Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή, νομοσχέδιο για αγροτική ανάπτυξη - Σούκουλη (ΝΔ): Πράξεις, όχι αερολογίες - Παπαηλιού (ΣΥΡΙΖΑ): Η κυβέρνηση θέλει διάσπαση των αγροτών

Βουλή, νομοσχέδιο για αγροτική ανάπτυξη - Σούκουλη (ΝΔ): Πράξεις, όχι αερολογίες - Παπαηλιού (ΣΥΡΙΖΑ): Η κυβέρνηση θέλει διάσπαση των αγροτών
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης, έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει νομοθετικές προσθήκες και βελτιώσεις
Με τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και του πρωτογενή τομέα, με φόντο και τη συνάντηση στο Μαξίμου, ξεκίνησαν στην Ολομέλεια της Βουλής οι τοποθετήσεις των εισηγητών της πλειοψηφίας κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης».
Το νομοσχέδιο εισάγεται για συζήτηση και ψήφιση από την Επιτροπή Παραγωγή Εμπορίου με την θετική ψήφο της ΝΔ, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά το καταψήφισαν. ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας έχουν επιφυλαχθεί να τοποθετηθούν σήμερα , Τρίτη 13/2, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Μάλιστα, κατά τη συζήτηση αναμένονται να ζητήσουν για να τοποθετηθούν πολιτικοί αρχηγοί της Αντιπολίτευσης, αλλά και να εγγραφούν ως ομιλητές πολλοί βουλευτές
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης, έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει νομοθετικές προσθήκες και βελτιώσεις, μεταξύ των οποίων και για τις ρυθμίσεις που παρέχουν την δυνατότητα άσκησης τουριστικής αλιείας σε σκάφη ιχθυοκαλλιεργειών για να γίνει απόλυτα ξεκάθαρο ότι η δράση αυτή θα τους επιτρέπεται εντός και μόνο των υδατοκαλλιεργειών τους.
Πάντως, μέχρι την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια έχουν κατατεθεί συνολικά 7 βουλευτικές τροπολογίες.
Η πρώτη από τον βουλευτής της ΝΔ, Στ. Παπασωτηρίου για την τροποποίηση διάταξης του Ν. 4056/2023 ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις (μη πτηνοτροφικές) εντατικής εκτροφής να μπορούν να ανανεώσουν, να μεταβιβάζουν ή να τροποποιούν την έγκριση ή γνωστοποίηση λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της δυναμικότητας τους, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι σχετικοί περιορισμοί υπό προϋποθέσεις.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει 5 τροπολογίες για: την θέσπιση «Κάρτας πετρελαίου του αγρότη (Agridiesel Card)» για την προκαταβολή αντί της επιστροφής πετρελαίου με ποσότητες ανά καλλιέργεια, τη θέσπιση «Πλαφόν στο αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα (agripower) με ειδικές εκπτώσεις στο 50% της εκάστοτε τελικής βασικής τιμής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τις εταιρείες παρόχους, τη θέσπιση «Πλαφόν κέρδους στα αγροεφόδια» που δεν θα υπερβαίνει το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021, τη «Διμερή χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ - Συμβιβασμός εισφορών - αποζημιώσεων και αποζημιώσεις στο 100% σε περιπτώσεις θεομηνιών», τη μεταβίβαση στο δήμο Νέας Προποντίδας των ακινήτων το παλαιό Μετοχικό Συγκρότημα της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού της Νέας Τρίγλιας, για να γίνει η αναστήλωση των κτηρίων και να μετατραπεί σε πολυχώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Σούκουλη (ΝΔ): Είμαστε εδώ πάντα για τον αγροτικό κόσμο, με ειλικρίνεια και τεκμηρίωση

Την υπερψήφιση του νομοσχεδίου ζήτησε η εισηγήτρια της ΝΔ, Μαριλένα Σούκουλη, εξηγώντας ότι «αποσκοπεί στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου σε διάφορα πεδία εφαρμοσμένης αγροτικής πολιτικής και υποδεικνύει ότι τα υπαρκτά προβλήματα των αγροτών μας επιλύονται με μεθοδικό τρόπο, σοβαρότητα και όχι με ανέξοδες υποσχέσεις ή πολιτικούς θεατρινισμούς».
«Οφείλουμε να προσφέρουμε στους αγρότες τα αποτελεσματικά εφόδια, κάτω από τη δομική ευμεταβλητότητα που επικρατεί στην παραγωγική διαδικασία, προκειμένου να προσαρμοστούμε στο σήμερα με το βλέμμα στο αύριο», σημείωσε και πρόσθεσε πως «αφήνουμε στο περιθώριο τους μάγους της Αντιπολίτευσης που είναι έτοιμοι με το μαγικό τους ραβδί να εξαφανίσουν την κλιματική, την ενεργειακή, την αγροδιατροφική ακόμα και τη γεωπολιτική κρίση, ίσως με ένα νόμο και ένα άρθρο».
Η βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι «η Κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα συνεχίσουν να μιλάνε τη γλώσσα της αλήθειας απέναντι στους αγρότες μας. Για αυτά που μπορούμε να κάνουμε και για αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε. Θα συνεχίσουμε από κοινού, μαζί τους να βρίσκουμε λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα που έχουν. Δεν είναι εύκολος ο δρόμος μπροστά μας, αλλά έχουμε αποδείξει με πράξεις και όχι με αερολογίες και φωτογραφίες πάνω σε τρακτέρ ότι είμαστε εδώ πάντα για τον αγροτικό κόσμο, με ειλικρίνεια και τεκμηρίωση. Και ναι, θα τα καταφέρουμε, γιατί άλλος δρόμος δεν υπάρχει».

Παπαηλιού (ΣΥΡΙΖΑ): Η κυβέρνηση θέλει διάσπαση των αγροτών που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Παπαηλιού, σημείωσε πως «ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος είναι σε αναβρασμό. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις εξελίσσονται σε πανελλήνια, αλλά και σε ευρωπαϊκή κλίμακα επειδή ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Είναι ζήτημα επιβίωσης για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, αλλά και για την ύπαιθρο».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, αρχικά, όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις «πρόσβαλε τους αγρότες ως υποκινούμενος, και τώρα κάτω από την πίεση σύρεται στη δικαιολογημένη απαίτησή τους για συνάντηση με τον πρωθυπουργό».
«Αιφνιδίως εμφανίζονται να γίνουν δύο συναντήσεις, προφανώς η κυβέρνηση θέλει να ισορροπήσει το παιχνίδι και να επιχειρήσει τη διάσπαση των αγροτών που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και για λόγους εντυπώσεων», πρόσθεσε, ενώ εκτίμησε ότι οι συναντήσεις αυτές «αφορούν σε ένα δήθεν διάλογο χωρίς να αφήνονται περιθώρια συνεννόησης, αφού η κυβέρνηση επικαλείται υποκριτικά την οικονομία και τη δημοσιονομική σταθερότητα, την έλλειψη λεφτόδεντρων, που όμως υπάρχουν για τα μεγάλα και ισχυρά συμφέροντα ή για τους διαπλεκόμενους κομματικούς ημετέρους».
Μάλιστα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «αμφισβητεί τους εκπροσώπους των αγροτών» και «ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό για να φέρει τους αγρότες σε αντιπαράθεση με τις κοινωνικές ομάδες, και τους εμπαίζει με ημίμετρα-ψίχουλα»
Τέλος, για το νομοσχέδιο ανέφερε ότι «οι μεταρρυθμίσεις που υποτίθεται ότι έχουν οι διατάξεις τους είναι αέρας κοπανιστός. Δεν αφορούν τα προβλήματα που καίνε τον αγροτικό κόσμο, είναι ένα σχέδιο νόμου εκτός τόπου και χρόνου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης