Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χατζηδάκης: Η Αθήνα ζητά πιο ευέλικτο πλαίσιο για το έλλειμμα

Χατζηδάκης: Η Αθήνα ζητά πιο ευέλικτο πλαίσιο για το έλλειμμα
Με αφορμή την αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα η HB φιλοξενεί συνέντευξη του υπ. Κωστή Χατζηδάκη
Με αφορμή την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P, αλλά και τις διαβουλεύσεις σε ενωσιακό επίπεδο για την επαναφορά του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt φιλοξενεί συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη.
Όπως εξηγεί η HB, «με την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα εισέρχεται στην κρίσιμη φάση των διαβουλεύσεων για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ισχυρότερη από πριν. [...]
Η χώρα βρίσκεται στο στρατόπεδο των κρατών-μελών που θέλουν να καταστήσουν τους κανόνες για το έλλειμμα όσο το δυνατόν πιο ευέλικτους, ώστε ακόμη και οι υπερχρεωμένες χώρες να έχουν περιθώρια για κρατικές επενδύσεις.
Αν και η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τον υψηλότερο δείκτη χρέους στην Ε.Ε., τα τελευταία χρόνια έχει θέσει υπό έλεγχο το δημοσιονομικό της έλλειμμα και μειώνει το χρέος της με ταχείς ρυθμούς. […]
Για την περαιτέρω μείωση του χρέους είναι σημαντική η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. 'Αυτός είναι και ο λόγος που ο Χατζηδάκης τάσσεται υπέρ ενός πιο χαλαρού πλαισίου κανόνων: "Θέλουμε ορισμένες δημόσιες επενδύσεις, όπως αυτές για το κλίμα ή τις υποδομές, να μην περιλαμβάνονται στον υπολογισμό του ελλείμματος", δηλώνει ο υπουργός.
Το ίδιο προτείνει και για τις αμυντικές δαπάνες, κάτι που βρίσκει σύμφωνες και άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, η Εσθονία και η Λιθουανία».
Όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, «η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη ομάδα των κρατών της Ε.Ε.
Μετά την μεγάλη πτώση του ΑΕΠ κατά 9,9% το 2020, η οικονομική παραγωγή αυξήθηκε σωρευτικά κατά 14% την επόμενη διετία και πλέον δεν φαίνεται πιθανό το ενδεχόμενο μίας ύφεσης.
"Για φέτος αναμένουμε ανάπτυξη 2,4% και 3% για το 2024", λέει ο Χατζηδάκης».
Πάντως, παρά την άνοδο της οικονομίας και την αύξηση στις ιδιωτικές επενδύσεις, η HB εκτιμά πως η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της.
«Παρά την ταχεία ανάπτυξη των τελευταίων ετών, η οικονομική ισχύς της Ελλάδας απέχει ακόμη πολύ από το επίπεδο που βρισκόταν πριν από την κρίση δημόσιου χρέους.
Σύμφωνα και με μελέτη της Eurobank, εάν η χώρα διατηρήσει έναν μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,2%, θα χρειαστεί περίπου μια δεκαετία ακόμη για να φτάσει στα επίπεδα του 2007 - κατ' αντιστοιχία και με τον πληθωρισμό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης