμονή, εδώ και πολλά χρόνια με το άρθρο 16 και επειδή δεν καταφέρνετε να το αλλάξετε, σκαρφίζεστε τεχνάσματα» τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά.
«Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντικαταστήσει ένα συνταγματικό άρθρο το οποίο αποτελεί πολιτειακή παραβίαση» υπογράμμισε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Μερόπη Τζούφη.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε πανεπιστήμια δύο ταχυτήτων. Το ένα με εξετάσεις και το άλλο χωρίς εξετάσεις» είπε ο βουλευτής των Σπαρτιατών Γιάννης Κόντης.
«Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ευρωενωσιακή νομοθεσία, για να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος» ανέφερε η βουλευτής της Νίκης, Ασπασία Κουρουπάκη.
«Το πνεύμα του νομοσχεδίου είναι ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα κολλέγια ενισχύονται εις βάρος του δημοσίου πανεπιστημίου» τόνισε ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Σπύρος Μπιμπίλας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης