Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μετωπική στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης ανέτρεψε τις ημερομηνίες του συνεδρίου - Αμηχανία στην Ομπρέλα

Μετωπική στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης ανέτρεψε τις ημερομηνίες του συνεδρίου - Αμηχανία στην Ομπρέλα
Ανατρέπεται ο οδικός χάρτης που είχε ψηφιστεί από την κεντρική επιτροπή τον Ιούνιο
Την πραγματοποίηση του συνέδριου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου 2024 εισηγήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που βρίσκεται ακόμα εν εξελίξει.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Κασσελάκης, το συνέδριο πρέπει να διεξαχθεί αφού έχει προηγηθεί ένας συγκροτημένος και αναλυτικός διάλογος.
Με αυτή του την εισήγηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά ανατρέπει την απόφαση για τον οδικό χάρτη, που είχε εγκρίνει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίαση της 15ης και 16ης Μαίου του 2023.
Επιπλέον, ο νεοκλεγείς πρόεδρος περιέργραψε το περίγραμμα της συνεδριακής διαδικασίας τονίζοντας:
«Ένα συνέδριο το οποίο θα εκφράσει την ενότητα, τη σύνθεση και τη φυγή προς τα εμπρός. Ένα Συνέδριο που θα μας οδηγήσει σε μια ανοδική πορεία που θα καταγραφεί και στις ευρωεκλογές» υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης και συμπλήρωσε: Πιστεύω σε εσάς, πιστεύω σε εμάς, πιστεύω ότι μαζί θα κερδίσουμε. Πηγαίνουμε σε ένα μεγάλο συνέδριο για την κοινωνία».

Περιφερειακά συνέδρια

Την ίδια στιγμή εισηγήθηκε τη διοργάνωση 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων τα οποία καλεί να πραγματοποιηθούν πριν το κεντρικό, έκτακτο συνέδριο.
Προανήγγειλε τη διεξαγωγή τους λέγοντας ότι «ταυτόχρονα και παράλληλα με αυτά το κόμμα θα ασχοληθεί και με συγκεκριμένες θεματικές (ενδεικτικά: ακρίβεια, κοινωνικό κράτος, στέγη και κόκκινα δάνεια, πρωτογενής παραγωγή, ευρωπαϊκό όραμα, θεσμοί, σύγκλιση μένα Ευρώπη κ.α). Όλα αυτά θα ξεκινήσουν μέσα στον Νοέμβριο και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Γενάρη. Θα πάω και στις 13 περιφέρειες. Χρειαζόμαστε την εμπλοκή της κοινωνίας. Τη ενεργό συμμετοχή του συνόλου των μελών του κόμματος, αλλά και της κοινωνίας. Την εμπλοκή της αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων, των παραγωγικών και αναπτυξιακών φορέων, των επιστημόνων, των ανθρώπων του πολιτισμού».

Τα κεντρικά σημεία της εισήγησης του Στέφανου Κασσελάκη

«Η συλλογικότητα, η δημοκρατία είναι αξίες που θέλω να υπηρετήσω με ανιδιοτέλεια και να δώσω όλη μου την ψυχή στο Κόμμα μας.
• Η τεράστια συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές ανάδειξης νέου προέδρου είναι μια τεράστια ευθύνη. Ευθύνη που δεν την έχω μόνο στους δικούς μου ώμους. Την έχουμε όλοι και όλες μαζί ώστε :
1. Να ανταποκριθούμε τις προσδοκίες όσων ήρθαν μετά από 2 βαριές ήττες να γίνουν μέλη του κόμματος, να ψηφίσουν για πρόεδρο και να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ
2. Να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των αριστερών, προοδευτικών, δημοκρατικών πολιτών, που μπορεί να μην ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές, αλλά τα προβλήματά τους απαιτούν λύσεις.
Λύσεις σήμερα, όχι αύριο. Και για αυτόν τον λόγο, περιμένουν από εμάς συγκεκριμένες προτάσεις, ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες, και ταυτόχρονα ριζοσπαστικές.

Αυτοδιοικητικές Εκλογές

• Η συνεδρίασή μας γίνεται λίγες μέρες μετά το τέλος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου μας χάρισε ένα έστω αμυδρό χαμόγελο. Γιατί είδαμε μια πρώτη ρωγμή στην εικόνα παντοδυναμίας της κυβέρνησης.
• Και έδειξε επίσης τις αντιστάσεις των τοπικών κοινωνιών. Δεν υπέκυψαν σε εκβιασμούς, δεν μάσησαν στην προπαγάνδα των ΜΜΕ που είχαν το θράσος να συνδέσουν την ψήφο σε συγκεκριμένους εκλεκτούς του Κ.Μητσοτάκη με τις χρηματοδοτήσεις και τη στήριξη από την κεντρική κυβέρνηση δήμων και περιφερειών.
• Θα ήθελα να σταθώ πρώτα σε ένα σημείο που το θεωρώ κομβικό, κομβικό για το Κόμμα μας, κομβικό για την ίδια τη δημοκρατία: την αποχή ρεκόρ από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το γεγονός αυτό βάζει ένα μεγάλο καθήκον για εμάς: να αναδείξουμε με το παράδειγμά μας, την προσφορά μας, την επαφή μας με την κοινωνία την αξία της συμμετοχής, της συμμετοχής στα κινήματα, της συμμετοχής στην κοινωνία, της συμμετοχής στις εκλογές.
• Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να σας πω κάτι προσωπικό. Δέχτηκα εισηγήσεις να μην εκτεθώ προεκλογικά ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι επιλογές είχαν γίνει πριν καν εγώ σκεφτώ να θέσω υποψηφιότητα για Προέδρος. “Για ποιό λόγο να συνδεθώ με υποψηφιότητες που θα έφερναν πιθανότατα ένα κακό αποτέλεσμα;”
• Δεν το σκέφτηκα ούτε στιγμή. Ως Πρόεδρος του Κόμματος θα είμαι εκεί που το κόμμα με έχει ανάγκη. Κάθε φορά. Γι’ αυτό και έκανα όσες περισσότερες επισκέψεις πρόλαβα : στη Θεσσαλία, την Αττική, την Αθήνα, το Νότιο Αιγαίο, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα. Να στηρίξω τους συντρόφους και τις συντρόφισσες μας. Όλους όσοι εκτέθηκαν και έδωσαν τη μάχη από την πρώτη γραμμή.
• Και πιστεύω ότι η παρουσία μου προεκλογικά στις περιοχές αυτές επέδρασε θετικά στο εκλογικό αποτέλεσμα.
• Όπως επίσης πιστεύω ότι κάναμε καλά και δικαιωθήκαμε που είπαμε από την πρώτη στιγμή, για στήριξη όλων των προοδευτικών υποψηφίων. Στη δήλωση μου πριν καν τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ανέφερα : “στον β' γύρο, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και θα στηρίξουμε τον προοδευτικό υποψήφιο σε κάθε περίπτωση.”
• Αυτό πιστεύω ότι εκφράζει το πρόσωπο της Σύγχρονης Αριστεράς. Μια αριστερά που θα ενώνει και θα συνεργάζεται για το καλό της χώρας.
• Εκεί που μπορούμε. Στην αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό, στα κινήματα, αλλά και στο κοινοβούλιο.

Κόμμα

• Μια συνεργασία που θα την εκφράσουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε, για συνεργασία και συμπόρευση με τις προοδευτικές δυνάμεις, είτε αυτές ανήκουν στην Αριστερά, είτε στον σοσιαλιστικό χώρο, είτε στους πράσινους. Δεν θα επεκταθώ παραπάνω γιατί θέλω να συνεδριάσουμε με μοναδικό θέμα την Ευρώπη και τη στρατηγική μας ενόψει ευρωεκλογών.
• Θα πω μόνο το εξής : ότι θέλω τις πρωτοβουλίες αυτές να τις πάρουμε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μαζί με το ΑΚΕΛ, μαζί με αριστερά κόμματα, για το αφήγημα της σύγχρονης, ευρωπαϊκής, κυβερνητικής αριστεράς.
• Συζητώντας όμως για το Κόμμα και την επόμενη μέρα θέλω επίσης να είμαι ξεκάθαρος. Ο στόχος μας είναι να χτίσουμε τη Σύγχρονη, Αυτοδύναμη Αριστερά.
• Μια αριστερά σύγχρονη ως προς τις ιδέες, τον τρόπο σκέψης και δράσης
• Μια αριστερά που θα αγκαλιάσει όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, η οποία θα διεκδικήσει αυτοδύναμα την κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές. Το ξεκαθαρίζω: Συμμαχία με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις όταν και όπου χρειάζεται για να ανακοπούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ : από τις αυτοδιοικητικές εκλογές (όπως ήδη κάναμε), τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα επιμελητήρια και τους επιστημονικούς συλλόγους μέχρι και τη Βουλή, ενάντια στα οπισθοδρομικά νομοσχέδια της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, όμως, ξεκαθαρίζω ότι στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ είναι και πρέπει να είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης προοδευτικής κυβέρνησης.
Το μεγάλο λοιπόν ερώτημα είναι για εμένα πώς θα το κάνουμε αυτό:
Εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε όλη μας τη σκέψη και την αγωνία. Όχι σε ανούσιους ανταγωνισμούς εντός του κόμματος, που δεν αφορούν κανέναν έξω από εμάς, αλλά και απωθούν αυτούς που θέλουν να μας εμπιστευτούν για να λύσουμε τα προβλήματά τους.
• Η πρώτη απάντηση σε αυτό το ερώτημα (του πώς χτίζουμε μια σύγχρονη, αυτοδύναμη Αριστερά) περνά μέσα από να χτίσουμε ένα κόμμα που θα ανήκει πραγματικά στα μέλη του.
Αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα εργαλεία, με πρώτο τον isyriza ο οποίος πρέπει να αναβαθμιστεί. Ο οποίος θα εξασφαλίζει και θα προωθεί την αδιαμεσολάβητη, διαρκή, αμφίδρομη επαφή με τα μέλη. Και ανάμεσα στα μέλη. Δεν θα ενημερώνει απλώς, αλλά θα “ενημερώνεται” από τα μέλη, τα οποία θα τροφοδοτούν το κόμμα μας, με ιδέες, προτάσεις.
• Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταργήσουμε τα όργανα του κόμματος, τα τμήματα, τους τομείς κοινοβουλευτικού έργου. Αλλά θα πρέπει να βρούμε εκείνους τους τρόπους όπου τα μέλη θα έχουν ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή πολιτικής του κόμματος.
• Το δεύτερο πράγμα που πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να επεξεργαστούμε συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις για κάθε ζήτημα που αφορά τους πολίτες.
Από την ακρίβεια και τις υψηλές τιμές των ενοικίων, μέχρι τα σχολεία ειδικής αγωγής και τη φροντίδα των ηλικιωμένων. Δεν υπάρχει κανένα θέμα που να αφορά τους πολίτες και να μην είναι στην ατζέντα μας.
• Και εδώ πρέπει να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις τις δικές σας, των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, των βουλευτών, των ανθρώπων των τμημάτων, αλλά και ανθρώπων εκτός από εμάς. Και πρέπει να βρεθούμε εκεί που ο κόσμος αγωνιά και μας θέλει δίπλα του.
• Να πάμε εμείς σε αυτούς και να μην περιμένουμε να έρθουν αυτοί σε εμάς.

Περιφερειακά Συνέδρια

• Σε αυτό το πλαίσιο εισηγούμαι τη διοργάνωση 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων. Ταυτόχρονα και παράλληλα με αυτά το κόμμα θα ασχοληθεί και με συγκεκριμένες θεματικές (ενδεικτικά: ακρίβεια, κοινωνικό κράτος, στέγη και κόκκινα δάνεια, πρωτογενής παραγωγή, ευρωπαϊκό όραμα, θεσμοί, σύγκλιση μένα Ευρώπη κ.α).
• Όλα αυτά θα ξεκινήσουν μέσα στον Νοέμβριο και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Γενάρη.
• Θα πάω και στις 13 περιφέρειες.
• Χρειαζόμαστε την εμπλοκή της κοινωνίας. Τη ενεργό συμμετοχή του συνόλου των μελών του κόμματος, αλλά και της κοινωνίας. Την εμπλοκή της αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων, των παραγωγικών και αναπτυξιακών φορέων, των επιστημόνων, των ανθρώπων του πολιτισμού.

Συνέδριο

• Έτσι θα προχωρήσουμε συντεταγμένα και στο συνέδριό μας. Το οποίο πρέπει να γίνει αφού έχει προηγηθεί ένας συγκροτημένος και αναλυτικός διάλογος.
• Ένα Συνέδριο το οποίο θα εκφράσει την ενότητα, τη σύνθεση και τη φυγή προς τα εμπρός.
• Ένα Συνέδριο που θα μας οδηγήσει σε μια ανοδική πορεία που θα καταγραφεί και στις ευρωεκλογές.
Η εισήγησή μου είναι αυτό να διεξαχθεί 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου 2024.
Πιστεύω σε εσάς, πιστεύω σε εμάς, πιστεύω ότι μαζί θα κερδίσουμε.
Πηγαίνουμε σε ένα μεγάλο συνέδριο για την κοινωνία.  

Τσακαλώτος: Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες - Με πείραξε η ομιλία Κασσελάκη μετά τις εκλογές 

Σε μία διερευνητική τοποθέτηση στην Πολιτική Γραμματεία, ο άτυπος επικεφαλής της Ομπρέλας Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε ότι η «η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες», ενώ δεν παρέλειψε να υποσημειώσει πως «δεν χάθηκε η υπόθεση, αλλά δεν είμαι και αισιόδοξος με τις κινήσεις της νέας ηγεσίας».
Την ίδια στιγμή, ο πρώην Υπουργός οικονομικών άφησε υπόνοιες και για την «επόμενη μέρα» χωρίς να διευκρινίσει αν θα τον βρει εντός ή εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «υπάρχουν πολλοί που μπορούν να διαφωνήσουν μεταξύ τους για το ποια είναι η σωστή απόφαση. Αλλά είμαι σίγουρος ότι με πολλούς και πολλές συντρόφους και συντρόφισσες θα παραμείνει η σχέση που έχουμε οικοδομήσει εδώ και δεκαετίες».
Φυσικά, ο κ. Τσακαλώτος καταδίκασε και την τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη το βράδυ των εσωκομματικών εκλογών -καθώς και τις υπόνοιες που είχε αφήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς τα στελέχη της Ομπρέλας- λέγοντας: «πολιτικά, αλλά και ανθρώπινα, με επηρέασε πολύ η ίδια η ομιλία του Προέδρου εκείνο το βράδυ, όπου αφού ευχαρίστησε τους χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που προσήλθαν στις κάλπες, μας είπε ότι κέρδισε το φως. Τι ήθελε να πει; Ότι η Έφη Αχτσιόγλου ή εγώ αντιπροσωπεύαμε το σκοτάδι;» διερωτήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας πως «όχι παραφωνίες όπως ακούγεται αλλά η έλλειψη σοβαρής κριτικής είναι αυτό που μας κόστισε».
Ολόκληρη η Ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Πολιτική Γραμματεία:
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βγαίνει από τις δύο εθνικές εκλογές, τις προεδρικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές βαριά τραυματισμένος. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ακούω τις εκκλήσεις για ενότητα.
Αλλά δεν θα έρθει η ενότητα αν δεν δούμε σοβαρά τους λόγους που έχουν δημιουργήσει τα τραύματα.
Η έκκληση για ενότητα έρχεται από δύο πλευρές. Η μία πλευρά αφορά τους συντρόφους και συντρόφισσες που πραγματικά αγωνιούν για την ενότητα του κόμματος. Η άλλη πλευρά όμως είναι αυτή που θέλει να επιβληθεί η πλειοψηφία στην μειοψηφία με όρους νικητή-ηττημένου, εκμηδενίζοντας ουσιαστικά τη δεύτερη και παραβιάζοντας τη δημοκρατική αρχή που στηρίζεται σε μία διαλεκτική σχέση πλειοψηφίας και μειοψηφίας, με συντροφικότητα και σεβασμό.
Ως γνωστόν εγώ δεν συνεχάρην το νέο πρόεδρο το βράδυ των προεδρικών εκλογών. ‘Έλλειψη αστικής ευγένειας μου είπαν, χωρίς να λείψουν και πάλι οι ανθρωποφαγικές επιθέσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Πολιτικά, αλλά και ανθρώπινα, με επηρέασε πολύ η ίδια η ομιλία του Προέδρου εκείνο το βράδυ, όπου αφού ευχαρίστησε τους χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που προσήλθαν στις κάλπες, μας είπε ότι κέρδισε το φως. Τι ήθελε να πει; Ότι η Έφη Αχτσιόγλου ή εγώ αντιπροσωπεύαμε το σκοτάδι;
Και ούτε αυτό βέβαια είναι το σημαντικό. Το σημαντικό είναι τι είχε γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα. Το σημαντικό είναι ότι σε όλη την προεκλογική του καμπάνια άφηνε διάφορες αιχμές που δεν είχαν καμία βάση στην πραγματικότητα. Ένα παράδειγμα: η αιχμή ότι στη δική του ομάδα δεν είχε κανέναν βουλευτή που αναφερόταν στη μειονότητα στη Θράκη ως τουρκική μειονότητα. Χωρίς ονόματα βέβαια. Ας παραδεχθούμε σήμερα ότι τέτοιες τακτικές δεν υπηρετούν ούτε τη συντροφικότητα ούτε τη λογική της ενότητας. Εξάλλου για τα ζητήματα της μειονότητας έχουμε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συγκεκριμένες θέσεις. Οι θέσεις του Συνεδρίου μας δεν έχουν καμία σχέση με εκείνους που εργαλειοποιούν το θέμα, ούτε με εκείνους που αναζητούν πρόσημα πατριωτισμού.
Σημαντικότερο ακόμα είναι ότι η ομάδα που τον υποστήριζε -και σε επίπεδο κεντρικών στελεχών, αλλά και σε επίπεδο μεσαίων στελεχών- έκανε έναν απαράδεκτο πόλεμο ενάντια σε άλλες υποψηφιότητες. Μαθαίναμε ότι ο ίδιος ήταν ο εκλεκτός του Αλέξη Τσίπρα, ότι πρέπει το κόμμα να προβεί σε αποπαρασίτωση – γλώσσα προερχόμενη ευθέως από τη ρητορική της ακροδεξιάς.
Άλλοι μας εύχονταν καλή μετανάστευση. Δεν τις λες και παρεμβάσεις που στόχευαν στην ενότητα. Σε συνέντευξή μου στον ΑΝΤ1 ζήτησα από τον τότε υποψήφιο πρόεδρο να αποκηρύξει τέτοιες επιθέσεις, να πει δηλαδή ότι δεν έχουν καμία σχέση με τη δική του υποψηφιότητα, με το δικό του όραμα. Ποτέ δεν υπήρξε μια τέτοια διάψευση.
Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι ήταν λάθος που ο σύντροφος Αλέξης δεν πήρε θέση. Θα μπορούσε πριν από την πρώτη εκλογή να κάνει μια ανάρτηση που θα ξεκαθάριζε δύο πράγματα, χωρίς να «σπάει» την ουδετερότητά του, αλλά απεναντίας θα την ενίσχυε: πρώτον ότι «παραμένω ουδέτερος σε αυτή την εκλογική διαδικασία» και δεύτερον ότι «δεν επιτρέπω σε κανέναν υποψήφιο ή υποστηρικτές κάποιου υποψήφιου να λένε ότι τους στηρίζω, αλλά ούτε θεωρώ ότι κάποιοι άλλοι υποψήφιοι με υπονόμευαν». Δεν ξέρω γιατί δεν το έκανε, αλλά και αυτό είναι μέρος του τραύματος.
Αλλά και τις τελευταίες εβδομάδες δεν θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί, διαφυλάσσουν την ενότητα του κόμματος. Αλλά για αυτές δεν θα μιλήσω σήμερα καθώς συνυπογράφω το κείμενο των 9 που καταθέσαμε στην Πολιτική Γραμματεία. Να πω μόνο τούτο: αν ο νέος πρόεδρος επιμένει στην αδιαμεσολάβητη σχέση του με το λαό, στην ουσία καταργούνται όλα τα ενδιάμεσα όργανα, καταργείται και η σημασία της Πολιτικής Γραμματείας, καταργείται η δυνατότητα μιας μειοψηφίας να έχει λόγο.
Σύντροφοι και συντρόφισσες, ήμουν μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Είχα την τύχη να συναντήσω, έστω και για λίγο, εμβληματικές μορφές της ανανεωτικής αριστεράς, όπως ο Μπάμπης Δρακόπουλος, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Κώστας Φιλίνης, ο Γιάννης Μπανιάς και ο Τάκης Μπενάς. Και μέσα από αυτούς να ακούσω ιστορίες από την προηγούμενη γενιά. Μια γενιά που έδωσε μάχες για την κριτική αριστερά. Που για να υποστηρίξουν αυτή την αριστερά ήταν εξόριστοι ανάμεσα στους εξόριστους. Πώς φαντάζεται ο σύντροφος ναύαρχος ότι αισθανόμουν όταν άκουγα να λέει ότι με τη νέα κατάσταση δεν υπάρχουν πια τάσεις μέσα στο κόμμα, και όποιοι δεν αντέχουν να κάτσουν στην άκρη; Μια θέση που ουσιαστικά ακυρώνει την κριτική αριστερά, συνδέοντας τις χειρότερες παραδόσεις και του σταλινισμού και των αστικών μη δημοκρατικών κομμάτων. Δεν είναι πλούτος τα ιδεολογικά ρεύματα; Οι ιδέες, οι προτάσεις, οι αναλύσεις της Αριστεράς αποτελούν λόγο απομόνωσης;
Όλοι χρειάζεται να κάνουμε κριτική και αυτοκριτική. Η δική μου είναι ότι στην περίοδο 2019-2023 αυτολογοκρίθηκα. Προσπάθησα αλλά όχι όσο έντονα απαιτούσαν οι καιροί να θέσω θέμα για το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα, για ποιο λόγο είχαμε ένα έλλειμα αξιοπιστίας και πάνω από όλα με ποιο πολιτικό σχέδιο θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που φαινόταν και στις δημοσκοπήσεις και στην ίδια την κοινωνία. Όχι παραφωνίες όπως ακούγεται αλλά η έλλειψη σοβαρής κριτικής είναι αυτό που μας κόστισε.
Εν κατακλείδι, η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης