Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νοτοπούλου για πρόγραμμα «Σπίτι Μου»: Επικοινωνιακό σόου Μητσοτάκη στο Γαλάτσι - Έμειναν εκτός προγράμματος οι 3 στους 4 ενδιαφερόμενους

Νοτοπούλου για πρόγραμμα «Σπίτι Μου»: Επικοινωνιακό σόου Μητσοτάκη στο Γαλάτσι - Έμειναν εκτός προγράμματος οι 3 στους 4 ενδιαφερόμενους
Η εφαρμογή μέτρων φθηνού δανεισμού "δεν μπορούν να αποτελούν την «ναυαρχίδα» στεγαστικών πολιτικών μιας χώρας που είναι «πρωταθλήτρια» του κόστους στέγασης για 5η συνεχόμενη χρονιά", σύμφωνα με την Κ. Νοτοπούλου
Σχετικά Άρθρα
Για επικοινωνία διαρκείας εις βάρος της δύσκολης καθημερινότητας και της αλήθειας έκανε λόγο η τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και Βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Κ. Νοτοπούλου, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, ενός ζευγαριού στο Γαλάτσι που απέκτησαν σπίτι μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου».
Η κα Νοτοπούλου σε δήλωσή της μίλησε για "ακόμη ένα επικοινωνιακό σόου απο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέφθηκε στο Γαλάτσι νεαρό ζευγάρι που απέκτησε διαμέρισμα με το πρόγραμμα «Σπίτι Μου»
Όχι τυχαία η επιλογή βέβαια, αφού λίγες ώρες μετά γίνεται γνωστό, ότι τον περασμένο Μάιο είχαν πάρει μέρος σε θεματική συζήτηση της ΝΔ.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για την «καινοτομία» του προγράμματος και εμφανίστηκε έκπληκτος για την απορρόφηση και απήχησή του.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 40.000. Από τον αριθμό αυτόν 23.875 έλαβαν προέγκριση, και μόλις οι 9.378 προχώρησαν στο στάδιο της τελικής έγκρισης.
Με άλλα λόγια, οι 3 στους 4 ενδιαφερόμενους έμειναν εκτός προγράμματος!
Σύμφωνα μάλιστα με τους ισχυρισμούς της αρμόδιας Υπουργού, μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί μόνο 2.542 δάνεια!
Το μέσο δάνειο που εγκρίθηκε είναι 105.000 ευρώ, που δεν μπορεί από μόνο του να καλύψει την αγορά μιας αξιοπρεπούς οικογενειακής κατοικίας.
Επομένως, οι δικαιούχοι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» είναι αυτοί που θα μπορούσαν να αγοράσουν κατοικία όλα τα προηγούμενα χρόνια, απλώς τώρα δανείστηκαν με χαμηλότοκο δανεισμό".
Σύμφωνα με την κα Νοτοπούλου, "το περιβόητο πρόγραμμα δεν σχεδιάστηκε για να εξασφαλίσει κατοικίες, αλλά στην πραγματικότητα, για να εξασφαλίσει φθηνά στεγαστικά δάνεια για όσους διέθεταν αρχικό κεφάλαιο να συνεισφέρουν στην αγορά κατοικίας, πληρούσαν τις προδιαγραφές των τραπεζών και τα κριτήρια που έθετε αυτό.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εφαρμογή μέτρων φθηνού δανεισμού, και μάλιστα μικρής κλίμακας με βάση τις σημερινές ανάγκες, δεν μπορούν να αποτελούν την «ναυαρχίδα» στεγαστικών πολιτικών μιας χώρας που είναι «πρωταθλήτρια» του κόστους στέγασης για 5η συνεχόμενη χρονιά, και στην οποία απαιτείται ένας ολόκληρος μισθός για τη μίσθωση οικογενειακής κατοικίας.
Ως εκ τούτου, αναμενόμενη επίπτωση είναι και η μείωση της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα, η οποία κατέγραψε πτώση κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες το χρονικό διάστημα 2019-2022, αγγίζοντας το 72,8%. Η μείωση αυτή αντιστοιχεί σε 102.695 κατοικίες, με το στεγαστικό απόθεμα να ανέρχεται, το 2019, στις 3.949.900, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Πρόκειται για το μικρότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης, μικρότερο ακόμη και από τα «σκληρά» χρόνια των μνημονίων.
Και όλα αυτά, την ώρα που η χώρα μας είναι από τις λίγες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν διαθέτει κοινωνικές κατοικίες".
"Ωστόσο, ας γίνει κοινή συνείδηση ότι η παροχή στέγασης αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και υπάγεται στον τομέα της κρατικής κοινωνικής πολιτικής. Διότι η στέγαση είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια στέγη, είναι η ευκαιρία για καλύτερες ζωές και ένα καλύτερο μέλλον", κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης