Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δημητροκάλλης (Σπαρτιάτες): Η ΝΔ νομοθετεί σαν αλαζόνας παντογνώστης και αγνοεί την κοινωνία

Δημητροκάλλης (Σπαρτιάτες): Η ΝΔ νομοθετεί σαν αλαζόνας παντογνώστης και αγνοεί την κοινωνία
Ο Γ. Δημητροκάλλης λόγω της καταγωγής του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο 48 για την μεταβίβαση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης της σμύριδας Νάξου από τον Δήμο Νάξου
«Η Κυβέρνηση λανθασμένα πιστεύει ότι το 41% της δίνει το δικαίωμα να λειτουργεί σαν αλαζόνας παντογνώστης και να μην λαμβάνει υπόψη την κοινωνία πριν νομοθετήσει» τόνισε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ», Γ. Δημητροκάλλης.
Κατά την γενική του αναφορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» σημείωσε πως αποτελείται από ένα πλήθος ασύνδετων διατάξεων, χωρίς κάποια συνοχή με το ευρύτερο υπάρχον χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο, που στο τέλος θα καταφέρει απλά να απορρυθμίσει ακόμη περισσότερο τη χαοτική κατάσταση της ελληνικής χωροταξίας.
Ο κ. Δημητροκάλλης λόγω της καταγωγής του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο 48 για την μεταβίβαση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης της σμύριδας Νάξου από τον Δήμο Νάξου.
'Οπως ανέφερε, «είναι ένα άρθρο κακογραμμένο με αοριστίες, κενά, λάθη, αντιφάσεις που ουδέποτε μπήκε στη διαβούλευση και δεν έγινε ποτέ ένας ουσιαστικός διάλογος με τους ενδιαφερόμενους για το μέλλον της σμύριδας.
Το Υπουργείο λοιπόν με συμπεριφορά «αποφασίζουμε και διατάζουμε» προέβη στον ορισμό του Δήμου ως υπεύθυνου για τα μεταλλεία. Είναι κάτι που δεν μας βρίσκει αρχικά αντίθετους, όμως το κάνει αυτό χωρίς να έχει δώσει την ανάλογη χρηματοδότηση, χωρίς να έχει ενδιαφερθεί εάν οι υπάρχουσες υποδομές και η τεχνογνωσία του Δήμου είναι σε τέτοιο επίπεδο ώστε να εγγυάται τη λειτουργία των σμυριδορυχείων μετά το 2026.
Ο Δήμαρχος Νάξου σας έστειλε ένα έγγραφο -θα το καταθέσω και στα Πρακτικά- στο οποίο και εκείνος λίγο-πολύ ζητάει τα αυτονόητα. Ζητάει πρωτίστως να μην θιχτούν τα δικαιώματα των σμυριδορυκτών Νάξου, οι οποίοι πλήττονται όχι μόνο από την οικονομική κρίση, αλλά και από την απόφαση της πολιτείας να καταργήσει στην ουσία την μεταλλευτική δραστηριότητα εξόρυξης σμύριδας και αναζητεί τρόπους επίλυσης του ζητήματος.
Από τη στιγμή λοιπόν που θα γίνει αυτό και θα μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες στον Δήμο θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω και να δεσμευτεί ο Υπουργός εδώ, μέσα στη Βουλή, σήμερα ότι οι λοιπές βοηθητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στο δημόσιο, παραδείγματος χάρη γραφείο σμυριδορυχείων, αποθήκη, χώροι εναπόθεσης σμύριδας, εναέριος μεταφορέας σμύριδας κλπ θα πρέπει να μεταβιβαστούν και αυτά στον Δήμο».
Ο βουλευτής Ά Ανατολικής Αττικής σχολίασε την πρόσφατη μήνυση της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας γιατί με κυβερνητική ευθύνη, δεν έχουμε επικαιροποιημένους χάρτες πλημμυρών, λες και δεν έχει πληγεί η χώρα ήδη από τέτοιου είδους φυσικές καταστροφές.
«Μάλιστα για την εν λόγω υπόθεση το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θέλοντας να μπαλώσει την κατάσταση, έβγαλε μια ανακοίνωση στην οποία δικαιολόγησε την ανικανότητα της σημερινής Κυβέρνησης με την ανικανότητα της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πρώτος είχε καθυστερήσει το 2018 την εκπόνηση των σχεδίων αυτών.
Παρόλα αυτά η Κομισιόν δεν αποφάσισε σε μία μέρα την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Έχουν προηγηθεί μία προειδοποιητική επιστολή τον Φλεβάρη του 2022 και η αιτιολόγηση της παραπομπής τον Σεπτέμβριο του 2022. Το Υπουργείο όμως προφανώς θεώρησε πως δεν είναι κάτι σημαντικό και αδιαφόρησε εντελώς.
Και δεν είναι η μόνη υπόθεση που ζημιώνει το κύρος της χώρας μας σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, καθώς για δεύτερη φορά μάθαμε ότι παραπέμπεται η Ελλάδα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν έχει αποκαταστήσει τον χώρο υγειονομικής ταφής αποβλήτων ΧΥΤΑ στο νησί της Ζακύνθου, ο οποίος λειτουργεί εντός προστατευόμενης περιοχής Natura 2000.
Αν πραγματικά η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη, καλό θα είναι να παρουσιάζει συνεπές πρόσωπο στις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις της αρχικά και έπειτα να συζητά για υπεράκτια αιολικά πάρκα, πράσινα ταμεία κτλ.» ανέφερε μεταξύ άλλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης