Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο φόβος της ΝΔ για τις τοπικές εκλογές (8/10) – Ραγδαία η φθορά γοήτρου και Μπακογιάννη στην Αθήνα, ο Τατούλης απειλεί τον Πτωχό στην Πελοπόννησο

Ο φόβος της ΝΔ για τις τοπικές εκλογές (8/10) – Ραγδαία η φθορά γοήτρου και Μπακογιάννη στην Αθήνα, ο Τατούλης απειλεί τον Πτωχό στην Πελοπόννησο
Η απώλεια σημαντικών περιφερειών και δήμων που η ΝΔ έχει κατεβάσει επίσημες υποψηφιότητες θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για το κυβερνητικό στρατόπεδο
Σχετικά Άρθρα
Η φθορά της κυβέρνησης αναμένεται να έχει αποτύπωση και στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, που διεξάγονται την Κυριακή (6/10/2023).
Οι αρρυθμίες και τα συνεχόμενα λάθη της κυβέρνησης στους μόλις τρεισήμισι μήνες της δεύτερης θητείας της στη διακυβέρνηση μοιραία θα έχουν επίδραση στις επίσημες υποψηφιότητες των αιρετών της ΝΔ.
Αναντίρρητα το κυβερνόν κόμμα θα επικρατήσει στις περισσότερες περιφέρειες αλλά μπορεί να δεχθεί συμβολικά πλήγματα που θα ακυρώσουν το κυβερνητικό αφήγημα για απόλυτη πολιτική κυριαρχία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πώς πρόκειται για το πρώτο εκλογικό test μετά την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τις φυσικές καταστροφές που προκάλεσαν τεράστια προβλήματα σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής επικράτειας.
Μπορεί να κερδίσει 9 από τις 13 περιφέρειες, ίσως να φτάσει και τις 12, ωστόσο υπάρχουν αυτοδιοικητικές μάχες σε κρίσιμους δήμους και περιφέρειες, που ενδεχομένως χαθούν και ρίξουν βαριά τη σκιά τους στην αναμενόμενη γενική νίκη της ΝΔ.
Οι μάχες, που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι αυτή της Πελοποννήσου και των Δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η ΝΔ δίνει μεγάλη σημασία στη «μάχη» της Πελοποννήσου και προσπαθεί να στηρίξει με κάθε τρόπο τον επίσημο υποψήφιο Δημήτρη Πτωχό, ο οποίος κυριολεκτικά θα κονταροχτυπηθεί μέχρι τέλους με τον ανεξάρτητο προερχόμενο από το γαλάζιο στρατόπεδο Πέτρο Τατούλη.
Η δημοσκοπική διαφορά μεταξύ τους είναι οριακή και δεν ξεπερνά το 1% και όλα δείχνουν πώς η μάχη θα οδηγηθεί σε Β’ Γύρο (15/10).
Στην τελευταία δημοσκόπηση ο κ. Πτωχός συγκεντρώνει 27,7% έναντι 26,9% του Π. Τατούλη
Πιθανή απώλεια της Πελοποννήσου θα είναι καίριο πλήγμα για το γόητρο της ΝΔ, καθώς η ηγεσία της προσπάθησε να στηρίξει με κάθε τρόπο τον εκλεκτό του Αντώνη Σαμαρά.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε δύο φορές στο πλευρό του Δημήτρη Πτωχού, τις τελευταίες 40 μέρες, προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητά του ενώ μια σειρά από στελέχη του κόμματος περιόδευσαν στην Πελοπόννησο για να ενισχύσουν την κομματική υποψηφιότητα.
Ο Πέτρος Τατούλης έχει επιτύχει σημαντική διείσδυση στις τοπικές κοινωνίες και, όπως φαίνεται, έχει εξασφαλίσει και ισχυρά διακομματικά ερείσματα και συνιστά μεγάλη απειλή για τον υποψήφιο της ΝΔ.

Δήμος Αθήνας

Μεγάλη είναι η απογοήτευση των Αθηναίων με τα πεπραγμένα του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και αυτό το μαρτυρούν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Δύσκολα δεν θα έλθει η νίκη του στο Δήμο αλλά μία «χλωμή» επικράτηση θα αποτελέσει ισχυρό ράπισμα στη ΝΔ, καθώς ο υποψήφιός της είναι μέλος της πρωθυπουργικής οικογένειας.
Στην περίπτωση μίας ήττας στον Β' Γύρο θα πρόκειται για μία γαλάζια συντριβή. 

Πρόσθετο πρόβλημα για τον υποψήφιο της ΝΔ αποτελεί και η υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος αν και πλήρως απομονωμένος και χωρίς καμία δυνατότητα προβολής, φαίνεται να συγκεντρώνει ένα ποσοστό κοντά στο 10%.
Ο κ. Μπακογιάννης πληρώνει τις παλινωδίες και τις άσκοπες σπατάλες στο, σύμφωνα με την τελευταία της Real Polls που δείχνει ότι οι ψηφοφόροι είναι σφόδρα δυσαρεστημένοι από το «έργο» του.
Ειδικότερα, σε ερώτηση: «Είστε πολύ, αρκετά, λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από το έργο του Δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη», το 47,4% δήλωσε «καθόλου», το 24,1% είπε «λίγο», το 19,4% απάντησε «αρκετά» και μόλις 7,2% «πολύ».
bakoyannis_1.jpg
Συνεπώς, στην ερώτηση «ποιον θα ψηφίζατε για Δήμαρχο εάν είχαμε εκλογές την Κυριακή», ο Κώστας Μπακογιάννης είναι πρώτος με 26,3% και ακολουθούν: ο Χάρης Δούκας 12,1% και ο Κώστας Ζαχαριάδης με 10,5%.
Εν συνεχεία: Ηλίας Κασιδιάρης με 9,1%, ο Νίκος Σοφιανός με 8,4%, ο Κωνσταντίνος Παπαδάκης με 6,4% και η Ελένη Παπαδοπούλου με 3,6%.
Σε περίπτωση δεύτερου γύρου
, σύμφωνα πάντα με τη μέτρηση της Real Polls, ο Κώστας Μπακογιάννης δείχνει να προηγείται έναντι του Κώστα Ζαχαριάδη ενώ σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωποι Δούκας και Μπακογιάννης τότε ο πρώτος δείχνει να έχει το προβάδισμα με 32,3% έναντι 31,4%.
athina_2.jpg

Πονοκέφαλος για τη ΝΔ και στη Θεσσαλονίκη - Που αλλού κινδυνεύει

Προβλήματα αντιμετωπίζει και η υποψηφιότητα του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, με την πλειονότητα των κατοίκων της πόλης να είναι δυσαρεστημένοι με τα πεπραγμένα του.
Σε δημοσκόπηση της Opinion Poll πρώτοι εμφανίζονται ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Στέλιος Αγγελούδης που στηρίζεται από πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, ο κ. Αγγελούδης κερδίζει τον νυν δήμαρχο στο δεύτερο γύρο σε αντίθεση με τον Σπύρο Πέγκα, ο οποίος έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Παραμένει πολύ υψηλό ποσοστό όσων θέλουν αλλαγή δημάρχου (66, 6%) με τον Κ. Ζέρβα να συγκεντρώνει την πιο υψηλή αρνητική άποψη μεταξύ των υποψηφίων (43,2%) αλλά και το μεγαλύτερο ποσοστό ψηφοφόρων που δεν θα τον ψήφιζαν ποτέ (56,9%).
Στον πρώτο γύρο και στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων ο Κωνσταντίνος Ζέρβας προηγείται με 26.4% έναντι 20,4% του Στέλιου Αγγελούδη. Ακολουθούν οι Σπύρος Πέγκας με 13,9%, ο Στέργιος Καλόγηρος με 7.3% , η Μαρία Κέκη (Πόλη Ανάποδα) με 6.8% , ο Βασίλης Τομπουλίδης με 4.2%, ο Δρόσος Τσαβλής με 3.6% ενώ στην επιλογή άλλο με 0,9% καταγράφονται οι υπόλοιπες παρατάξεις.
Η ΝΔ κινδυνεύει επίσης στα Ιόνια Νησιά, στην Δυτική Μακεδονία και στο Βόρειο Αιγαίο. Παρ’ όλα αυτά , αν τις χάσει αυτές θα καταλήξουν σε γαλάζιους που πήγαν ενάντια στην κομματική γραμμή. Δηλαδή δεν τις καρπώνονται τα άλλα κόμματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν διαχρονικά αδύναμος στην τοπική αυτοδιοίκηση και το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να είναι ιδιαίτερα αποδυναμωμένο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισε να μην κάνει συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλες περιφέρειες και δήμους και έτσι έκανε εύκολη την υπόθεση επικράτησης της ΝΔ στην αυτοδιοίκηση. Ο κόσμος θα τον κρίνει.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης