Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Ζητώ μια ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση, προϋπόθεση για μεγάλες αλλαγές – Βλέπω ένα ΠΑΣΟΚ που μοιάζει στον ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης: Ζητώ μια ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση, προϋπόθεση για μεγάλες αλλαγές – Βλέπω ένα ΠΑΣΟΚ που μοιάζει στον ΣΥΡΙΖΑ
Στο Περιστέρι στις 19:00 ο Κ. Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα
«Ζητώ μια ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση, που είναι προϋπόθεση για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με το βλέμμα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, υπενθυμίζοντας ότι η κάλπη είναι άδεια, πρέπει να ξαναγεμίσει, πρέπει να επανεπιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου.
Ο κ. Μητσοτάκης, ξεκινώντας τη σημερινή του ημέρα με την τηλεοπτική του συνέντευξή του στο Mega που θα συνεχίσει με πρώτο σταθμό της πρώτης προεκλογικής εβδομάδας ενόψει 25ης Ιουνίου στο Περιστέρι, μίλησε για το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, σχολίασε τους αντιπάλους του λέγοντας ότι βλέπει ένα ΠΑΣΟΚ που μοιάζει στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Τουρκία και στην επίσκεψή του στο Άγιο Όρος με τον γιο του, Κωνσταντίνο, στις 3- 4 Ιουνίου.
Σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου ανέφερε ότι τον γεμίζει με ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη την επόμενη ημέρα.
«Προφανώς σε μία 4ετία όταν εκατοντάδες στελέχη σε κυβερνητικές θέσεις ασκούν εξουσία θα υπάρχουν και φαινόμενα αλαζονείας και λάθη, αλλά διορθώνονται. Επιμείναμε σε διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής. Πιστεύω και το επιτελικό κράτος λειτούργησε σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί έθετε στόχους και απαιτούσε λογοδοσία», πρόσθεσε και σημείωσε πως «εμείς στη ΝΔ δεν έχουμε αγαπημένους και κομμένους από τα κανάλια. Εμπιστευόμαστε όλα τα στελέχη μας».

Η κάλπη πρέπει να ξαναγεμίσει στις 25/6

«Η ισχυρή κυβέρνηση της επόμενης ημέρας είναι προϋπόθεση για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Ενδεχομένως ο πήχης της αυτοδυναμίας στην ενισχυμένη αναλογική να ανέβει. Ζητώ μια ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν θα ήθελε μια οριακή κυβέρνηση.
Επανέλαβε ότι η κάλπη είναι και πάλι άδεια, πρέπει να ξαναγεμίσει και να επανεπιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου και σημείωσε πως «πιστεύω ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να μεταβάλει την επιλογή του μέσα σε 4 εβδομάδες».
Όπως είπε, «μία σταθερή κυβέρνηση είναι προϋπόθεση για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές».
Ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν ποτέ πρόθεσή του να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές μόνος του, λέγοντας πως «υπάρχει ένα συνταγματικά καθορισμένο όριο, των 180 βουλευτών, για τη συνταγματική αναθεώρηση. Θεωρώ ότι πρακτικά είναι ανέφικτος στόχος και δεν θα ήταν ποτέ πρόθεσή μου να προχωρήσω σε συνταγματικές αλλαγές μόνος μου».
Για το πρόγραμμα της ΝΔ, σημείωσε πως εστιάζει στην αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και στα θέματα που απασχολούν τους νέους. Επιπλέον,αναφέρθηκε στους 36.000 διαδραστικούς πίνακες στα σχολεία. «Μιλάμε για ένα σχολείο που δεν θα δίνει έμφαση στην αποστήθιση. Στη δημόσια εκπαίδευση γίνονται πολύ σημαντικά βήματα. Βρέθηκα προεκλογικά στην Κρύα Βρύση. Εκεί υπάρχει πρότυπο επαγγελματικό λύκειο. Τους δίνει πρόσβαση σε ένα πτυχίο λυκείου με το οποίο μπορούν να κάνουν άλλα πράγματα και τους ανοίγει έναν άλλο δρόμο. Αν έχω ένα παιδί με ένα δάσκαλο σε ένα νησί, πρέπει να το κάνουμε», τόνισε.
Μάλιστα, σχολίασε ότι η ΝΔ ήταν μπροστά και στη νεολαία στις εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι νέοι δεν είναι καύσιμη ύλη στη μυλόπετρα του λαϊκισμού. Κάποιοι τους έβλεπαν έτσι».
Ακόμη, παραδέχτηκε ότι «υπήρξαν τομείς στους οποίους δεν τα πήγαμε καλά και θα αποτελέσουν τον στόχο μας για την επόμενη 4ετια» και εξήγησε «πως οραματιζόμαστε ένα καινούριο ΕΣΥ».
Υπογράμμισε ότι «η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Είναι εισαγόμενη, είμαστε αισιόδοξοι. Δεν είναι λύση τα επιδόματα, αλλά είναι προσωρινή ανακούφιση. Καλύτερος έλεγχος στην αγορά και περισσότερος ανταγωνισμός. Ο καλύτερος τρόπος είναι οι υψηλότεροι μισθοί. Με αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε μόνιμα το εισόδημα. Δεν κόψαμε οριζόντια φόρους, όπως μας ενθάρρυνε η αντιπολίτευση και σήμερα μπορώ να πω με σχετική βεβαιότητα ότι η ακρίβεια είναι εδώ, αλλά τα δύσκολα είναι πίσω μας. Έχουμε μπει σε καθοδική πορεία στον πληθωρισμό. Η επενδυτική βαθμίδα θα μας δώσει και άλλες ανάσες και θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού. Πρέπει να ανταποκριθούν και οι τράπεζες. Όλοι κρίνονται και όλοι ελέγχονται. Να ζητήσω από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να μπουν στο site της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Για τα funds, έχουν γίνει πάνω από 50 δισ. διμερείς ρυθμίσεις. Έχουμε τον εξωδικαστικό μηχανισμό, έχουμε πιέσει τις τράπεζες να κάνουν δεκτές τις προτάσεις. Μπορούμε να κάνουμε και άλλα βήματα προς όφελος όλων. Κανείς δεν έχει κίνητρο να βγάλει ένα σπίτι σε πλειστηριασμό. Πιστεύω ότι ο ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα και η μεγαλύτερη διαφάνεια στις προμήθειες μπορεί να μειώσει κι άλλο το κόστος των συναλλαγών με τις τράπεζες», ανέφερε.
Για την κοινωνική πολιτική, σημείωσε ότι για πρώτη φορά έχουμε προγράμματα ειδικά για μονογονεϊκές οικογένειες που έχουν δυνατότητα δωρεάν στέγασης.
Όπως είπε, «χθες στην ορκωμοσία της νέας Βουλής ήταν ένας άστεγος, που πια δεν είναι άστεγος. Κάποιος ασχολήθηκε με αυτούς τους ανθρώπους. Τα θέματα της στήριξης της οικογένειας θα είναι κρίσιμα. Πώς θα αυξήσουμε τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα είναι απλά πάρκινγκ παιδιών. Η επέκταση του ολοήμερου, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε 120 επιχειρήσεις, οι «νταντάδες» της γειτονιάς. Γνωρίζω πολύ καλά για τα ζητήματα του bullying. Παγκόσμια πρόκληση. Αποδίδω μεγάλη σημασία. Περισσότεροι ψυχολόγοι στα σχολεία. Πώς θα μάθουμε τα παιδιά από το δημοτικό να δέχονται και ανέχονται τη διαφορετικότητα».
km3_1.JPG
Για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Κάνοντας αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως «οι πολιτικοί μας αντίπαλοι δεν δείχνουν να έχουν καταλάβει τι έγινε στις εκλογές του Μαΐου.
«Έχω την εντύπωση ότι πραγματικά οι πολιτικοί μας αντίπαλοι δεν κατάλαβαν τίποτα από αυτό το οποίο έγινε την προηγούμενη Κυριακή.
Εξακολουθούν και παρουσιάζουν την εικόνα μιας Ελλάδας που δεν υπάρχει -μια κατεστραμμένη μαύρη χώρα- και την εικόνα μιας Νέας Δημοκρατίας η οποία υπάρχει μόνο στο φαντασιακό τους. Και ένας κίνδυνος ο οποίος υπάρχει σε αυτή την προεκλογική περίοδο είναι να πρέπει πάλι να αντιμετωπίσουμε σωρεία fake news από την αντιπολίτευση. Ακούω πάλι τα ίδια, τις ίδιες σαχλαμάρες, συγγνώμη για την ένταση. Θα ιδιωτικοποιήσουμε, λέει, το νερό, την ενέργεια, πολλά πράγματα τα οποία απαντήθηκαν και είναι παντελώς ανυπόστατα.
Αν πιστεύουν κάποιοι, λοιπόν, ότι μπορεί κάνοντας τα ίδια πράγματα που τους οδήγησαν στο 20% να έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα, ξέρετε αυτό κάποιος είχε πει ότι είναι ο ορισμός της παράνοιας».
 «Αν κάτι ηττήθηκε στην κάλπη ήταν η τοξικότητα και η κενότητα, αλλά και η ρηχότητα», εκτίμησε, ενώ για την συνταγματική αναθεώρηση η οποία θα ξεκινήσει το 2025 είπε ότι θα αναζητήσει συνεννόηση.
Μάλιστα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι απέτυχε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση.
Όπως είπε, «δεν με αφορά τι θα γίνει στον χώρο της αντιπολίτευσης. Ας το λύσουν τα κόμματα που έριζαν για την ιδιοκτησία της αριστερής πολυκατοικίας. Εγώ θέλω να εξηγήσω στους πολίτες τι θέλουμε να κάνουμε στην επόμενη ημέρα που δεν ακούστηκε στον ορυμαγδό της τοξικότητας. Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιεί στελέχη από άλλους χώρους. Είδατε ότι επιβραβεύτηκαν από τους ψηφοφόρους της ΝΔ στελέχη που δεν προέρχονται από την παράταξη. Μια ώριμη δημοκρατία θέλει μια ισχυρή αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε όμως και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση.Δικό μου μέλημα είναι να ξαναγυρίσω όλη την Ελλάδα. Θα μιλήσω το απόγευμα στο Περιστέρι. Τι έγινε στις λαϊκές συνοικίες; Στήριξαν με πρωτόγνωρα ποσοστά τη ΝΔ. Γιατί το Πέραμα στήριξε τη ΝΔ; Γιατί βάλαμε σε τάξη τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη».
km5.JPG
Για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο πρόεδρός του κοπιάρει σε ορισμένα σημεία τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Εγώ αυτό το οποίο βλέπω σήμερα από το ΠΑΣΟΚ -μιας και με ρωτάτε- είναι έναν λόγο ο οποίος μοιάζει πάρα πολύ με του ΣΥΡΙΖΑ.
Δηλαδή μερικές φορές, τι να σας πω, ο κ. Ανδρουλάκης, αν δεν τον άκουγα, αν διάβαζα μόνο αυτά τα οποία έλεγε, θα πίστευα ότι περίπου κοπιάρει τον κ. Τσίπρα. Τουλάχιστον η χθεσινή του ομιλία ήταν μία κλασική αντινεοδημοκρατική ομιλία, η οποία προσπαθεί να κινητοποιήσει συναισθήματα τα οποία έρχονται από άλλες δεκαετίες, με έναν τελείως ρηχό πολιτικό λόγο. Ο λόγος του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο είναι ξύλινος, αλλά δεν υπάρχει τίποτα ουσιαστικό πίσω από τον λόγο του», είπε χαρακτηριστικά.
Επανέλαβε ότι δεν ήταν ο ίδιος που έκοψε τις γέφυρες με τον κ. Ανδρουλάκη. «Δεν έκοψα εγώ τις γέφυρες με τον κ. Ανδρουλάκη. Είχε μια σαφή στρατηγική. Είπε ότι δεν με θέλει με τίποτα για πρωθυπουργό. Και τώρα λέει ότι, και 149 βουλευτές να έχει η ΝΔ, δεν θα συνδράμει. Αν δεν θέλουμε να μπλέξουμε σε περιπέτειες μία πρόταση υπάρχει. Αυτοδύναμη ΝΔ. Αυτό λέει και ο κ. Ανδρουλάκης και αναζητεί τα πρωτεία στην αντιπολίτευση», συνέχισε, ενώ επισήμανε πως δεν τον αφορά τι γίνεται στον χώρο της αντιπολίτευσης, αλλά  να απευθυνθεί σε όλους τους πολίτες, να εξηγήσει το πρόγραμμα της ΝΔ και πως μπορεί να είναι μια κυβέρνηση της ΝΔ.
km2.JPG
Για Τουρκία

Με αφορμή τη νίκη του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan με 52,16% στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί του για να τον συγχαρεί και να εκφράσει την ευχή του η βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να έχει συνέχεια.
Σημείωσε δε, πως εφόσον ο λαός τον εμπιστευτεί στις 25 Ιουνίου και είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, θα επιδιώξει μια συνάντηση με τον Erdogan στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου 2023 στη Λιθουανία.
Όπως είπε, «δεν έχω αυταπάτες. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ο ελληνικός λαός με εμπιστευθεί και εκπροσωπήσω τη χώρα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ,  θα επιδιώξω συνάντηση με τον κ. Erdogan . Είναι πραγματικά σημαντικό ότι για πολλούς μήνες είχαμε μειωμένη προκλητική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Έχουμε συναντηθεί πολλές φορές. Θα είναι και ευκαιρία να θέσω το πλαίσιο» .
«Έχουμε μία βασική διαφορά και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλα θέματα στρατικοποίησης - αποστρατικοποίησης, πόσο μάλλον θέματα κυριαρχίας, απλά δεν πρόκειται να συζητηθούν ποτέ από την Ελλάδα.
Από την άλλη, έχουμε προοπτικές και για θετική ατζέντα και μάλιστα έχουμε βάλει τα θεμέλια για μια τέτοια ατζέντα. Μην ξεχνάτε ότι προφανώς έχουμε πολύ δυνατές οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία. Έχουμε παραπάνω από 3 δισ. διμερές εμπόριο, έχουμε κοινές προκλήσεις στην πολιτική προστασία, στο περιβάλλον, συμπλήρωσε.
Σχολιάσε  πως με τον Τούρκο πρόεδρο, «είμαστε γνωστοί πια, έχουμε συναντηθεί πολλές φορές και δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση μια συνάντηση μεταξύ μας».

Περί περιοδειών

Με αφορμή τον νέο κύκλο προεκλογικών περιοδειών που ξεκινά από σήμερα στο Περιστέρι, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις επισκέψεις των επόμενων ημερών, ενώ για ΤικΤοκ σχολίασε πως «έχω παιδιά που είναι 25, 24 και 19 στα 20,οπότε νομίζω ότι καταλαβαίνω τον τρόπο με τον οποίον τα παιδιά μας, η νέα γενιά επικοινωνεί. Το TikTok είναι ένα εξαιρετικά διαδραστικό και δυναμικό εργαλείο επικοινωνίας. Προσωπικά οφείλω να επισημάνω ότι εγώ δεν έχω την εφαρμογή του TikTok στο τηλέφωνό μου και είχα απαγορεύσει και στους Υπουργούς μου να την έχουν, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορώ να αξιοποιώ το εργαλείο αυτό για να κάνω δύο πράγματα.
Το ένα είναι να μπορώ να περνώ μηνύματα πολιτικής, να απαντώ σε ερωτήσεις, πραγματικές ερωτήσεις, και να μιλώ στους νέους στη γλώσσα τους.
Και το δεύτερο, το οποίο νομίζω ότι κι αυτό έχει ενδιαφέρον, είναι να δείχνουμε, δεν θα έλεγα μία άλλη πλευρά του χαρακτήρα μας, να δείχνουμε πραγματικά ποιοι είμαστε. Διότι το καλό με αυτά τα εργαλεία, ειδικά αν κάποιος έχει και λίγο μία αίσθηση ότι πρέπει που και που να αυτοσαρκάζεται, να μην παίρνει και τον εαυτό του τόσο πολύ στα σοβαρά, είναι ένα πολύ ωραίο και διαδραστικό εργαλείο κι ακόμα δεν έχετε δει τίποτα. Ακολουθεί TikΤok- φάση 2».
Συνέχισε λέγοντας πως  η προεκλογική εκστρατεία και ο πυρήνας της δεν αλλάζει.
«Και καλό το TikTok, αλλά και υποκατάστατο για τη χειραψία και για την προεκλογική εκστρατεία η οποία θα γίνει πόλη-πόλη, χωριό-χωριό δεν υπάρχει. Αύριο φεύγω για μια περιοδεία στην Κρήτη. Θα ξεκινήσω από τη Σητεία και θα καταλήξω στο Καστέλι, στην Κίσσαμο. Θα διατρέξω όλη την Κρήτη για δύο μέρες. Θα πάω σε πόλεις, θα πάω σε χωριά. Είναι μια ευκαιρία και για εμένα να ευχαριστήσω και τους συντοπίτες μου, διότι πράγματι αυτό το οποίο έγινε στην Κρήτη μου έδωσε πολύ μεγάλη, όχι απλά πολιτική, αλλά και προσωπική ικανοποίηση.
Εμπιστεύτηκαν οι Κρητικοί πιστεύω και εμένα, ίσως και περισσότερο από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι μια ευκαιρία και να τους ευχαριστήσω και να τους ζητήσω φυσικά να πάμε ακόμα καλύτερα στις εκλογές», ανέφερε.
Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως «υπάρχουν ορισμένοι κανόνες για να αντέξεις την προεκλογική περίοδο. Δεν πίνεις και δεν τρως».
Με αφορμή την επίσκεψή στο 'Αγιο Όρος, μετά τη Θεσσαλονίκη, στη σκιά της δήλωσης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, σημείωσε ότι ήταν αυτονόητη.
«Θα πάω Άγιο Όρος. Ήταν κάτι το οποίο ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό. Θυμάμαι είχα πάει για πρώτη φορά στο Άγιο Όρος το 1986, με είχε πάρει ο πατέρας μου και είχα πάει με κάποιους φίλους μου τότε. Θα κάνω το ίδιο και εγώ με τον γιο μου, ο οποίος δεν έχει πάει. Οπότε θα περάσουμε Κυριακή και Δευτέρα, είναι και του Αγίου Πνεύματος, δεν προσφέρεται εξάλλου και πολύ για πολιτική δραστηριότητα», σημείωσε.
«Επειδή βλέπω ότι υπάρχουν κόμματα και κομματίδια τα οποία μπορεί να τοποθετούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Να κάνω δυο επισημάνσεις γι’ αυτό:
Πρώτον, ότι οι πραγματικοί πατριώτες κρίνονται στην πράξη και όχι στα εύκολα λόγια και η κυβέρνηση αυτή υπερασπίστηκε την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και ενίσχυσε της θέση της Ελλάδος. Ενίσχυσε τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενισχύσαμε τις συμμαχίες μας. Άρα κάποιος ο οποίος έχει πατριωτικές ευαισθησίες, πιστεύω ότι αισθάνεται άνετα με τη Νέα Δημοκρατία.
Και το δεύτερο, να επαναλάβω αυτό το οποίο είπε ο Αρχιεπίσκοπος, ότι «η εκκλησία έμενε, μένει και πρέπει να μένει» -και έτσι πρέπει να γίνει- «τελείως μακριά από την όποια κομματική αντιπαράθεση». Και είναι αδιανόητο να υπάρχουν κόμματα τα οποία να προβάλλουν ότι έχουν την προτίμηση ή την στήριξη ή της εκκλησίας ή εκκλησιαστικών παραγόντων», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης