Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ευθύνες στην κλιματική αλλαγή για τις πυρκαγιές από Μητσοτάκη, επιμένει ότι «προετοιμαστήκαμε αλλά η μάχη ήταν άνιση»

Ευθύνες στην κλιματική αλλαγή για τις πυρκαγιές από Μητσοτάκη, επιμένει ότι «προετοιμαστήκαμε αλλά η μάχη ήταν άνιση»
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι διαμορφώνονται συνθήκες που κάνουν τη μάχη με τις φωτιές άνιση
Σχετικά Άρθρα
Με εμφανή αμηχανία, αρκετά σαρδάμ (φαινόμενο όχι και τόσο συνηθισμένο για τον ίδιο) και με φόντο τη πυρκαγιά στον Έβρο όπου καίει για 13η ημέρα, εμφανίστηκε στο βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για τις φωτιές. Η ομιλία του ακολούθησε την πεπατημένη επιρρίπτοντας ευθύνες στην κλιματική αλλαγή και επιμένοντας ότι η Πολιτεία είχε προετοιμαστεί καλύτερα από κάθε άλλη φορά, αλλά «η μάχη ήταν άνιση».
«Το κράτος είναι παρόν αμέσως και παντού» ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός -παρά τις περί του αντιθέτου καταγγελίες από πολίτες- και έσπευσε να συμπληρώσει «αλλά η φωτιά επιμένει».
Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη συμπαράσταση του σε όλους οι οποίοι δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται ακόμη από την πύρινη λαίλαπα, ενώ διαβεβαίωσε ότι το κράτος θα ολοκλήρώσει όλες τις διαδικασίες αποζημιώσεων και την αποκατάσταση των περιοχών.

Η κλιματική απειλή προηγείται της άμυνας

«Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα (…) Όλοι μας είμαστε πληγωμένοι από όσα προηγήθηκαν. Να συμφωνήσουμε σε μια παραδοχή. Να συνειδητοποιήσουμε ότι οι κλιματικές απειλές βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε, ακόμη: «Δυστυχώς η κλιματική κρίση είναι εδώ ολοένα πιο επικίνδυνη για όλους. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους. Οι πολίτες δεν περιμένουν κοινοβουλευτική κοκορομαχία, αλλά ωριμότητα, σοβαρότητα. Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα».

Ο καταμερισμός δυνάμεων

«Θα επιμείνω ότι διαμορφώνονται συνθήκες που κάνουν τη μάχη με τις φωτιές άνιση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Το κράτος είναι εδώ», επεσήμανε και υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να ισοπεδώνεται η μάχη των πυροσβεστών. Είναι άγρυπνοι. Τους αξίζει σεβασμός και τιμή».
Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας: «Παρά τις αντιξοότητες, καταλαβαίνω πως υπάρχουν πολλά εύλογα ερωτήματα, χωρίς διάθεση να δικαιολογήσω ενέργειες, αλλά και χωρίς να επιτρέψω και μία άγονη αντιπολιτευτική καταστροφολογία».
«Οι δυνάμεις που έχουμε δεν είναι ατελείωτες. Ο καταμερισμός των δυνάμεων είναι αναγκαστικός για να αντιμετωπίσουμε πολλές φωτιές», σημείωσε. «Είχαμε και μία απρόβλεπτη συγκυρία, οι πολλές βροχές του Μαϊου και Ιουνίου ήταν “κατάρα”».

Το... φαινόμενο πυρονέφους στον Έβρο

«Πρέπει να μας προβληματίσει τι είναι αυτό που κάνει μια χρονιά καλή και τι κακή, μιας και φέτος είχαμε περισσότερα μέσα από πέρυσι (…) Συχνά ακούμε αναλύσεις για την προετοιμασία που μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχουν όρια στο πώς μπορεί κανείς να διαχειριστεί μια φωτιά στο πεδίο. Στη φωτιά του Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας. Φαινόμενο που είχε να εμφανιστεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια (…) Σήμερα το κράτος είναι παρόν, αλλά η φωτιά επιμένει. Τίποτα πια δεν είναι όπως το ξέραμε σε σχέση με τις φυσικές απειλές (…) Τις φωτιές τις σβήνουν οι άνθρωποι που βρίσκονται στο πεδίο. Λίγο προσοχή στο λόγο σας. Αυτά που θα λεχθούν σε αυτή την αίθουσα θα τα ακούσουν και όσοι παραμένουν ξάγρυπνοι» επεσήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για 800.000 καμένα στρέμματα, τα οποία όπως είπε αναμένεται να αυξηθούν.
«Μόνο η Ελλάδα άραγε έχει προβλήματα στη διαχείριση των πυρκαγιών», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το φαινόμενο που αποκαλούμε «mega fires» το αντιμετωπίζουν πολλές χώρες, που έχουν μάλιστα μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες από τη δική μας.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι το αίτιο της μεγάλης φωτιάς στον Εβρο ερευνάται, αλλά είναι περίπου βέβαιο ότι είναι ανθρωπογενής και ξέσπασε στα περάσματα των παράνομων μεταναστών, για να τονίσει ωστόσο, ότι φαινόμενα αυτοδικίας από αυτόκλητους σερίφηδες δεν θα γίνουν ανεκτά.

Πρόστιμα και ποινές φυλάκισης

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί διατάξεις για αύξηση των προστίμων και για ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό ακόμη και για περιπτώσεις απλής αμέλειας σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ διεμήνυσε ότι φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι "σερίφηδες" δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από αυτή την κυβέρνηση, αυτή η δουλειά είναι αποκλειστικά και μόνο των Αρχών.

Έρχεται evrospass

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε πως στην περίπτωση του Έβρου θεσμοθετείται το evrospass όπως έγινε και στην περίπτωση της Εύβοιας ενώ έως το τέλος του έτους θα δημοσιοποιηθεί και ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανασυγκρότησης. «Είναι αδιέξοδο να προβάλλουμε τη σκοτεινιά της συγκυρίας στο μέλλον» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε «αυτή τη στιγμή στην Εύβοια εγκαινιάζεται ένα ακμαίο δασικό χωριό, αυτή η έκταση πριν απο δύο χρόνια ήταν ολοσχερώς καμένη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης