Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: H διαφωνία με τον Erdogan για τη Hamas, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχθούμε στην Ελλάδα (7/12)

Μητσοτάκης: H διαφωνία με τον Erdogan για τη Hamas, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχθούμε στην Ελλάδα (7/12)
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρος στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου
Σχετικά Άρθρα
Η επικείμενη επίσκεψη του Τούρου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου και ο φόβος για τη επιδείνωση του μεταναστευτικού προβλήματος ως αποτέλεσμα και του πολέμου στη Μέση Ανατολή είναι από τα θέματα που κυριάρχησαν στις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Γερμανό καγκελάριο, Olaf Scholz, στη Γερμανία.
«Το ότι διαφωνούμε τον Erdogan για τον ρόλο της Hamas δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχθούμε στην Αθήνα» υποστήριξε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου για να συμπληρώσει ότι «η ελληνοτουρκική προσέγγιση έχει αρχίσει τους τελευταίους μήνες και έχει ήδη σημειωθεί κάποια πρόοδος. Αυτή την πρόοδο θα επιχειρήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε με την επίσκεψη Erdogan στην Αθήνα τον επόμενο μήνα».
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία για την επίλυση του προβλήματος. «Τους τελευταίους μήνες έχουμε κάνει βήματα σε διμερές επίπεδο για να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές για να μειωθούν οι βάρκες που φεύγουν από τα τουρκικά παράλια. Δεν πρέπει οι διακινητές να καθορίζουν ποιος μπαίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή τη συνεργασία σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο θέλουμε να αναπτύξουμε με την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι «έχουμε κάνει κάποια βήματα πρόοδου αλλά χρειάζονται πολλά ακόμα».

Το μεταναστευτικό

Ειδικά για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «η Ελλάδα έχει επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία χορήγησης ασύλου και τη φύλαξη των εξωτερικών μας συνόρων. Θα επιμείνουμε σε αυτή την επιλογή. Όταν χορηγούμε άσυλο σε κάποιον η πρόθεσή μας είναι να μείνει στην Ελλάδα και θα θέλαμε οι άνθρωποι αυτοί να κάνουν την Ελλάδα μόνιμο τόπο παραμονής του. Θα συνεργαστούμε με τον Γερμανό καγκελάριο».

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Σχετικά με το Μεσανατολικό, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια θέση ότι η Hamas είναι τρομοκρατική οργάνωση και όχι απελευθερωτικό κίνημα και οι πράξεις της καταδικάζονται με τον πιο βάρβαρο τρόπο», ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες του πολέμου και το Διεθνές Δίκαιο.

Η οικονομία

«Μας απασχόλησε λίγο η οικονομία γιατί η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου», είπε ο πρωθυπουργός. «Είναι σημαντικό είπε να αφήσουμε πίσω μας μια περίοδο εντάσεων και καχυποψίας. Να συνεργαστούμε για ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον. Κεντρική πολιτική προτεραιότητα να μειώσουμε την επιβάρυνση στα νοικοκυριά. Είναι πίστη μου ότι έχουμε δει τα χειρότερα στον πληθωρισμό, αλλά θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο καυτό «μέτωπο» της ακρίβειας.
mitsotakis_solts.jpg

Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος, στις δηλώσεις του ανέδειξε την κρίση στη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεταναστευτικό, την ενέργεια και την προστασία του κλίματος.
Ο Scholz επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να υπερασπιστεί τον εαυτό του, στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου» και τάχθηκε υπέρ των «ανθρωπιστικών παύσεων» των εχθροπραξιών, οι οποίες θα επιτρέψουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Υπενθύμισε τις θηριωδίες της Hamas, ζήτησε άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και τόνισε ότι παραμένει υπέρ της λύσης των δύο κρατών στην περιοχή.
Αναφερόμενος στην Ουκρανία επισήμανε ότι συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη για τη συνέχιση της στήριξης της άμυνας της χώρας, ενώ επισήμανε ότι η Γερμανία στηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες ολοκληρώνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Sxholz ζήτησε ταχεία ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ασύλου και έκανε λόγο για την ανάγκη διμερών και ευρωπαϊκών λύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση προς τη Γερμανία.
Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν ακόμη τα θέματα ενέργειας και προστασίας του κλίματος.

Συνάντηση Scholz με Erdogan την Παρασκευή (17/11)

«Η Hamas είναι τρομοκρατική οργάνωση. Συμφωνούμε σε αυτό» με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, ενόψει της συνάντησης που θα έχει την Παρασκευή (17/11/2023) με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος έχει εκφράσει διαφορετική άποψη.
«Η Hamas ανέλαβε την εξουσία δια της βίας. Υπό την Hamas υποφέρουν ηλικιωμένοι, παιδιά, γυναίκες (…). Οι πράξεις της είναι ωμής βαρβαρότητας. Πρόκειται ξεκάθαρα για τρομοκρατική οργάνωση και στη Γερμανία το αντιμετωπίζουμε με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Απαγορεύσαμε τη δράση της», πρόσθεσε ο καγκελάριος.
«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, η Hamas είναι τρομοκρατική οργάνωση και αυτό το τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία» επανέλαβε σε άλλο σημείο των δηλώσεων του.
Ο Scholz τόνισε ακόμη ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η Hamas και να μην της δοθεί η δυνατότητα να ανασυνταχθεί και να επαναλάβει τις επιθέσεις της και ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ είναι δημοκρατική χώρα, η οποία είναι προσηλωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και ενεργεί αναλόγως. «Οι κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ (ενν. από τον Erdogan) είναι παράλογες», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης