Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεωργιάδης: Σε ένα χρόνο εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας παντού

Γεωργιάδης: Σε ένα χρόνο εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας παντού
Κάθε υποψήφιος συνταξιούχος θα έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με επιθεωρητή του ΕΦΚΑ μέσω Skype - Στη ΔΕΘ η παρουσίαση της νέας υπηρεσίας
Σχετικά Άρθρα
Σε ένα χρόνο αναμένεται να είναι έτοιμη η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που θα ελέγχει ακριβώς τις ώρες που θα δουλεύουν οι υπάλληλοι, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αδ. Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας τόσο στον ΣΚΑΪ, όσο και στο mega, διευκρίνισε πως ο κάθε εργαζόμενος θα πληρώνεται ακόμα και το ένα λεπτό της υπερωρίας του, «χωρίς να έχει ο εργοδότης τη δυνατότητα να κλέψει τον υπάλληλό του».
Όπως είπε για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, «τώρα εφαρμόζεται στα σούπερ μάρκετ και στις τράπεζες και σιγά-σιγά θα ξεκινήσει από το τέλος αυτού του μήνα να εφαρμόζεται και σε υπόλοιπες εταιρίες. Ξεκίνησε η εφαρμογή του από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και πάει προς τις μικρότερες. Σε ένα χρόνο από σήμερα θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί παντού. Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι μια επανάσταση που μας προσφέρει η τεχνολογία, η οποία αν χρησιμοποιηθεί σωστά θα βοηθήσει πάρα πολύ και τον τίμιο επιχειρηματία και τον εργαζόμενο. Δεν θα μπορεί να κλέβει κανείς κανέναν, ούτε το κράτος, ούτε τον ΕΦΚΑ, ούτε ο εργοδότης τον εργαζόμενο ούτε ο εργαζόμενος τον εργοδότη. Θα είναι όλα διάφανα. Η τεχνολογία μας δίνει αυτή τη δυνατότητα».
Συμπλήρωσε πως «είμαστε σε έναν γόνιμο διάλογο με τους κλάδους της οικονομίας για να εφαρμοστεί με έναν τρόπο που είναι πιο σωστός γιατί δεν είναι όλοι οι κλάδοι το ίδιο. Παραδείγματος χάρη αλλιώς γίνεται η προσέλευση των εργαζομένων σε έναν τηλεοπτικό σταθμό, αλλιώς σε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης. Άρα, για να φτιάξουμε σωστά την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας έχω δεσμευτεί ότι θα εκδώσω διαφορετικές υπουργικές αποφάσεις ανά κλάδο, ώστε να μην υπάρχει παρεξήγηση πως θα χρησιμοποιηθεί αυτή η κάρτα και πως θα την χτυπάει ο εργαζόμενος και θα την τηρεί η επιχείρηση. Αυτά όμως είναι τεχνικά ζητήματα, θα τα βρούμε και θα γίνουν σωστά».
Πάντως, «στο παρόν νομοσχέδιο, έχουμε συμπεριλάβει ότι η επιχείρηση που θα χρησιμοποιεί την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα έχει κάποια ωφελήματα. Για παράδειγμα δεν θα χρειάζεται να κάνει προαναγγελίες υπερωριών ή ωραρίου, δηλαδή θα μειωθεί πολύ το γραφειοκρατικό βάρος μιας επιχείρησης γιατί μέσα από την «ΕΡΓΑΝΗ» και την κάρτα θα μπορούμε να παρακολουθούμε αυτόματα πως δουλεύει ο κάθε εργαζόμενος».

Για τις συμβάσεις μηδενικού χρόνου

Όπως εξήγησε ο υπουργός, «ο στόχος είναι να γίνουν οι εργασιακές μας σχέσεις περισσότερο ειλικρινείς. Δεν έχουμε εφεύρει κάτι νέο. Απλώς έχουμε χαρτογραφήσει τι γίνεται στα αλήθεια στον κόσμο που ζούμε και προσπαθούμε να βοηθήσουμε εργαζομένους και εργοδότες με έναν οργανωμένο τρόπο. Έτσι και με τις συμβάσεις κατά παραγγελία. Με το νέο σύστημα ο εργαζόμενος που θα τον πάρει μία εταιρεία catering, θα έχει υπογράψει σύμβαση μηδενικής απασχόλησης με την εταιρεία, θα έχουν συμφωνήσει σε ελάχιστες ώρες το μήνα που θα απασχολούνται, άρα δεν θα έχουν αγωνία αν θα τους πάρει ή όχι. Δεν θα μπορεί η εταιρεία να πάρει άσχετους. Θα πρέπει να πάρει από αυτούς που έχει δηλώσει στη σύμβαση στην “ΕΡΓΑΝΗ”. Και επειδή έχεις σύμβαση, έχεις και όλα τα δικαιώματα του εργαζόμενου. Θα πρέπει να σε έχει ειδοποιήσει υποχρεωτικά 24 ώρες πριν με ένα sms ή με ένα email, γραπτά δηλαδή. Εάν για κάποιο λόγο ακυρωθεί η εργασία και σου πει τελικά μην έρθεις, εσύ θα πληρωθείς κανονικά το μεροκάματό σου. Μέχρι σήμερα αυτός που έχει οκτάωρο δεν μπορεί να κάνει σύμβαση κατά παραγγελία. Όλα θα μπούνε σιγά – σιγά σε μία τάξη και όσο προχωράει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, τόσο αυτό θα γίνεται και ακόμα καλύτερο».

Για εργαζομένους σε δύο εργοδότες

Ξεκαθάρισε ότι «θα προσμετρώνται κανονικά τα ένσημα στον ασφαλιστικό τους χρόνο. Δεν θα παίρνει κάποιος γρηγορότερα σύνταξη, θα παίρνει μεγαλύτερη σύνταξη. Θα αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης, δηλαδή θα παίρνει υψηλότερη σύνταξη».

Για δοκιμαστική περίοδο εργαζομένων

«Από το 2010 αυτό που ισχύει στην Ελλάδα είναι ότι μέχρι τους 12 μήνες αν σε απολύσει ένας εργοδότης, δεν παίρνεις αποζημίωση. Αυτό ισχύει σήμερα. Εμείς το αλλάζουμε αυτό. Θα γίνει 6 μήνες. Δηλαδή, μετά τους 6 μήνες θα έχεις κανονική σύμβαση με τα δικαιώματα της κανονικής συμβάσεως», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.
«Τι αλλάζει όμως; Πράγματι μέχρι τους 12 μήνες δεν θα παίρνεις αποζημίωση. Όπως είναι μέχρι τώρα, αλλά δεν θα μπορεί να σε απολύσει τόσο εύκολα το β’ εξάμηνο. Άρα, θα είναι πιο σίγουρη η δουλειά σου από εδώ και μπρος», πρόσθεσε.

Για τις επικείμενες ασφαλιστικές διατάξεις

«Για τα θέματα των συνταξιούχων έχει ετοιμαστεί η διάταξη. Βέβαια ακόμα είμαστε στη μέση μιας εσωτερικής συζήτησης για κάποιες λεπτομέρειες, αλλά εν πάση περιπτώσει είμαστε κοντά στο να την λήξουμε. Μέσα σε αυτήν την εβδομάδα ο στόχος είναι να σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έγκριση. Γιατί ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό πρέπει πρώτα να περνάει από το Ελεγκτικό Συνέδριο επί του Συντάγματος και εφόσον πάρουμε την έγκριση, να το βάλουμε με υπουργική τροπολογία στο παρόν νομοσχέδιο και να πάει στη Βουλή», ανέφερε ο υπουργός.

Περί έκδοσης συντάξεων

Για την έκδοση των συντάξεων, τόνισε πως στόχος είναι βγαίνουν σε ένα μήνα από την αίτηση και επανέλαβε ότι κάθε υποψήφιος συνταξιούχος θα έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με επιθεωρητή του ΕΦΚΑ μέσω Skype για οποιαδήποτε διευκρίνηση σχετικά με την έκδοση της σύνταξης.
Η νέα υπηρεσία, όπως είπε, βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία και θα την παρουσιάσει την κανονική εφαρμογή της στη ΔΕΘ.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ανέφερε πως «ο κάθε ένας που θα κάνει αίτημα για τη σύνταξή του, ο ΕΦΚΑ θα του στέλνει ένα email και έναν λογαριασμό Skype του εισηγητή που έχει χρεωθεί να του βγάλει τη σύνταξη. Εάν βλέπει ότι καθυστερεί, μπορεί ή ο εισηγητής να του στείλει μήνυμα «παρακαλώ πολύ, επικοινωνήστε μαζί μας γιατί λείπει αυτό το χαρτί» ή ο ασφαλισμένος να του πει «σας παρακαλώ πολύ θέλω να μου εξηγήσετε γιατί δεν έχει βγει ακόμα η σύνταξή μου ενώ έχουν περάσει π.χ. δύο μήνες». Στόχος μας είναι οι συντάξεις να βγαίνουν όλες στον ένα μήνα και οι εκκρεμείς συντάξεις να είναι μηδέν. Τώρα δεν είμαστε στο μηδέν, είμαστε γύρω στις 30.000 εκκρεμείς συντάξεις. Στο τέλος του χρόνου, θέλουμε να έχουμε φτάσει γύρω στις 25.000 και να προχωράμε με μεγαλύτερη ταχύτητα προς τα κάτω.
Άρα, για να δώσουμε στον συμπολίτη μας τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στο σύστημα, θα μπορεί να βλέπει τον εισηγητή μέσω της οθόνης. Αυτό βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία και θα είμαστε σε θέση να το ανακοινώσουμε από τη ΔΕΘ και μετά».

Για ΕΦΚΑ

«Η πρόοδος του e-ΕΦΚΑ είναι πολύ μεγάλη. Τα πληροφοριακά συστήματα προχωράνε με μεγάλη ταχύτητα. Κάθε μέρα κάνουμε ένα καινούριο βήμα. Εάν σας έλεγα ότι είναι εύκολο θα σας έλεγα ότι θα γίνει αύριο. Ο διαγωνισμός για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα όπως του ΕΦΚΑ έχει γίνει, προχωράει η διαδικασία αυτή. Ο στόχος της διαδικασίας στο τέλος, είναι να έχουν περάσει μέσα στο ηλεκτρονικό σύστημα ο ασφαλιστικός βίος όλων των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ και όταν γίνει αυτό θα μπορεί να βγαίνουν οι συντάξεις με ένα κλικ», σημείωσε.

Για την παρεμπόδιση στην εργασία

«Βάλαμε ρύθμιση να μην επιτρέπεται να εμποδίζουν οι απεργοί δια της βίας κάποιον που θέλει να πάει να δουλέψει. Είναι σεβαστό το δικαίωμα στην απεργία, καμία αντίρρηση. Σεβαστό όμως και το δικαίωμα στην εργασία», είπε.

Περί πάταξης της μαύρης εργασίας

«Η μαύρη εργασία πρώτα από όλα είναι αθέμιτος ανταγωνισμός στους υπόλοιπους. Μια κυρία που έχει φτιάξει ένα κατάστημα για νύχια πληρώνει ενοίκιο, ΕΦΚΑ, εργαζόμενους, εφορία. Η άλλη που τα παίρνει μαύρα, μπορεί να χρεώνει λιγότερα λεφτά διότι δεν έχει έξοδα, άρα τα κρατάει όλα για τον εαυτό της. Άρα, η μαύρη εργασία καταστρέφει τις υγιείς επιχειρήσεις. Δεύτερον, εθίζει τον κόσμο στη φοροδιαφυγή, το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Και ένας από τους λόγους που πιστεύω ότι το νομοσχέδιό μας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι γιατί έχει μια φιλοσοφία πως θα πατάξουμε τη μαύρη εργασία. Η μαύρη εργασία δυνητικά μπορεί να κάνει τη μεγαλύτερη ζημιά στις επιχειρήσεις σήμερα», υπογράμμισε ο υπουργός.
Πρόσθεσε πως «όσο προχωράει η ΑΑΔΕ τα ηλεκτρονικά συστήματα και σιγά-σιγά μειώνεται η δυνατότητα μιας επιχείρησης να έχει μαύρα έσοδα, εάν η επιχείρηση έχει άσπρα έσοδα και μαύρη εργασία αυτό τι σημαίνει; Δεν έχει δαπάνες. Αυτό τι σημαίνει; Ότι παρουσιάζει υπερβολικά υψηλά κέρδη. Αυτό τι σημαίνει; Πιστεύει ότι θα πληρώνει πολύ μεγάλο φόρο άρα θα χρεοκοπήσει. Το να μπουν σε τάξη οι δυο πλευρές, δηλαδή η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και η φοροδιαφυγή πού θα οδηγήσει; Θα οδηγήσει σε υψηλότερα έσοδα για το κράτος αλλά και σε πολύ καλύτερη λειτουργία των επιχειρήσεων».

Για πυρκαγιές

Κάνοντας αναφορά στις πυρκαγιές, ο κ. Γεωργιάδης μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «λοιδορήθηκε πολύ από την αντιπολίτευση και από ορισμένους δημοσιογράφους η επιλογή που έχει κάνει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να βάζει σε προτεραιότητα τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής. Το 112. Πρέπει να σας πω ότι είμαι πολύ περήφανος για αυτό. Ως Υπουργός Εργασίας επισκέφθηκα τη Ρόδο που έγιναν οι μεγάλες πυρκαγιές. Η Ρόδος προφανώς έπαθε ζημιά, αλλά κατάφερε να ανακάμψει. Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν είχε νεκρούς».

Για την υποψηφιότητα Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι ενδιαφέρον ότι για υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει από σήμερα κάποιος κύριος που έχει ζήσει το “American dream”. Στο βίντεο που βλέπουμε, ο κύριος Κασσελάκης είναι η ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου και της επιτυχίας του καπιταλιστικού συστήματος. Άρα, ένας υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ… καπιταλιστής», σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «θα τον κρίνουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι καλό για τη χώρα τα κόμματα να πάψουμε να έχουμε την τοξική πολιτική αντιπαράθεση του παρελθόντος, να μπορούμε να μιλάμε για προγραμματικά ζητήματα, να μην φοβόμαστε να πούμε ότι «δούλεψα στην Goldman Sachs», να μην φοβόμαστε να πούμε ότι «είμαι εφοπλιστής», να μην φοβόμαστε να πούμε ότι «πήρα δάνειο από τράπεζα και πήρα το πλοίο». Αυτά είναι θετικά πράγματα. Δεν είναι βέβαια πολύ ΣΥΡΙΖΑϊκά, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το κρίνουν οι ίδιοι».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης