Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η αποκάλυψη Commission: Οι τράπεζες δεν αξιολογούν, πουλάνε ακριβά και οι εταιρείες είναι μικρές και δεν θέλουν να μεγαλώσουν

Η αποκάλυψη Commission: Οι τράπεζες δεν αξιολογούν, πουλάνε ακριβά και οι εταιρείες είναι μικρές και δεν θέλουν να μεγαλώσουν
Οι τράπεζες δεν μπορούν να αξιολογήσουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, και τις δανείζουν επί 15 χρόνια με υψηλότερο κόστος από την Ευρώπη
Tην καρδιά του προβλήματος της απουσίας ρευστότητας για τις μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αναλύει η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η έκθεση, οι τράπεζες δεν μπορούν να αξιολογήσουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, και τις δανείζουν επί 15 χρόνια με υψηλότερο κόστος από την Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα της ΕIB ( έως 7%).

cost.JPG
Ταυτόχρονα, στην πλευρά της ζήτησης πιστώσεων, στις επιχειρήσεις επικρατούν οι υπηρεσίες χαμηλής τεχνολογίας οι οποίες τυπικά δεν είναι εντάσεως κεφαλαίου και δεν απαιτούν πολλά κεφάλαια.
Επιπλέον, ο ελληνικός εταιρικός τομέας κυριαρχείται από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες τείνουν να αποστρέφονται τον κίνδυνο και είναι απρόθυμες να μεγαλώσουν τις δραστηριότητές τους. ( σ.σ ο ορισμός των μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αφορά εταιρείες με κύκλο εργασιών κάτω από 50 εκατ. ευρω, 10 εκατ. και 2 εκατ ευρώ )
H έκθεση της Commision εντόπισε ότι, από την έναρξη της κρίσης χρέους η χαμηλή κερδοφορία σ αυτές τις επιχειρήσεις τις περιορίζει να επενδύσουν.
Συγκεκριμένα, η ακαθάριστη απόδοση κεφαλαίου κατέρρευσε από 34% το 2008 σε ιστορικό χαμηλό 13,7% το 2019, 10 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επίσης, οι ελληνικές εταιρείες αντιμετωπίζουν έναν από τους υψηλότερους δείκτες χρέους προς εισόδημα ( dept to income ) καθώς η διαδικασία μείωσης των κόκκινων δανείων είναι αργή.

Τράπεζες : Δεν έχουν μηχανισμό αξιολόγησης για τις SME

Ταυτόχρονα με τους περιορισμούς από την πλευρά των επιχειρήσεων, η πλευρά της προσφοράς πιστώσεων περιορίζεται από μια σειρά παραγόντων.
Στην πλευρά των τραπεζών, υπάρχει απουσία εξωτερικών αξιολογήσεων ( του ρίσκου ) για τις μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. ( SMES )
Παρά την σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το 2019, ο σχετικά ακόμα υψηλός Δείκτης NPL- σε σύγκριση με τον υψηλό δείκτη της Ευρωζώνης – εξακολουθεί να περιορίζει την επέκταση της προσφοράς πιστώσεων. Επιπλέον, ένα μεγάλο μερίδιο επιχειρήσεων συνεχίζει την απομόχλευση ΝPL, και ως εκ τούτου δεν είναι ελκυστικές ως δανειολήπτες.

Κόκκινα δάνεια στους διαχειριστές

Σ ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η Επιτροπή υπογραμμίζει τους χαμηλούς πλειστηριασμούς.
Η διαχείριση στο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 69,5 δισ. ευρώ (32% του ΑΕΠ ), το οποίο μεταφέρθηκε από τις τράπεζες στις εταιρείες διαχείρισης παραμένει αργή ως αποτέλεσμα των χαμηλών ανακτήσεων από τις εκκαθαρίσεις εξασφαλίσεων και της αναστολής διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης κατά την περίοδο της πανδημίας. Ωστόσο, η διαδικασία της μείωσης των ΝPL επιβραδύνεται επίσης λόγω των καθυστερήσεων στις δικαστικές διαδικασίες, του υψηλού ποσοστού ανεπιτυχών πλειστηριασμών και της μη ρευστοποιήσιμης δευτερογενούς αγοράς για τα NPL’S.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης