Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαρινάκης: Σημαντική η προσφορά Πατούλη - Στο νέο εγχείρημα υπό τον Χαρδαλιά οι υποψήφιοι του συνδυασμού του

Μαρινάκης: Σημαντική η προσφορά Πατούλη - Στο νέο εγχείρημα υπό τον Χαρδαλιά οι υποψήφιοι του συνδυασμού του
Τι ανέφερε ο Π. Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών
Σχετικά Άρθρα
«Παρά τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, η προσφορά του Γ. Πατούλη τόσο στο κόμμα, όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν σημαντική και είμαστε σίγουροι ότι θα σεβαστεί την απόφαση αυτή και είναι αυτονόητο ότι οι υποψήφιοι του συνδυασμού του θα συμπεριληφθούν στο νέο αυτό εγχείρημα υπό τον Νίκο Χαρδαλιά», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Μάλιστα, κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις για πιθανή διαγραφή του Γ. Πατούλη ή όποιο άλλο ενδεχόμενο, δεν θέλησε να πει κάτι παραπάνω.

Για τις πυρκαγιές

«Σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουμε και ο κρατικός μηχανισμός συνεχίζει να βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει», τόνισε ο κ. Μαρινάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση, καλώντας τους πολίτες να ακολουθούν τους οδηγίες και να αποφεύγουν οποιαδήποτε εργασία μπορεί να δημιουργήσει εστία φωτιάς.
«Οι πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας τις τελευταίες μέρες φαίνεται πως βρίσκονται σε ύφεση τόσο λόγω των αδιάκοπων προσπαθειών του επιχειρησιακού μηχανισμού, όσο και της μερικής εξομάλυνσης των καιρικών συνθηκών», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε πως πάνω από 660 πυρκαγιές ξέσπασαν τις τελευταίες 15 μέρες, σχεδόν σε όλη τη χώρα και μάλιστα υπό ακραίες συνθήκες και 10 από αυτές στις περιοχές Δερβενοχώρια -Λουτράκι- Κουβαράς- Αίγιο—Λακωνία- Βοιωτία- Λαμία- Κάρυστος – Ρόδος- Νέα Αγχίαλος πήραν μεγάλες διαστάσεις.
«Αν συγκρίνουμε μάλιστα το σύνολο των αντιπυρικών περιόδων της τελευταία δεκαπενταετίας, από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου δηλαδή, ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε πρόβλεψη ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς σε κατάσταση συναγερμού (επιπέδου 5) για πέντε συνεχόμενες ημέρες και σε τόσες πολλές περιφέρειες. Το Πυροσβεστικό Σώμα καθημερινά είχε να αντιμετωπίσει 60 έως 80 ενάρξεις πυρκαγιών.
Η κλιματική κρίση είναι πλέον για τα καλά στη ζωή μας και οφείλουμε να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε σε όλα τα επίπεδα, κατασταλτικά και προληπτικά, για να μπορούμε καθημερινά να γινόμαστε καλύτεροι, με πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και των περιουσιών των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Για το πώς επηρεάζεται ο Τουρισμός από τις πυρκαγιές, επεσήμανε πως «ζούμε μία νέα πραγματικότητα με πάρα πολλά νέα μέτωπα πυρκαγιών. 'Άλλη μία πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα είναι μία απολύτως ασφαλής χώρα» και σημείωσε πως έγινε μια γιγάντια επιτυχημένη προσπάθεια απομάκρυνσης πολιτών στην περίπτωση της πυρκαγιάς της Ρόδου.
«Το σχέδιό μας για τον Τουρισμό σε όλη την Ελλάδα προχωράει κανονικά, η ελληνική φιλοξενία διαφημίζεται σε όλο τον κόσμο και αυτό θα συνεχίσει», όπως είπε.

Καταγραφή ζημιών

Για την καταγραφή των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «έχουν ολοκληρωθεί οι καταγραφές σε Ανατολική, Δυτική Αττική, Λουτράκι και Ρόδο ενώ ολοκληρώνονται και στην Μαγνησία.
Μάλιστα, στη Ρόδο και τη Μαγνησία, ενώ δεν είχε ελεγχθεί ακόμα το πύρινο μέτωπο, κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, ήταν στο πεδίο και έκαναν αυτοψίες.
Οι αυτοψίες και οι καταγραφές ζημιών ολοκληρώνονται σήμερα στη Μαγνήσια σε συνεργασία και με τον ΕΛΓΑ.
«Η γρηγορότερη ολοκλήρωση των αυτοψιών και της καταγραφής σχετίζεται με την άμεση εφαρμογή των μέτρων της κρατικής αρωγής που έχουν ανακοινωθεί και αφορούν επιχειρηματίες, κτηνοτρόφους αγρότες και κατοικίες πολιτών», εξήγησε.
Πρόσθεσε ότι οι διαδικασίες προχωρούν με ταχύτητα ώστε από τον Αύγουστο να ξεκινήσει η υλοποίηση των πρώτων μέτρων και η παροχή αποζημιώσεων με πρώτη το άνοιγμα της πλατφόρμας arogi.gov.gr τις επόμενες ημέρες.

Για την 111 Πτέρυγα Μάχης

Σχετικά με την πυρκαγιά στην αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή Καράμπα, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «ήδη από την Παρασκευή ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Ν. Δένδιας, διέταξε την διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τα γεγονότα. Οι όποιες ευθύνες διαπιστωθούν θα αποδοθούν στο ακέραιο.
Όπως διαβεβαίωσε και ο υπουργός, δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας στην 111 Πτέρυγα Μάχης. Η ασφάλεια του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελούν ύψιστες προτεραιότητες της κυβέρνησης, γι' αυτό άλλωστε διατάχθηκε ο έκτακτος επανέλεγχος και η επαναξιολόγηση των σχεδίων πυρασφάλειας».
Συμπλήρωσε ότι «τα μέτρα πυρασφάλειας στις Μονάδες και στα στρατόπεδα των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι απόρροια των σχεδίων που εκπονούνται από τις Μονάδες και φυσικά ελέγχονται σε τακτικότατη βάση από τα προϊστάμενά τους κλιμάκια, ως προς την πληρότητα και την αποτελεσματικότητά τους.
Κάθε Μονάδα έχει διαφορετικά σχέδια και τρόπους αντιμετώπισης του κινδύνου πυρκαγιάς, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που μπορεί αυτή να έχει, αναφορικά με τη γεωγραφική θέση, τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, τα αποθηκευμένα σε αυτές υλικά και πολλούς άλλους παράγοντες.
Τα μέτρα πυρασφάλειας ποικίλουν και διαφοροποιούνται κατά περίπτωση.
Πρέπει μάλιστα να τονιστεί ότι λόγω της ιδιαιτερότητας των υλικών και μέσων που βρίσκονται στις Μονάδες και τα στρατόπεδα των Ενόπλων Δυνάμεων, τα μέτρα πυρασφάλειας δεν τηρούνται μόνο κατά την αντιπυρική περίοδο, αλλά συνεχώς και με απόλυτη συνέπεια από το σύνολο του προσωπικού.
Όλες οι μονάδες υφίστανται αξιολογήσεις από τους Προϊστάμενους σχηματισμούς, σε εξαμηνιαία ή και πιο τακτική βάση, όπου ένα από τα κύρια σημεία που αξιολογούνται είναι τα μέτρα και οι επιδόσεις της Μονάδας στον τομέα της πυρασφάλειας».

Για τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης R&I

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης R&I ανακοίνωσε σήμερα την αναβάθμιση του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου σε stable, δηλαδή: "με σταθερή προοπτική" (BBB-).
«Η ελληνική οικονομία παραμένει σε σταθερή τροχιά, παρά το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη. Το πρωτογενές ισοζύγιο έχει μετατραπεί σε πλεόνασμα και η αναλογία του δημόσιου χρέους έχει πέσει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα": αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Μπορεί ο συγκεκριμένος οίκος να μην ανήκει στους αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο η εν λόγω αναβάθμισή της χώρας μας αποτελεί σημαντικό γεγονός για δύο λόγους:
Πρώτον, γιατί ανοίγει ο δρόμος των επενδύσεων για την Ιαπωνική αγορά, μια από τις πιο αναπτυγμένες και ισχυρές οικονομίες παγκοσμίως και
δεύτερον γιατί ένα τέτοιο πιστωτικό γεγονός μπορεί να λειτουργήσει ως "προάγγελος"» για μελλοντικές αναβαθμίσεις της χώρας μας», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.
Κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λευκωσία.

Για Μπελέρη


Τέλος, για την περίπτωση του Φρέντι Μπελέρη, τόνισε ότι το ζήτημα είναι ύψιστης προτεραιότητας και γίνονται συγκεκριμένες ενέργειες σε όλα τα επίπεδα. «Το έχουμε θέσει σε ανώτατο επίπεδο και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» ανέφερε και πρόσθεσε πως θα σταλεί επιστολή και στο σύνολο των υπουργών εξωτερικών τη ΕΕ.
«Η Αλβανία οφείλει να σεβαστεί τους στοιχειώδεις κανόνες του κράτους Δικαίου», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης