Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ ξαναγίνεται ο πραγματικός αντίπαλος της ΝΔ –Η κυβέρνηση κάνει διαχείριση πολιτικού κόστους μπροστά στις διαμαρτυρίες των αγροτών

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ ξαναγίνεται ο πραγματικός αντίπαλος της ΝΔ –Η κυβέρνηση κάνει  διαχείριση πολιτικού κόστους μπροστά στις διαμαρτυρίες των αγροτών
Είναι εμφανής η απουσία μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής πολιτικής εκ μέρους της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Ν. Ανδρουλάκη
«Το τρίπτυχο του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές είναι συγκεκριμένο: Να κατακτήσουμε τη δεύτερη θέση. Να καταγράψουμε σημαντική αύξηση των ποσοστών μας, πιστοποιώντας έτσι ότι βρισκόμαστε σε τροχιά δυναμικής ανόδου. Να βάλουμε τις βάσεις ώστε στις επόμενες εθνικές εκλογές να είμαστε η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, που θα αμφισβητήσει την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας», τονίζει ο πρόεδρος του κόμματος, Ν. Ανδρουλάκης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Καρφί» εξηγεί πως η προσπάθεια που κάνει το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει ταβάνι. «Αγωνιζόμαστε καθημερινά για να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον προοδευτικό κόσμο, να ενώσουμε κοινωνικές δυνάμεις και να συγκροτήσουμε μια ισχυρή, σύγχρονη Κεντροαριστερά που θα είναι έτοιμη να γίνει η αυριανή κυβέρνηση», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Κληθείς να αναφερθεί στις δηλώσεις του που διαχωρίζει τη Νέα Αριστερά από τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντά πως «αγωνίζομαι ώστε η ΝΔ και η συντήρηση να αποκτήσουν ξανά αξιόμαχο αντίπαλο την επομένη των ευρωεκλογών. Ζητώ από κάθε δημοκράτη πολίτη να δώσει όσο το δυνατόν ισχυρότερη δύναμη στο ΠΑΣΟΚ, ώστε να αναλάβουμε από θέση εγγυητή τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να οικοδομήσουμε συμμετοχικά μια σύγχρονη και ισχυρή Κεντροαριστερά. Διότι το θέμα δεν είναι οι καρέκλες ή το να δώσουμε σανίδα σωτηρίας σε ξεπερασμένες πολιτικές και αποτυχημένους πολιτικούς. Το μείζον ζήτημα είναι να πραγματοποιήσουμε προγραμματικές συγκλίσεις σε σημαντικά κοινωνικά πεδία, όπως η δημόσια υγεία και παιδεία, η αντιμετώπιση της ακρίβειας και του ιδιωτικού χρέους, η δίκαιη πράσινη μετάβαση. Στη βάση αυτών των συγκλίσεων είμαι ανοικτός να συνομιλήσω με κάθε γνήσια προοδευτικό άνθρωπο, που ανήκει στον χώρο της δημοκρατικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και του προοδευτικού κέντρου».
Με αφορμή τα σενάρια για το μέλλον του Στ. Κασσελάκη και το αν σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάξει αρχηγό μετά τις ευρωεκλογές, θα μπορούσε να συζητήσει και με αυτό το κόμμα για τη μεγάλη Κεντροαριστερά, ο κ. Ανδρουλάκης επαναλαμβάνει πως «ο στρατηγικός στόχος για μια Κεντροαριστερά με σοβαρές πιθανότητες να γίνει η αυριανή κυβέρνηση στη χώρα, δεν υπηρετείται με συγκολλήσεις κομμάτων και συμφωνίες κορυφής. Αυτά συνιστούν μια υπεραπλουστευτική ανάλυση και τελικά, συνταγή αποτυχίας. Ούτε θα επιτρέψω το υπαρξιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ.
Αυτό για το οποίο θα αγωνιστώ, είναι μια σύγχρονη και νικηφόρα προοδευτική παράταξη, με πολλή δουλειά στη βάση και ενότητα στην κοινωνία».

Νομοσχέδιο για ομόφυλους

Ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο και τις ενστάσεις από μεγάλη μερίδα βουλευτών του, τονίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου άνοιξε τον δρόμο για τον μεγάλο κοινωνικό εκσυγχρονισμό με την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου, την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας. Και σήμερα, το ΠΑΣΟΚ ως σύγχρονο κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας πρωτοπορεί στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ισότητα των δικαιωμάτων για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου αποτελεί προγραμματική μας θέση. Το ΠΑΣΟΚ συνδύαζε πάντοτε τις παραδόσεις του λαού μας με προωθημένες πολιτικές δράσεις, που στόχο έχουν τη χειραφέτηση του ανθρώπου και τη δημιουργία μιας πιο ανοικτής κοινωνίας. Στο πολιτικό αυτό πλαίσιο θα κινηθεί και η κοινοβουλευτική μας ομάδα για το επίμαχο νομοσχέδιο, χωρίς όμως να υπάρχει επιβολή κομματικής πειθαρχίας».


Για μη κρατικά πανεπιστήμια

«Η κυβέρνηση έχει εδώ και ένα μήνα στρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης στο ζήτημα του γάμου του ομόφυλων ζευγαριών, αλλά η πραγματική συζήτηση, που θα έπρεπε να διεξαχθεί για τα πανεπιστήμια απουσιάζει. Δεν έχει καν κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας μπορεί να αναπτύξει και ποιοτικά το δημόσιο αγαθό της παιδείας, αλλά και να εμποδίσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο την εμπορευματοποίηση της παιδείας», τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης.
Όπως εξηγεί, «αν, για παράδειγμα, ιδρυθεί ένα μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο στα πρότυπα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων με campus, με έρευνα, δεν θα μπούμε εμπόδιο, διότι θέλουμε να είμαστε μία σύγχρονη χώρα. Αλλά προτεραιότητα για εμάς είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, που αφορά εκατομμύρια Έλληνες και όχι μόνο τους λίγους. Αν κοιτάξουμε το διεθνές περιβάλλον, θα δούμε πως σχεδόν όλα τα επιτυχημένα πανεπιστήμια στον κόσμο είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η θέση του ΠΑΣΟΚ συμβαδίζει με το διεθνές περιβάλλον και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, διασφαλίζοντας παράλληλα τον δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας».

Για κινητοποιήσεις των αγροτών

Με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις , ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζει πως «η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας περιφρονεί επί πέντε χρόνια τα μεγάλα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Κάνει απλά διαχείριση πολιτικού κόστους, μπροστά στις διαμαρτυρίες του αγροτικού κόσμου, που προκάλεσε με την αναποτελεσματικότητα της. Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε στη χώρα μας σχεδόν την ίδια χρηματοδότηση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη απέτυχε να τη διαχειριστεί σωστά, δημιουργώντας τεράστιες απώλειες για τα εισοδήματα των Ελλήνων γεωργών και κτηνοτρόφων. 500 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα μπήκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών κατά τις πληρωμές των άμεσων ενισχύσεων.
Κατέθεσαν ένα αναποτελεσματικό Στρατηγικό Σχέδιο με προβληματικές πληρωμές -όπως παραδέχτηκε ο αρμόδιος Υπουργός- και απαράδεκτες καθυστερήσεις στερώντας πόρους από τους Έλληνες αγρότες, σε μια περίοδο που το εισόδημά τους δοκιμάζεται καθημερινά από το υψηλό κόστος παραγωγής».
Κατά τον ίδιο, είναι εμφανής η απουσία μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής πολιτικής εκ μέρους της κυβέρνησης. «Εμείς, αντίθετα, πιστεύουμε σε μια ποιοτική ανάπτυξη με εξωστρέφεια και καλές θέσεις δουλειάς για να αναγεννηθεί η ελληνική περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:
-Επαναδιαπραγμάτευση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων και προσαρμογή του στις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου.
-Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων για μηδενισμό του κόστους ενέργειας.
-Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
-Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για δικαιότερες αποζημιώσεις.
-Προστασία της αγροτικής γης από κερδοσκοπικές πρακτικές και ξένα funds.
-Πιστοποίηση σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα για την εισαγωγή τροφίμων και αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες
-Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων ελληνοποιήσεων», πρόσθεσε.

Για ελληνοτουρκικά και εξωτερική πολιτική

Επαναλαμβάνει την ανάγκη μιας νέας εθνικής πολιτικής με τη γείτονα.
«Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ, γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει μια νέα ειδική σχέση με ισχυρούς όρους για τη γειτονική χώρα εάν επιθυμεί να ξαναζεστάνει τις σχέσεις της με την Ευρώπη και αυτοματοποιημένες κυρώσεις κάθε φορά που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της. Είμαστε αντίθετοι με τη λογική της κυβέρνησης που υποστηρίζει πως επειδή η Τουρκία θέλει να γίνει μία περιφερειακή δύναμη, θα την ακολουθούμε κατά πόδας, θυσιάζοντας για εξοπλισμούς δισεκατομμύρια από το κοινωνικό κράτος και τις υποδομές της χώρας», εξηγεί.
Όπως σημειώνει, «το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τη συμφωνία με τους Γάλλους, στηρίξαμε τις συμφωνίες ενίσχυσης της άμυνας της χώρας με τις ΗΠΑ. Βάσει των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων πρέπει να προτεραιοποιήσουμε τους εξοπλισμούς, που έχει ανάγκη η χώρα μας και όχι να μπούμε σε μια ατέρμονη κούρσα εξοπλισμών. Και βεβαίως να δώσουμε έμφαση στη συμπαραγωγή για να ενδυναμωθεί η εγχώρια βιομηχανία όπλων δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και αφήνοντας οικονομικό όφελος και στη χώρα μας. Γι’ αυτό προτείνω εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, και παράλληλα να υπάρχει μία ενιαία ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική με ευρωστρατό ως συμπληρωματική δύναμη στο ΝΑΤΟ».

Για Λοβέρδο

«Ο κ. Λοβέρδος δεν είναι η πρώτη φορά που αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ ούτε είναι η πρώτη φορά που ιδρύει κόμμα. Τα αποτελέσματα εκείνων των επιλογών του είναι γνωστά, αλλά παρόλα αυτά τις επαναλαμβάνει. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο. Όλοι κρινόμαστε», σημειώνει σχετικά ο κ. Ανδρουλάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης