Τελευταία Νέα
Πολιτική

Που στοχεύει η στήριξη του Γαβριήλ στο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 8 χρόνια σιωπής;

Που στοχεύει η στήριξη του Γαβριήλ στο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 8 χρόνια σιωπής;
Η τοποθέτηση του πρωην εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε μία κομβική στιγμή για την Αξιωματική Αντιπολίτευση

Μετά από 8 χρόνια απουσίας από το εσωκομματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έσπασε χθες την σιωπή του για να δώσει δημόσια στήριξη στον πολιτικό χώρο όπου είχε ενταχθεί ήδη από τα νεανικά του χρόνια.
Στο σχετικό κείμενο ξεκαθαρίζει ότι «δεν επιζητώ κανέναν ρόλο, όπως συνειδητά δεν το έχω κάνει εδώ και χρόνια, ούτε είδα εσωκομματική αναμπουμπούλα και εμφανίστηκα», ωστόσο δεν μπορεί κανείς παρά να αναγνωρίσει ότι η τοποθέτησή του έρχεται σε μία κομβική περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ήττα της 21ης Μαίου αποτέλεσε ένα μεγάλο πλήγμα όχι μόνο για τον Α. Τσίπρα, αλλά και για την πολιτική στρατηγική που ακολούθησε συνολικά το κόμμα από τον Σεπτέμβρη 2015 μέχρι σήμερα.
Η κριτική σε μία σειρά θεμάτων -που ξεκινούν από την επικοινωνιακή καμπάνια και φτάνουν μέχρι τα πρόσωπα που προέβαλλε προεκλογικά η Κουμουνδούρου- πήρε σταδιακά ορατότητα στα media του χώρου.
Έτσι οι φωνές που άρχισαν ακούγονται το βράδυ της 21ης Μαϊου και έκαναν λόγο για αλλαγή ηγεσίας και πολιτικής, εφεξής θα αρθρώνονται όλο και πιο εμφατικά στα εσωκομματικά πράγματα με το βλέμμα προς τον κόμβο των Ευρωεκλογών του 2024.

Από εκπρόσωπος Τύπου στη Διεθνή Αμνηστία κι από κει στο Ινστιτούτο Eteron – Ποτέ όμως αδιάφορος

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είχε σπεύσει να διαχωριστεί από τη μνημονιακή φάση του ΣΥΡΙΖΑ αρκετά νωρίς, ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2015, αποφεύγοντας να ταυτιστεί με οποιοδήποτε μέτρο λιτότητας έλαβε η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα. Μετέπειτα ακολούθησε μία πορεία παραπλεύρως αλλά όχι ολότελα εκτός του πολιτικού τοπίου. Ανέλαβε τη διεύθυνση του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και το 2021 αποχώρησε για να τεθεί επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών Eteron μέσω του οποίου προχώρησε σε αρκετές παρεμβάσεις στην πολιτική συγκυρία σε ερευνητική μεν κατεύθυνση, αλλά με σαφές ιδεολογικό (αριστερόστροφο) στίγμα. Όλο αυτό το διάστημα στις δημόσιες τοποθετήσεις απέφευγε να μιλά με κομματικούς όρους, αλλά αποτύπωνε μία σαφή αντικυβερνητική κατεύθυνση σε επιμέρους ζητήματα. Είχε μία θέση … εντός, εκτός κι επί ταυτά της αριστερής πολυκατοικίας. Εν ολίγοις κατοχύρωσε μία θέση που του επιτρέπει να τοποθετείται ως άνθρωπος του χώρου, αλλά ταυτόχρονα δίχως να κουβαλά τις αμαρτίες και την πολιτική φθορά που επέφερε σε αυτόν η ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας.

Η Έφη και οι άλλοι

Τούτων δοθέντων, αρκετοί άνθρωποι πέριξ η εντός της Κουμουνδούρου θα ήθελαν να δουν μία ολική επαναφορά του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, προκειμένου να "ανακαταληφθεί" η αριστερή ταυτότητα του κόμματος επί τη βάσει του άφθαρτου και δυνατού επικοινωνιακά προφίλ του πρώην κορυφαίου στελέχους.
Παρόλα αυτά το εσωκομματικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει άλλου τύπου πολυπλοκότητες και αρκετά στελέχη θα δυσφορούσαν με την αρχηγική επάνοδο ενός προσώπου που εγκατέλειψε τον ΣΥΡΙΖΑ στα δύσκολα, όταν δηλαδή όλοι οι υπόλοιποι τραβούσαν το ... μνημονιακό κουπί.
Για το λόγο αυτό, από το βράδυ των εκλογών μέχρι σήμερα η Έφη Αχτσίογλου κερδίζει αρκετούς πόντους τόσο ανάμεσα στους πλειοψηφικούς, όσο και ανάμεσα σε στελέχη της λεγόμενης εσωτερικής αντιπολίτευσης.
Μερικοί προσβλέπουν ακόμα και σε νέα και ολότελα άφθαρτα πρόσωπα που προέκυψαν δυναμικά από την προσφάτως ανασχηματισμένη εκλογική επιτροπή του κόμματος.
Μάλιστα, ένα εξ αυτών φέρει από πίσω του ένα βαρύ όνομα και μία δυναμική μιντιακή παρουσία που θα οδηγούσαν το ΣΥΡΙΖΑ σε μία εντελώς νέα φάση.

Αρχηγού παρόντος... 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τον τελευταίο λόγο σε όλες τις πιθανές εξελίξεις, ακόμα και στο σενάριο κατά το οποίο θα προκρίνει την αποχώρησή του ως τη βέλτιστη δυνατή λύση για το κόμμα του. 
Πολλά θα εξαρτηθούν από το πως ο πρώην Πρωθυπουργός οραματίζεται τον ρόλο του στον ΣΥΡΙΖΑ μα και στο πολιτικό στερέωμα εν γένει σε βάθος πενταετίας ή δεκαετίας.
Άλλωστε, όπως δήλωσε χθες (21/6) σε τηλεοπτική του συνέντευξη, στέλνοντας μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες, θα «παραμείνει μάχιμος» ό,τι κι αν φέρει η επόμενη -των εκλογών- μέρα. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης