Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διγλωσσία της ελληνικής διπλωματίας χωρίς ηθική - Δίνει όπλα στην Ουκρανία αλλά… απέχει από το ψήφισμα για τη Γάζα

Διγλωσσία της ελληνικής διπλωματίας χωρίς ηθική - Δίνει όπλα στην Ουκρανία αλλά… απέχει από το ψήφισμα για τη Γάζα
Η Αθήνα προσπαθεί να είναι το «καλό» και «χρήσιμο» παιδί του ΝΑΤΟ με πολλές αντιφάσεις
H κυβέρνηση Μητσοτάκη με την αποχή της σε ένα πολύ σημαντικό ψήφισμα για «ανθρωπιστική εκεχειρία», για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την προστασία των αμάχων στη Γάζα έχασε το ηθικό πλεονέκτημα το οποίο την είχε κάνει αρεστή στα κεντρώα και τα κεντροαριστερά κοινά που αποδοκιμάζουν την ισραηλινή θηριωδία που διαδραματίζεται στη Γάζα.

Λάθος απόφαση

Είναι μία λάθος απόφαση που επικρίθηκε από όλο το πολιτικό σύστημα δίνοντας πόντους και στον Στέφανο Κασσελάκη που ήταν από τους πρώτους που άσκησαν κριτική στην απόφαση αυτή της ελληνικής διπλωματίας.
Η κυβέρνηση ξεκίνησε από την αρχή του πολέμου Ισραήλ-Παλαιστίνης να στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ δικαιολογώντας την βία της IDF ως δικαίωμα του για την αυτοάμυνα.
Όμως, για την επίθεση της Hamas δεν μπορεί να την πληρώνουν οι άμαχοι και απλοί Παλαιστίνιοι πολίτες που δεν επιθυμούν κακές σχέσεις με το Ισραήλ και ζητούν απλά την αναγνώριση του κράτους τους, ένα πάγιο αίτημα που υποστηρίζει άλλωστε και ο ΟΗΕ.

Στη γραμμή των ΗΠΑ

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή αποφάσισε να ακολουθήσει πλήρως την γραμμή των ΗΠΑ με απευθείας στήριξη των αμερικανικών αεροπλανοφόρων που έσπευσαν στην περιοχή.
Οι πρώτες επαφές ήταν με όλες τις γειτονικές χώρες στο Κάιρο και μετά με τον Netanahu ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός απέφυγε να δει τον Mahmoud Abas όπως π.χ έκανε ο γάλλος πρόεδρος Macron και αρκέστηκε σε μία τηλεφωνική συνομιλία.

Το οξύμωρο

Το οξύμωρο είναι ότι πριν λίγες μέρες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συμμετείχε και ο έλληνας Πρωθυπουργός, οι 27 μετά, από αρκετές εσωτερικές διαφωνίες ομολογουμένως, συμφώνησαν επίσης να βοηθήσουν στο άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να φτάσει βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα.
Και λίγες μετά, η Ε.Ε ως πειθήνιο όργανο των ΗΠΑ δεν ψήφισε ένα παρόμοιο ψήφισμα του ΟΗΕ με την απίστευτη δικαιολογία ότι δεν περιείχε καταδίκη της Hamas.
Eίναι ενδεικτικό ότι αρκετές χώρες της Ε.Ε ψήφισαν η καθεμία με την δική της λογική και σίγουρα όχι μονομπλοκ. 8 χωρες υπερψήφισαν, 4 καταψήφισαν και 15 απείχαν…

Δικαιολογίες ΥΠΕΞ

Το πιο τραγικό για την ελληνική διπλωματία είναι οι δικαιολογίες που διατυπώθηκαν μετά από το υπουργείο Εξωτερικών.
Σε ένα σχετικό non paper που έστειλε το ΥΠ.ΕΞ διατυπώθηκε ότι η αποχή της Ελλάδας ήταν «δημιουργική (;) και ότι η χώρα δεν προσμετράτε στους παρόντες για να διευκολύνει την ειδική πλειοψηφία…» και ότι «υπεψήφισε την τροπολογία του Καναδά «για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της Χαμάς η οποία όμως δεν πήρε τη μεγάλη πλειοψηφία».
Θεωρούμε ότι τέτοιες αστείες δικαιολογίες δεν αρμόζουν στο ΥΠ.ΕΞ και κυρίως στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, έναν σοβαρό κατά τ’ άλλα πολιτικό.

Χρυσώνουν το χάπι

Και φυσικά για να «χρυσώσει» το χάπι μετά την κατακραυγή που υπέστη από την αντιπολίτευση, διέρρευσε εχθές το απόγευμα το ΥΠ.ΕΞ ότι «Η Ελλάδα, η οποία από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στην περιοχή» και ότι συζητάει με άλλες χώρες της Ε.Ε και διεθνείς οργανισμούς για να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια…

Αντιφατική πολιτική

Βεβαίως, εδώ θα πρέπει να αντιπαραβάλουμε την αντιφατική πολιτική της Ελλάδας.
Ενώ στην Ουκρανία, έχει στηρίξει έμπρακτα και με πολεμικό υλικό και με ανθρωπιστική βοήθεια το Κίεβο, στην Παλαιστίνη η πολιτική της Ελλάδας είναι διαφορετική και σίγουρο χωρίς τον ίδιο ζήλο.
Η Αθήνα προσπαθεί να είναι το «καλό» και «χρήσιμο» παιδί του ΝΑΤΟ με πολλές αντιφάσεις, τακτική που ποτέ δεν την βοήθησε για τα δικά της συμφέροντα.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης