Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η ώρα των αγροτών στο Μαξίμου την Τρίτη 13/2 – Το κυβερνητικό «καλάθι», οι κόκκινες γραμμές και η πρόταση Μητσοτάκη

Η ώρα των αγροτών στο Μαξίμου την Τρίτη 13/2 – Το κυβερνητικό «καλάθι», οι κόκκινες γραμμές και η πρόταση Μητσοτάκη
Στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη 13/2  στις 12:00 η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών και στις 13:00 με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ)
Σχετικά Άρθρα
(upd2) Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κρίσιμη συνάντηση στο Μαξίμου αύριο, Τρίτη 13/2, στις 12:00, της αντιπροσωπείας των αγροτών με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για έναν διάλογο με στόχο την επίλυση των προβλημάτων, πάνω στην κόκκινη γραμμή που έχει τραβήξει η κυβέρνηση ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με δρόμους ανοιχτούς.

Οι αγρότες παραμένουν στους δρόμους και τηρούν στάση αναμονής ενόψει της αυριανής συναντησης στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, ενώ  έχουν προειδοποιήσει για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους σε περίπτωση που αυτή δεν φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα . Μάλιστα, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα στην κυβέρνηση, προχωρούν κατά διαστήματα σε αποκλεισμούς δρόμων και τελωνείων.
Σε κάθε περίπτωση,  αυτό που ήδη έχει «κλειδώσει» είναι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα καταβληθεί δόσεις, με την πρώτη το συντομότερο.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζει μια πρόταση για τους αγρότες.
Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Επικρατείας, Μ. Βορίδης, ο πρωθυπουργός θα κάνει μια «πρόταση εξαιρετικά θετική στο κομμάτι της ενέργειας στους αγρότες».
Σημειώνεται ότι την Τρίτη 13/2 στις 12:00 θα γίνει η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών και στις 13:00 με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Μαρινάκης: Θα γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος

«Καλύτερο να περιμένουμε αύριο τη συνάντηση. Έχουμε αναφέρει μια σειρά από πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα. Θα γίνει νομίζω ένας ουσιαστικός διάλογος. Η κυβέρνηση, προσωπικά ο πρωθυπουργός, όλα τα αιτήματα τα ακούμε με προσοχή. Θέλουμε πάντοτε οι αποφάσεις μας να είναι προς όφελος όλων των επαγγελματικών ομάδων», ανέφερε ,μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης,  ενόψει της αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών.
Σε ερώτηση εάν οι αγρότες επιμείνουν και κλείσουν δρόμους, απάντησε πως η τήρηση του νόμου είναι υποχρέωση της Πολιτείας και πως «δεν θεωρώ ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, είμαστε αισιόδοξοι για την αυριανή συνάντηση», επαναλαμβάνοντας ότι «διάλογος με κλειστούς δρόμους δεν μπορεί να γίνει».
Εξήγησε ότι το ζήτημα των αγροτών είναι πολυπαραγοντικό και αναφέρθηκε σε όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη μείωση του αυξημένου κόστους παραγωγής , καθώς και άλλα ζητήματα όπως π.χ. οι παράνομες ελληνοποιήσεις και γενικά θέματα της ΚΑΠ.
«Το πρόβλημα των αγροτών είναι σύνθετο και απαιτεί πολλές και τις ταχύτερα δυνατές λύσεις. Θα συνεχίσουμε βήμα βήμα», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Κληθεί να σχολιάσει τη διαχείριση του θέματος από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκη, απάντησε δήλωσε ότι ο υπουργός πρωταγωνιστεί σε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, βρίσκεται από άκρη σε άκρη της χώρας. «Προφανώς η διαχείριση αυτή δεν είναι εύκολη, αλλά βλέπουμε μια προσπάθεια με μετρήσιμα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Βορίδης: Εξαιρετικά θετική πρόταση στο κομμάτι της ενέργειας θα κάνει ο Μητσοτάκης - Αναζητείται τρόπος να γίνει προκαταβολικά μέρος της επιστροφής του ΕΦΚ

Ο Πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης
θα κάνει μια «πρόταση εξαιρετικά θετική στο κομμάτι της ενέργειας στους αγρότες», αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας Μ. Βορίδης, με φόντο το αυριανό ραντεβού στο Μαξίμου.
Ο κ. Βορίδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε πως «οι αγρότες ξέρουν ότι η κυβέρνηση τους στηρίζει και θα συνεχίσει να τους στηρίζει και πράγματι κι εκείνοι στήριξαν την κυβέρνηση», αλλά και πως «δεν διαφωνεί κανείς στην ουσία ότι χρειάζεται στήριξη ο πρωτογενής τομέας, αλλά τα δημοσιονομικά πλαίσια είναι δεδομένα και πιεσμένα».
Πρόσθεσε ότι «τα 83 εκατ. ευρώ της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο δεν ήταν εγγεγραμμένα στον Προϋπολογισμό, να το λάβουμε υπόψη αυτό» και αναζητείται τρόπος να γίνει προκαταβολικά μέρος της επιστροφής του φόρου, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα των καλλιεργητών.
Σημείωσε δε, πως «οι αγρότες ζητούν μείωση ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, που έχει ήδη γίνει από το 13% στο 6%, χωρίς να αποτελέσει αντικείμενο αγροτικών κινητοποιήσεων».
Αναφορικά με το αίτημα των αγροτών για αναπροσαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι «έχει αλλάξει η κατανομή του ποσού από την ΚΑΠ, δεν έχει αλλάξει το ποσό που αναλογεί στην χώρα μας. Προσέξτε, οι Πράσινοι, οι Αριστεροί και οι Σοσιαλιστές πίεζαν στην Ευρωβουλή για να υπάρχει πιο αυστηρό πλαίσιο περιβαλλοντικής προσαρμογής», προσθέτοντας ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να έχουμε κοινή στάση για την αναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ».

Το  κυβερνητικό "καλάθι"

Ήδη, ξεκάθαρο μήνυμα για διάλογο με ανοιχτούς δρόμους έχει στείλει στον αγροτικό κόσμο ο πρωθυπουργός, δίνοντας και μια...γεύση για τη διάθεση που υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης με τη φράση «θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής».
Αν και αποσαφήνισε πως "τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα", πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται ο ίδιος  να ανακοινώσει πρόσθετη παρέμβαση για τους πληγέντες αγρότες και κτηνιοτρόφους της Θεσσαλία.
Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης το προηγούμενο 24ωρο έκανε λόγο και για  μεσο-μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων και πλευρές της προσαρμογής στην πράσινη μετάβαση με πιο ήπιο τρόπο μέσω τροποποιήσεων της ΚΑΠ.
Ήδη,  έχει «κλειδώσει»  η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα καταβληθεί δόσεις, με την πρώτη το συντομότερο .
Ως προς τα αιτήματα των αγροτών, σύμφωνα με τον Μητσοτάκη «πολλά από αυτά έχουν ήδη υλοποιηθεί, είτε εν μέρει, είτε συνολικά».
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του σε κυριακάτικη εφημερίδα «το θέμα του κόστους είναι πραγματικό, αλλά θέλω να υπενθυμίσω πως έχουμε μειώσει το ΦΠΑ και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και τον ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%».
Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, επιστρέφεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό 82 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, ανακοινώσαμε πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο και τη ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ.
Ανακοινώσαμε επίσης μείωση σε διάστημα διετίας της τιμής της κιλοβατώρας, κατ΄ελάχιστον 30% για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία με την κατασκευή των νέων φωτοβολταϊκών, με εγγυημένη τιμή για διάστημα δεκαετίας.
Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ.
Έχουμε πει ξεκάθαρα, ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαντλήθηκαν σε αυτό το επίπεδο. Μπορούμε να συζητήσουμε μεσο-μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων και πλευρές της προσαρμογής στην πράσινη μετάβαση με πιο ήπιο τρόπο μέσω τροποποιήσεων της ΚΑΠ».

Αγρότες - Αλειφτήρας: Κόκκινη γραμμή το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο

«Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, πρέπει να δώσει λύση στα προβλήματά μας», δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο αγρότης, Σ. Αλειφτήρας, ο οποίος είναι μεταξύ των 15 ατόμων που θα συμμετέχουν στην αυριανή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.
Όπως ανέφερε ο κ. Αελιφτήρας, «είναι κάποια θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο «κόκκινη γραμμή το πετρέλαιο, γιατί αν δεν ρίξουμε το κόστος παραγωγής, δεν μπορούμε να είμαστε βιώσιμοι στην επόμενη σοδειά που ξεκινά τον άλλο μήνα».
Σε ερώτηση για τυχόν κόντρες μεταξύ των μπλόκων για την επιτροπή που συστάθηκε για να πάει στο Μαξίμου, απάντησε ότι «έχουμε αφήσει τις κομματικές ταυτότητες και είμαστε ενωμένοι, όλοι έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στους 15 που θα πάνε. Είμαστε πάνω από 50 μπλόκα, δεν μπορούμε να πάμε όλοι. Κι εγώ να μην πήγαινα, έχω εμπιστοσύνη ότι θα εκφραστούν όλα τα ζητήματα του κλάδου», ενώ για την εκπροσώπηση της κάθε περιοχής εξήγησε πως «οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν προβλήματα από την κακοκαιρία, αλλά και στον Έβρο έχουν προβλήματα από τις φωτιές».
Για το περιστατικό με τους αγρότες στην Αλεξανδρούπολη την Κυριακή 11/2, αφού σημείωσε ότι δεν γνωρίζει τι έγινε, σχολίασε ότι «ο Αυγενάκης έχει γίνει επικοινωνιακός, από εκεί που μας θεωρούσε πολιτικά κατευθυνόμενους».
Κατέληξε λέγοντας πως «θέλουμε να θεσμοθετηθεί το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και αν θέλει η κυβέρνηση, θα βρεθεί ο τρόπος για να μην υπάρχει λαθρεμπόριο».

Στους δρόμους οι αγρότες - Η αντιπροσωπεία και τα αιτήματά τους στο Μαξίμου

Στους δρόμους παραμένουν οι αγρότες, περιμένοντας τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό το επόμενο 24ωρο.
Στο μεταξύ, οι αγρότες προχωρούν κατά διαστήματα σε αποκλεισμούς δρόμων και τελωνείων.
Μάλιστα, για σήμερα, Δευτέρα 12/2, οι αγρότες θα κλείσουν το δρόμο Φλώρινας- Θεσσαλονίκης για μία ώρα, από τις 16:00, στον κόμβο του Φιλώτα, στο μπλόκο των Μαλγάρων αναμένεται να υπάρχει ένας συμβολικός αποκλεισμός το απόγευμα, ενώ συλλαλητήριο πραγματοποιούν με τρακτέρ στην πόλη των Φαρσάλων αγρότες της περιοχής και του μπλόκου Ε65 της Καρδίτσας
Παράλληλα, τα 50 τρακτέρ που βρίσκονται στο Τελωνείο των Κήπων Έβρου θα κλείνουν κατά διαστήματα τα σύνορα στα φορτηγά αυτοκίνητα, επιτρέποντας ωστόσο τη διέλευση λεωφορείων και επιβατικών αυτοκινήτων.
Σε συμβολικό αποκλεισμό τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία στο Τελωνείο Νίκης στη Φλώρινα έως τις 15:00 προχώρησαν οι αγρότες της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ  τα τρακτέρ στους δρόμους βρίσκεται και οι αγρότες του Πολυκάστρου στο Κιλκίς,  με σκοπό να αποκλείσουν για 4  ώρες τον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων.
Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας  έξω από το κτίριο του ΟΠΕΚΕΠΕ και της εφορίας οργανώνει η κοινή Επιτροπή Αγώνα του νομού Ιωαννίνων, ενώ στη Θεσπρωτία οι αγρότες με τα τρακτέρ τους παραμένουν στην είσοδο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας χωρίς να αποκλείουν τον αποκλεισμό, ενώ δεν αποκλείεται, κατά πληροφορίες, από κοινού με αγρότες των Ιωαννίνων, να ανοίξουν τις μπάρες των διοδίων της Εγνατίας Οδού.
Σε ό,τι αφορά το ραντεβού τους στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη 13/2, αντιπροσωπεία από 15 άτομα θα έρθει στην Αθήνα.
Μεταξύ των 15 , θα είναι 6 αγρότες από Έβρο και Μακεδονία, 6 από Θεσσαλία, 2 από Στερεά Ελλάδα και ένας από την Πελοπόννησο.
Οι αγρότες ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα, όπως:
-Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
-Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
-Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
-Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
-Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
-Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
-Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης