Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαρινάκης: Παρεμβάσεις σε 3 επίπεδα για την ακρίβεια – Η Ελλάδα στο πλευρό της Κύπρου

Μαρινάκης: Παρεμβάσεις σε 3 επίπεδα για την ακρίβεια – Η Ελλάδα στο πλευρό της Κύπρου
"Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, μας ενδιαφέρουν τα μόνιμα μέτρα και τα αποτελέσματα που θα έχουν", τόνισε ο Π. Μαρινάκης
Σχετικά Άρθρα
Καμία αύξηση φόρου δεν θα υπάρξει, όπως και την προηγούμενη 4ετία, ενώ θα υπάρχουν συνεχείς και στοχευμένες αυξήσεις εισοδήματος, από αυξήσεις μισθών και μειώσεις φόρων, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, με φόντο το θέμα της ακρίβειας που πλήττει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και ενόψει της ομιλίας του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, στην 87η ΔΕΘ.
Ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα σταθεί στην ακρίβεια και στο θέμα της στέγης.
Όπως είπε,  «έχουμε πολύ σημαντικές παρεμβάσεις και στην αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες με παιδιά. Αυτό είναι κίνηση και με πολύ μεγάλη οικονομική σημασία σε πολύ δύσκολες περιόδους, όπου ο πληθωρισμός τροφίμων επιμένει. Έχουμε την αύξηση, για τις γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες, του επιδόματος τέκνου από τέσσερις στους εννιά μήνες και από τα 150 ευρώ στο ύψος του κατώτατου μισθού. Για εμένα αυτή είναι πολύ σημαντική παρέμβαση γιατί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ειδικά οι νέες μητέρες πρέπει να στηριχθούν. Και μια σειρά παρεμβάσεων που αφορούν τους νέους ανθρώπους, όπως είναι το Youth Pass, ο διπλασιασμός του προγράμματος «Σπίτι μου». Εδώ η Κυβέρνηση πέφτει πάνω σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γενιά μου και οι νεότερες γενιές από εμένα, η εύρεση φθηνότερων σπιτιών. Και επειδή υπήρχε και μια άδικη προπαγάνδα, ότι απέτυχε το πρόγραμμα, να πούμε ότι με βάση τον πρώτο στόχο πέτυχε κατά 100%. Και για αυτό και διπλασιάζεται. Και είναι και μία δέσμευση του Πρωθυπουργού να συνεχίσει σε αυτές τις κατευθύνσεις, σε προγράμματα ανακαινίσεων σπιτιών, νέων σπιτιών, επιδότησης συγκεκριμένων εργασιών κ.ά. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα».
Μάλιστα, εξήγησε ότι στο μέτωπο της ακρίβειας θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα και συγκεκριμένα, αυξήσεις εισοδημάτων, στοχευμένες παρεμβάσεις με βάση τα πλεονάσματα όπου υπάρχει ανάγκη και δυνατότητα από την οικονομία, αλλά και έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Όπως εξήγησε, «η πρώτη είναι όλη αυτή που αναλύουμε, το οικονομικό πρόγραμμα. Συνεχείς αυξήσεις του διαθέσιμου εισοδήματος. Του κατώτατου μισθού, του μέσου μισθού, των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με βάση πάντα τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας και κατά πλήρη εφαρμογή του προεκλογικού μας προγράμματος. Λέξη προς λέξη. Ήδη νομοθετήθηκε το 50%.
Η δεύτερη κατηγορία είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις με βάση τα πλεονάσματα. Όλες αυτές που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια και όπου υπήρχε ανάγκη και όσο μπορούσε η ελληνική οικονομία. Δηλαδή οι παρεμβάσεις για το ρεύμα, το market pass, το «καλάθι του νοικοκυριού», που πολλοί το ειρωνεύτηκαν αλλά φαίνεται πώς κράτησε και συγκράτησε πολλές φορές τις πολύ μεγάλες τιμές. Όταν μιλάμε για την ακρίβεια μιλάμε για το μεγαλύτερο πρόβλημα, την αντιμετωπίζει το σύνολο της κοινωνίας. Και εδώ βέβαια έχουμε και την τρίτη κατηγορία πολύ σημαντικών παρεμβάσεων, που είναι ο έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες».
«Όπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αύξηση φόρου όπως δεν υπήρξε και καμία αύξηση στην προηγούμενη τετραετία. Και θα έχουμε συνεχείς στοχευμένες- με βάση το πρόγραμμά μας και τα δεδομένα της χώρας- αυξήσεις εισοδήματος, που προέρχονται και από αυξήσεις μισθών και από μειώσεις φόρων, για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών για το σύνολο της κοινωνίας.
Εν προκειμένω, με τις οικονομικές παρεμβάσεις, που νομοθετήθηκαν έχουμε μετά από πολλά χρόνια αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, που είναι πάνω από 1.200 ευρώ μεικτά και αν υπολογίσει κανείς και τις ήδη δρομολογημένες αυξήσεις από το 2023 είναι 1.476 ευρώ το καθαρό ετήσιο κέρδος για κάθε δημόσιο υπάλληλο από 1/1/2024. Επίσης από 1/1/2024 έχουμε τις προβλεπόμενες από αυτήν την Κυβέρνηση αυξήσεις των συντάξεων και βέβαια το επίδομα προσωπικής διαφοράς για αυτούς που δεν θα δουν μέχρι να σβηστεί η προσωπική διαφορά», ανέφερε.
Παράλληλα με την προστασία του καταναλωτή, θα υπάρχει και προστασία των εργαζομένων, όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα, συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνει πράξη όσα λέει προεκλογικά από την επομένη των εκλογών, ενώ αντέστρεψε τα δεδομένα των προηγούμενων δεκαετιών.
Σχετικά με τις τιμές στο ρεύμα, εξήγησε ότι η γενική αρχή είναι κανένας πολίτης που έχει ανάγκη δεν μην μείνει αβοήθητος και καμία υπέρογκη αύξηση να μην επιβαρύνει τον καταναλωτή, πάντα σύμφωνα με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας.
«Φορολογήσαμε τα υπερκέρδη και στηρίξαμε όλα τα τιμολόγια ρεύματος», είπε χαρακτηριστικά.
«Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, μας ενδιαφέρουν τα μόνιμα μέτρα και τα αποτελέσματα που θα έχουν, όταν θα υποχωρήσουν οι λόγοι της ακρίβειας», σημείωσε.
Σημειώνεται ότι μήνας πληρωμών θα είναι ο Σεπτέμβριος, καθώς θα καταβληθεί στους δικαιούχους το Μarket Pass και το Youth Pass.
Σε ό,τι αφορά το Μarket Pass, αναμένεται στο τέλος Αυγούστου να ανοίξει η πλατφόρμα για τους νέους δικαιούχους, καθώς όσοι ήδη έχουν λάβει το πρώτο μέρος της ενίσχυσης δεν χρειάζεται να υποβάλλουν ξανά αίτηση.

Για οπαδική βία

«Θα δούμε μέρα με τη μέρα την εφαρμογή όσων ανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσα λέει τα κάνει πράξη», υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης αναφερόμενος στην οπαδική βία και στα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός προ ημερών μετά από διαδοχικές συσκέψεις στο Μαξίμου.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό, Γιάννη Βρούτση. Εξήγησε πως οι παρεμβάσεις όπως οι έλεγχοι στα γήπεδα δεν χρειάζονται νομοθετική παρέμβαση, ενώ το κλείσιμο των συνδέσμων είναι ήδη νομοθετημένο και «το ζήτημα είναι η εφαρμογή του νόμου».
Με αφορμή την «κάθοδο» των Κροατών χούλιγκαν στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «τεράστια επιχειρησιακή αστοχία» της Ελληνικής Αστυνομίας, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «δεν ακυρώνουμε το έργο της αστυνομίας». Τόνισε δε, πως η Δικαιοσύνη έδρασε άμεσα.
«Όπως είπε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη «όταν κάποιοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, ελέγχονται και λαμβάνονται αποφάσεις. Με βάση τα πορίσματα, όπως προβλέπει ο νόμος και χωρίς να προδικάζουμε, προφανώς θα γίνουν και οι υπόλοιπες κινήσεις», συμπλήρωσε.
Απαντώντας στα σχόλια του Κροάτη προέδρου επανέλαβε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου με ανεξάρτητη δικαιοσύνη και ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο».

Για Κύπρο

Σχολιάζοντας την επίθεση των τουρκοκυπρίων κατά μελών του ΟΗΕ στην Κύπρο ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως η κίνηση δεν έχει προηγούμενο, μίλησε για απρόκλητη επίθεση στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και για κατάφωρη παραβίαση του status quo.
Όπως είπε,  «είναι μία κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Είχαμε μία απρόκλητη επίθεση σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ από τους Τουρκοκύπριους. Είχαμε μία σειρά από εργασίες οι οποίες αποτελούν κατάφορη παραβίαση του status quo γιατί μιλάμε για νεκρή ζώνη. Είχαμε την επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον κ. Χριστοδουλίδη, είχαμε μία πολύ αυστηρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Είναι προφανές, όπου θα αναφέρει και η ανακοίνωση όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός στον Κύπριο Πρόεδρο ότι Ελλάδα και Κύπρος θα είναι μαζί σε αυτή την αυτονόητη μάχη νομιμότητας και δικαίου. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές και βέβαια έχουμε και μία σειρά από δημόσιες καταδίκες σε παγκόσμιο επίπεδο από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση ούτως ώστε να υπερασπιστούμε τα αυτονόητα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και του κράτους δικαίου».

Για υπόθεση Μπελέρη

Για την υπόθεση του Φρ. Μπελέρη αναφέρθηκε στη σειρά παρεμβάσεων που έχουν γίνει και τόνισε ότι η Ελλάδα τάσσεται με το δίκαιο.
Κατά τον ίδιο, ο Μπελέρης πρέπει να ορκιστεί, είναι εκλεγμένος δήμαρχος, δεν κάνουμε βήμα πίσω.
Όπως ανέφερε, «η ελληνική κυβέρνηση με μια σειρά από παρεμβάσεις και του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, είναι συντεταγμένα δίπλα στο δίκαιο, όχι μόνο δίπλα στο Φρέντι Μπελέρη έναν νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο, ο οποίος πρέπει να ορκιστεί. Η Αλβανία πρέπει να σεβαστεί τους στοιχειώδεις κανόνες του κράτους δικαίου και σε αυτό δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε μισό βήμα πίσω. Είδαμε και την επίσκεψη των δύο δημάρχων των δύο μεγαλύτερων πόλεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, είδαμε και την επίσκεψη του κ.Συρίγου. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει σαφές, κάθε μέρα όλο και πιο έντονο. Έχουμε έναν νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο ο οποίος πρέπει να ορκιστεί και να ασκήσει τα καθήκοντά του».

Για άτυπο δείπνο στο Μαξίμου στις 21/8

Περαιτέρω, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, να προσκαλέσει τη Δευτέρα 21/8 στην Αθήνα τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της ΕΕ της περιοχής για ένα άτυπο δείπνο για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».
Στο δείπνο θα μετάσχουν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ενώ σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, το παρών θα δώσει και ο πρωθυπουργός της Κροατίας.
Τέλος, για την υποψηφιότητα Κασιδιάρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι ο νόμος προβλέπει πως όποιος έχει καταδικαστεί για αδικήματα τίθεται αυτομάτως σε αργία, κάτι που θα εφαρμοστεί και σε αυτή την περίπτωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης