Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πληθωρισμός των τροφίμων προκαλεί παγκόσμια πείνα: Στο +20% οι τιμές μέχρι το τέλος Αυγούστου, μόνιμη η ακρίβεια - Ο ρόλος της συμφωνίας για τα σιτηρά

Ο πληθωρισμός των τροφίμων προκαλεί παγκόσμια πείνα: Στο +20% οι τιμές μέχρι το τέλος Αυγούστου, μόνιμη η ακρίβεια - Ο ρόλος της συμφωνίας για τα σιτηρά
Παράγοντες της αγοράς πιστεύουν ότι οι τιμές θα έχουν αυξηθεί κατά 20% μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν βάλει στο στόχαστρο η μία την υποδομή εξαγωγών εμπορευμάτων της άλλης
Παρά την πτώση του πληθωρισμού, οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο εκτινάσσονται στα ύψη, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων σε συνδυασμό με την έξοδο της Ρωσίας από μια συμφωνία που επέτρεψε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά - ιδίως σιτάρι, του οποίου είναι ο όγδοος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο.
Σε όλη την υποσαχάρια Αφρική, όπου εκατομμύρια ήδη παλεύουν με την πείνα, η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα θα μπορούσε να είναι καταστροφική και να προκαλέσει εκατόβες θανάτων απο την πείνα.
H αποχώρησή της Ρωσίαw από τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα και τα αυξανόμενα ρωσικά πλήγματα στις ουκρανικές υποδομές έχουν αναζωπυρώσει τους φόβους για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, καθώς η Μόσχα πιέζει για μεγαλύτερο μερίδιο των ρωσικών σιτηρών στη διεθνή αγορά.
Ο παγκόσμιος δείκτης στις τιμές δημητριακών αυξήθηκε 10% στο τέλος Ιουλίου, όταν η Ρωσία τορπίλισε την πρωτοβουλία σιτηρών, εμποδίζοντας μια διαδρομή που μετέφερε 32 εκατ. τόνους σε ένα χρόνο, περισσότερο από το ήμισυ δηλαδή των συνολικών εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας.
H ;ίδια η Ρωσία επιμένει ότι δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις εκ μέρους της Δύσης όσον αφορά την άρση ορισμένων κυρώσεων όσον αφορά κάποια δικά της εξαγώγιμα προϊόντα.
Παράγοντες της αγοράς πιστεύουν ότι οι τιμές θα έχουν αυξηθεί κατά 20% μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν βάλει στο στόχαστρο η μία την υποδομή εξαγωγών εμπορευμάτων της άλλης.

Καταστροφικές συνέπειες

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πυραυλικές επιδρομές εναντίον ουκρανικών τερματικών σταθμών σιτηρών και απείλησαν να στοχεύσουν όλα τα πλοία που ταξιδεύουν στη Μαύρη Θάλασσα προς τα λιμάνια της, ενώ το Κίεβο έχει εξαπολύσει επιθέσεις με drones σε νευραλγικούς στόχους.
Η κλιμάκωση «αυξάνει τον κίνδυνο και πυροδοτεί αβεβαιότητα», προειδοποιεί Arif Hussein , επικεφαλής οικονομολόγος στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.
«Ενα μόνο λάθος από οποιοδήποτε μέρος θα είχε καταστροφικές συνέπειες, επειδή δεν υπάρχει άμεσο υποκατάστατο για τα σιτηρά που εξάγονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα», εξηγεί.
Την ίδια στιγμή, ο αποκλεισμός της Ουκρανίας από τη δυνατότητα να εξάγει σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι και άλλα σιτηρά δημιουργεί ευκαιρία στη Μόσχα να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς σιτηρών, λένε αναλυτές.
Ηδη ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, η Ρωσία, είχε ρεκόρ συγκομιδής σιτηρών το 2022-23, αυξάνοντας κατά 23% τον όγκο τους σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών.
Αναμένεται ελαφρώς λιγότερη παραγωγή το επόμενο έτος, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντική.
Αυτό είναι πιθανό να δώσει τη δυνατότητα στη Μόσχα να εξαγάγει 60 εκατ. τόνους φέτος και την επόμενη χρονιά – πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Commodity Insights.
Η Ουκρανία την ίδια στιγμή παρείχε το μισό σιτάρι που αγόραζε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) και το έστελνε σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Αιθιοπία, η Κένυα, η Σομαλία, το Σουδάν και η Υεμένη
.
Ηταν καλής ποιότητας, φθηνό και μπορούσε γρήγορα να μεταφερθεί από την Οδησσό μέσω του Βοσπόρου στη Μεσόγειο και στη συνέχεια μέσω της διώρυγας του Σουέζ στην Υεμένη και στο Κέρας της Αφρικής.
Το WFP πρέπει τώρα να αγοράσει σιτηρά σε υψηλότερη τιμή και να τα μεταφέρει από λιμάνια πολύ πιο μακριά.

Οι υπόλοιπες διαταραχές

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων αντιμετωπίζει διαταραχές, από την απαγόρευση εξαγωγών λευκού ρυζιού της Ινδίας έως τις τιμές - ρεκόρ του ελαιολάδου.
Οι τιμές των σιτηρών θα παραμείνουν υψηλές και «θα αυξάνονται κάθε φορά που θα δέχεται επίθεση ένα πλοίο ή ένα λιμάνι.
Η περιοχή θεωρείται πολύ σημαντική στη διατροφική αλυσίδα για να αγνοηθεί», τονίζει η Mona Richter, επικεφαλής έρευνας στον οίκο εμπορίας γεωργικών προϊόντων ED&F Man.
Χιλιάδες οικογένειες σε ευάλωτες χώρες που αγωνίζονται να επιβιώσουν παραμένουν μια από τις «παράπλευρες απώλειες» του πολέμου, καταλήγει η Cindy Marey, εκτελεστική διευθύντρια του WFP.
- Ενώ η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή τροφίμων, μπορεί επίσης να διαταράξει την εργασία και τις μεταφορές στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, έγραψε για τον Guardian η Suzi Kerr, η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Περιβαλλοντικής Άμυνας.
Οι καύσωνες, οι πυρκαγιές και οι διακοπές ρεύματος και διαδικτύου επηρεάζουν τους εργαζόμενους στις αποθήκες και στους δρόμους, ωθώντας τις τιμές υψηλότερα.
Μόνο οι καύσωνες αναμένεται να μειώσουν τις ώρες εργασίας παγκοσμίως κατά περισσότερο από 2% έως το 2030, που ισοδυναμεί με απώλεια 80 εκατομμυρίων θέσεων πλήρους απασχόλησης και 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.
- Τα ακραία καιρικά φαινόμενα – από κύματα ρεκόρ καύσωνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έως τις φονικές πλημμύρες στη ζώνη σιτηρών της Κίνας – βλάπτουν την παγκόσμια προσφορά τροφίμων όπως ποτέ άλλοτε.
Καθώς αυτά τα γεγονότα γίνονται πιο συχνά, θα μπορούσαν να παρακωλύσουν μόνιμα την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων.
«Είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε άνευ προηγουμένου επιπτώσεις στην αγορά, εάν δεν κάνουμε τίποτα όσον αφορά τον μετριασμό και την προσαρμογή» σε ακραία καιρικά φαινόμενα, δήλωσε ο Roderick Rejesus, οικονομολόγος στο North Carolina State University
Οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων μπορεί να είναι μόνιμες, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας.
Αν και οι τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να πέσουν μέχρι το τέλος του έτους, τα φθηνότερα τρόφιμα είναι «κάτι που μπορεί να μην δούμε για λίγο ακόμη, αν και στο μέλλον», είπε η Huw Pill. 
Oι τιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 7,6% υψηλότερες τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Food-prices-monthly-inflation-to-June-2023-768x498-1.png
Record Egypt Inflation Quickens Again as Pound Devaluation Looms
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης