Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέα απαράδεκτη λίστα ντροπής – Τα νέα τερτίπια της κυβέρνησης, δωροδοκεί τους καναλάρχες διότι έχουν αρχίσει κριτική

Νέα απαράδεκτη λίστα ντροπής – Τα νέα τερτίπια της κυβέρνησης, δωροδοκεί τους καναλάρχες διότι έχουν αρχίσει κριτική
Συγκεκριμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί (όχι όλοι) θα απαλλαγούν από την υποχρέωση πληρωμής των εισφορών τους για το έτος 2022
Σχετικά Άρθρα
Μετά την λίστα Πέτσα με την οποία η κυβέρνηση έκαμψε την κριτική για όσα είχε κάνει στην προηγούμενη θητεία της κυρίως την περίοδο του κορωνοιού, τώρα προχωράει σε ακόμα επιλήψιμη χρηματοδότηση με την δήθεν δικαιολογία ότι τα «κανάλια επλήγησαν οικονομικά από την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας».
Συγκεκριμένα, μετά από υπογραφή του υφυπουργού παρά τον Πρωθυπουργό Γιάννη Μπρατάκου συγκεκριμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί (όχι όλοι) θα απαλλαγούν από την υποχρέωση πληρωμής των εισφορών τους για το έτος 2022. Όπως αναρτήθηκε την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023 από την Προεδρία της Κυβέρνησης και την Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, το ελληνικό δημόσιο θα επιβαρυνθεί με το κόστος ύψους 6,8 εκατ. ευρώ προς τον ΕΔΟΕΑΠ που βαραίνει τις συγκεκριμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Θυμίζουμε ότι η λίστα Πέτσα έφτασε τα 20 περίπου εκατ. ευρώ.

Αστεία δικαιολογία ότι επλήγησαν τα κανάλια από τον ρωσοουκρανικό πόλεμο

Η αιτία που η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση είναι «το γεγονός ότι οι ως άνω επιχειρήσεις επλήγησαν ιδιαιτέρως κατά την πρόσφατη οικονομική διαταραχή που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και τους διεθνείς εταίρους, καθώς και από τα αντίμετρα που ελήφθησαν». Η δέσμευση – «δώρο» της κυβέρνησης απέναντι στα ιδιωτικά κανάλια διατυπώθηκε προεκλογικά με ΦΕΚ στις 21 Απριλίου 2023 και υλοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου.
Η συγκεκριμένη απόφαση είναι επιλεκτική κι αφορά μόνο στους συγκεκριμένους τηλεοπτικούς σταθμούς (Mega, Alpha, ΣΚΑΪ, Open, Star, ANT1, Μακεδονία TV), δηλαδή όχι το σύνολο των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ της χώρας και, ασφαλώς, όχι το σύνολο των ιδιωτικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων.

Στην πρώτη θητεία τα κανάλια έκαναν τα χατίρια της κυβέρνησης

Πάμε τώρα και στην ουσία: Η κυβέρνηση στην πρώτη τετραετία σταμάτησε κάθε κριτική απέναντι στις αστοχίες και τα μεγάλα λάθη της και παράλληλα κατόρθωσε να μειώσει την αντιπολιτευτική ισχύ του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, μέσω των καναλιών.
Τώρα, οι σχέσεις Μαξίμου και μερικών καναλαρχών δεν είναι το ίδιο καλές με την πρώτη θητεία. Σαφώς υπάρχουν προβλήματα του Μαξίμου τόσο με το συγκρότημα Αλαφούζου καθώς ΣΚΑΙ και Καθημερινή πιέζουν τον πρωθυπουργό να κάνει ανασχηματισμό αλλά και το συγκρότημα Μαρινάκη μέσα από το Mega και το in.gr έχουν αρχίσει την κριτική για πολλά θέματα όπως η ακρίβεια ενώ βλέπουν πολύ θετικά τον Στ. Κασσελάκη και την αντιπολίτευση εν γένει του Μητσοτάκη.

Το ραντεβού Μπρατάκου με τους καναλάρχες πριν ένα μήνα

Πριν κανά μήνα, είδε όλους τους καναλάρχες ξεχωριστά ο υπουργός στον Πρωθυπουργό Γιάννης Μπρατάκος. Άκουσε τα θέματα που είχανε και σημείωσε τις παρατηρήσεις τους. Δεν πέρασαν 20 μέρες και η γενική γραμματεία Ενημέρωσης που ανήκει στην προεδρία της κυβέρνησης έβγαλε υπουργική απόφαση που τους χαρίζει υποχρεώσεις.
Όμως, παρόλα αυτά η κυβέρνηση εξακολουθεί ακόμα και σε αυτή την περίπτωση να τους «κάνει» τα χατίρια, τους αφαιρεί την υποχρέωση να καταβάλλουν εισφορές σε ένα ήδη τραυματισμένο ταμείο, τον ΕΔΟΕΑΠ, το ταμείο των δημοσιογράφων. Ίσως, πλέον, οι παραδοσιακοί καναλάρχες βλέπουν ότι η κυριαρχία Μητσοτάκη δεν μπορεί να είναι μονόδρομος, θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτική διότι αλλιώς οδηγούμαστε σε φαινόμενα αλαζονείας.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης