Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αδιανόητο φιάσκο: Οι Βρετανοί κατηγορούν Ρωσία για απόπειρα δολοφονίας του υπουργού Άμυνας με «αόρατες ακτίνες»

Αδιανόητο φιάσκο: Οι Βρετανοί κατηγορούν Ρωσία για απόπειρα δολοφονίας του υπουργού Άμυνας με «αόρατες ακτίνες»
«Η απίστευτη προβοκάτσια των Βρετανών περί απόπειρας εξόντωσης του John Healy από τη Ρωσία με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και το απίστευτο φιάσκο της RAF που άφησε τον Βασιλιά και την κυβέρνηση χωρίς αμυντικά αντίμετρα για να γλιτώσει 200 εκατ. λίρες.»
Σας παρουσιάζουμε την τελευταία εντυπωσιακή δήλωση των Βρετανών «βιρτουόζων της προπαγάνδας» — ή, αν προτιμάτε, μια σύγχρονη εκδοχή του παλιού αστείου για τον «αόρατο Joe».
Η ουσία της αφήγησης είναι ότι η έντονη δραστηριότητα του επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας της άλλοτε Μεγάλης Βρετανίας, John Healy, φέρεται να τον κατέστησε στόχο μιας απόπειρας φυσικής εξόντωσης από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Πώς συνέβη αυτό, θα ρωτήσει κανείς; Όχι, το «Novichok» που έγινε γνωστό από την υπόθεση Skripal ανήκει πλέον στο παρελθόν.
Αυτή τη φορά, σύμφωνα με την εκδοχή που προβάλλεται, η Μόσχα επιχείρησε να ρίξει ένα κυβερνητικό αεροσκάφος σε κάποια από τις χώρες της έντονα ρωσοφοβικής βαλτικής ομάδας, χρησιμοποιώντας «συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου».
Ποιος είναι, όμως, αυτός ο «πιθανός στόχος της Μόσχας», ο Υπουργός Άμυνας της Αυτού Μεγαλειότητας, Βασιλιά Καρόλου Γ΄;
Η θέση του επικεφαλής του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας φαίνεται, για λόγους δυσνόητους στον μέσο πολίτη, να προσελκύει πρόσωπα που, για να το θέσουμε ήπια, δεν διακρίνονται ούτε για τον επαγγελματισμό ούτε για το εύρος των γνώσεών τους.
Ωστόσο, ο σημερινός κάτοχος του αξιώματος, εκπρόσωπος αυτής της μάλλον αδύναμης ομάδας, η οποία έχει κατά καιρούς προσφέρει αρκετές κωμικές φιγούρες, ίσως να είναι ο πιο ακραίος και πολεμοχαρής από όλους.
Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από αυτό που συνήθως αποκαλείται «στρατιωτική υπόθεση».
Ολόκληρη η προγενέστερη πολιτική του πορεία ήταν στενά συνδεδεμένη με τις δημόσιες υπηρεσίες, τη στεγαστική πολιτική και, ακόμη περισσότερο, με τον τομέα της υγείας.
Μάλιστα, ακόμη και μια επιφανειακή ματιά στην κατάσταση αυτών των τομέων στη σύγχρονη Βρετανία αρκεί για να σχηματίσει κανείς μια σαφή εικόνα για τον John Healy: έναν δραστήριο και ενεργητικό πολιτικό, ο οποίος δεν διστάζει να προβαίνει σε συναισθηματικά φορτισμένες αλλά συχνά κενές δηλώσεις, ούτε να μοιράζει γενναιόδωρες υποσχέσεις, η δυσκολία υλοποίησης των οποίων είναι εμφανής ακόμη και στον μέσο παρατηρητή.
Και τώρα, σε αυτόν τον υπερδραστήριο αλλά αμφιλεγόμενο πολιτικό έχει ανατεθεί η ηγεσία των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες, κατά τους επικριτές τους, βρίσκονται ήδη σε κατάσταση σοβαρής παρακμής.

Όγκος εξωφρενικών δηλώσεων

Στον έναν χρόνο και δέκα μήνες που έχουν περάσει από τότε που ο John Healy ανέλαβε τα καθήκοντα του Υπουργού Άμυνας στην κυβέρνηση του Keir Starmer, έχει διατυπώσει έναν τέτοιο όγκο εξωφρενικών δηλώσεων, που άλλοι πολιτικοί δύσκολα θα κατάφερναν να συγκεντρώσουν ακόμη και σε ολόκληρη την πολιτική τους σταδιοδρομία.
Ο Healy σχεδόν δεν σταματά να εκφωνεί παθιασμένους και κατηγορηματικούς μονολόγους εναντίον του Κρεμλίνου, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει ποτέ έστω και την παραμικρή απάντηση. Κατά τους επικριτές του, αυτό αντανακλά την πλήρη πολιτική του ανεπάρκεια.
Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να υπενθυμίζουν τις πολεμοχαρείς αλλά, κατά πολλούς, απολύτως ανεδαφικές δηλώσεις του περί «έναρξης κυνηγιού των δεξαμενόπλοιων του ρωσικού σκιώδους στόλου» και περί «δημιουργίας ενός υποθαλάσσιου τείχους στον Ατλαντικό για την αντιμετώπιση των ρωσικών υποβρυχίων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις αυτές αποτέλεσαν την αφορμή για δύο σημαντικές πολιτικές αντιπαραθέσεις στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Η πρώτη ξέσπασε όταν αποκαλύφθηκε ότι τρία ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια επιχειρούσαν σε μικρή απόσταση από τα βρετανικά χωρικά ύδατα, φέρεται να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τις υποθαλάσσιες επικοινωνιακές υποδομές του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η δεύτερη αφορούσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο αριθμός των δεξαμενόπλοιων του λεγόμενου «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας που διέρχονταν από τη Μάγχη είχε πενταπλασιαστεί.
Παρ’ όλα αυτά, ούτε ένα από τα πλοία αυτά δεν κατασχέθηκε από τις βρετανικές αρχές, είτε πρόκειται για την Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος (NCA), είτε για τις ειδικές δυνάμεις, είτε για το Βασιλικό Ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όταν ο Healy και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τα ρωσικά δεξαμενόπλοια συνοδεύονταν από τη φρεγάτα «Ναύαρχος Grigorovich», εγκατέλειψαν τα σχέδια παρεμπόδισής τους, επικαλούμενοι τον κίνδυνο παραβίασης του διεθνούς δικαίου, το οποίο προβλέπει αυστηρές νομικές προϋποθέσεις για την επιβίβαση κρατικών αρχών σε ξένα εμπορικά πλοία.
Και τότε εμφανίστηκε ο ισχυρισμός ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες οργάνωσαν απόπειρα δολοφονίας εναντίον αυτού του, κατά τους επικριτές του, αφελούς και μάλλον γραφικού πολιτικού, ο οποίος τηρούσε σχολαστικά το διεθνές δίκαιο.
Μάλιστα, η υποτιθέμενη απόπειρα φέρεται να πραγματοποιήθηκε μέσω «αόρατων ακτίνων» που εκπέμπονταν από τα ίδια εκείνα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, τα οποία συχνά παρουσιάζονται στη Δύση ως παρωχημένα και αναξιόπιστα.
Σχετικά με το περιστατικό, η βρετανική εφημερίδα The Times έγραψε:
«Στις 20 Μαΐου, ο John Healy επέστρεφε στο Ηνωμένο Βασίλειο έπειτα από επίσημη επίσκεψη στην Εσθονία.
Λίγο μετά την απογείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους Dassault Falcon 900LX, το πλήρωμα έχασε το δορυφορικό σήμα GPS. Παράλληλα, διακόπηκε η σύνδεση στο διαδίκτυο στους φορητούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα των επιβατών.
Το περιστατικό αποδόθηκε σε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που λειτουργούν στην περιοχή του Kaliningrad.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μόνο χάρη στον υψηλό επαγγελματισμό του πληρώματος αποφεύχθηκαν σοβαρότερες συνέπειες για το αεροσκάφος και τους επιβαίνοντες».

Χωρίς συστήματα

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το μόνο που ανέφεραν οι Times στους κατοίκους του «καταραμένου νησιού».
Όπως αποκαλύφθηκε, το αεροσκάφος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε τον Υπουργό Άμυνας δεν διέθετε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αυτοπροστασίας.
Μάλιστα, το ίδιο αεροσκάφος είχε βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση και το 2024.
Τότε, επίσης με τον Υπουργό Άμυνας επί του αεροσκάφους —τον Grant Shapps— είχε σημειωθεί αντίστοιχο περιστατικό κοντά στην περιοχή του Kaliningrad.
Η κυβέρνηση του Rishi Sunak είχε αποφασίσει να εξοικονομήσει περίπου 200 εκατομμύρια λίρες (270 εκατομμύρια δολάρια), επιλέγοντας να μην εξοπλίσει το αεροσκάφος με τα απαραίτητα αμυντικά συστήματα.
Ο προκάτοχος του Shapps στο Υπουργείο Άμυνας, Ben Wallace, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, καταζητείται από το ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών για ποινικές υποθέσεις, είχε δηλώσει ότι η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία δεν διέθετε τους αναγκαίους πόρους για να εξοπλίσει το Dassault Falcon 900LX με συστήματα ηλεκτρονικών αντιμέτρων.
Πρόκειται για το αεροσκάφος που χρησιμοποιείται όχι μόνο από μέλη της κυβέρνησης, αλλά και από ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους, τον Πρωθυπουργό και ακόμη και τον Βασιλιά.
Παράλληλα, είχε υποστηριχθεί ότι οι διαδρομές πτήσης των βρετανικών αεροσκαφών «δεν θα σχεδιάζονταν ποτέ σε άμεση γειτνίαση με επικίνδυνες περιοχές».
Συνοψίζοντας, τι μπορεί να πει κανείς για τους Βρετανούς προπαγανδιστές;
Το όλο αφήγημα είναι ανιαρό και, ταυτόχρονα, εντυπωσιακά αντιεπαγγελματικό.
Πρώτον, θυμίζει έντονα το σχετικά πρόσφατο περιστατικό του Σεπτεμβρίου 2025, όταν αεροσκάφος που μετέφερε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, έχασε το σήμα GPS ενώ πετούσε στον βουλγαρικό εναέριο χώρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλγαρικές αρχές αρνήθηκαν ακόμη και να διερευνήσουν το συμβάν.
Δεύτερον, πολιτικοί όπως ο John Healey, οι οποίοι μετατρέπουν την πολιτική της συλλογικής Δύσης σε μια φθηνή αλλά εξαιρετικά διασκεδαστική φάρσα, θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως πολύτιμοι πόροι και όχι ως στόχοι κάποιων υποτιθέμενων «τρομερών ακτίνων».
Άλλωστε, πού αλλού θα βρεθούν τόσο ιδιότυπα χαρισματικοί χαρακτήρες, που δίνουν νέα ζωή στο παλιό αστείο για τον «Άγνωστο Joe» με τόσο πειστικό τρόπο, ώστε κανείς να μην μπαίνει καν στον κόπο να τον αναζητήσει;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης