Πολιτική

Το Άγιο Όρος, η επίσκεψη Μητσοτάκη και στο βάθος…εκλογές – Παρέμβαση Θεοδωρικάκου: Δεν έχει προσχηματικό ή εκλογικό χαρακτήρα

Το Άγιο Όρος, η επίσκεψη Μητσοτάκη και στο βάθος…εκλογές – Παρέμβαση Θεοδωρικάκου: Δεν έχει προσχηματικό ή εκλογικό χαρακτήρα
Το Σάββατο 3/6 ο Κ. Μητσοτάκης θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια μαζί με τον γιο του θα μεταβούν στο Άγιο Όρος, όπου θα παραμείνουν όλη την Κυριακή 4/6
Σχετικά Άρθρα
Στο Άγιο Όρος θα μεταβεί, μετά την περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη,  ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, το επόμενο Σαββατοκύριακο (3-4/6), κλείνοντας έτσι την πρώτη εβδομάδα των προεκλογικών του επισκέψεων, μόνο που το γεγονός αυτό προκαλεί συζητήσεις για εμπλοκή της εκκλησίας στην πολιτική, με φόντο μάλιστα  το κόμμα «Νίκη» του θεολόγου Δημήτρη Νατσιού που έφτασε στην είσοδο της Βουλής αγγίζοντας το 3%.
Να ξεκαθαρίζει το …τοπίο γύρω από την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος - μετά την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου που είπε «ως εδώ» με τη χυδαία δήθεν εμπλοκή της εκκλησίας στην πολιτική- θέλησε και ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος, λέγοντας ότι η επίσκεψη έχει ουσία και όχι προσχηματικό ή εκλογικό χαρακτήρα.
Ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός από ηγέτης της παράταξης, είναι και Χριστιανός Ορθόδοξος, όπως και η πλειονότητα του ελληνικού λαού με βαθιά πίστη, και κατά συνέπεια η επίσκεψη έχει ουσία και όχι προσχηματικό ή εκλογικό χαρακτήρα.
«Αυτό που πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους οι Έλληνες είναι ότι δεν μπορεί στη χώρα μας να συγκροτεί πολιτική πλατφόρμα με βάση τη χριστιανική πίστη. Σχεδόν όλοι οι Έλληνες- αν εξαιρέσει κανείς τους μουσουλμάνους στη Θράκη και κάποιους μετανάστες- είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι», ανέφερε.
Μάλιστα, ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την χθεσινή παρέμβαση Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, με «ισχυρά μηνύματα για εκείνους που οφείλουν να τα παραλάβουν».

Στο Άγιο Όρος με τον γιό του ο Μητσοτάκης

Στα σχέδια του προέδρου της ΝΔ είναι να επισκεφτεί το Άγιο Όρος μαζί με τον γιο του, Κωνσταντίνο, στη γιορτή του Αγίου Πεύματος.
Άλλωστε, θα κλείσει με αυτό τον τρόπο και την πρώτη προεκλογική του εβδομάδα που ξεκινάει αύριο, Δευτέρα 29/5, στο Περιστέρι.
Αναλυτικά, ο Κ. Μητσοτάκης, ξεκινά δυναμικά τις προεκλογικές του περιοδείες από το Περιστέρι αύριο (29/5) και στη συνέχεια, την Τρίτη 30/5 στο Ηράκλειο της Κρήτης και την Τετάρτη 31/5 σε Σητεία, Μακρύ Γιαλό, Ιεράπετρα και Άγιο Νικόλαο, ενώ την Παρασκευή 2/6 θα επισκεφτεί τη Θεσσαλία.
Το Σάββατο 3/6 θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια μαζί με τον γιο του θα μεταβούν στο Άγιο Όρος, όπου θα παραμείνουν όλη την Κυριακή 4/6.
Η επίσκεψη στο Άγιο Όρος φέρεται να είναι προσκυνηματικού χαρακτήρα, όμως η χρονική στιγμή που θα γίνει, συμπίπτει με τις συζητήσεις για την επιρροή που ασκούν μοναστήρια και εκκλησιαστικοί παράγοντες υπέρ του κόμματος «Νίκη» , πυροδοτώντας σενάρια  ότι στόχος του Κ. Μητσοτάκη είναι να αυξήσει την επιρροή της ΝΔ σε δεξιότερα ακροατήρια και να υπάρξει προσέγγιση με τα μοναστήρια για να αλλάξουν τη «γραμμή» που λέγεται ότι έδωσαν υπέρ του κόμματος «Νίκη» στις πρώτες εκλογές.

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

Επιχειρώντας να δώσει απάντηση στα δημοσιεύματα που έχουν ακολουθήσει τις εκλογές της 21ης Μαΐου που αναφέρουν ότι για το κόμμα «Νίκη» του θεολόγου Δημήτρη Νατσιού που έφτασε στην είσοδο της Βουλής αγγίζοντας το 3%,έχει δοθεί γραμμή από ορισμένα μοναστήρια και εκκλησιαστικούς παράγοντες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος τόνισε πως «δεν πρόκειται να ανεχθώ ούτε την χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε και της οικειοποίησής Της από τους οιουσδήποτε παραχαράκτες της πίστης μας, που, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς, ούτε όμως την ομοίως βλάσφημη απόπειρα στοχοποίησης της Εκκλησίας μας ως δήθεν παράγοντα ‘'υπόγειας'' ή ‘'μυστικής'' ανάμιξης σε διαδικασίες και σε ζητήματα απολύτως αλλότρια με την αποστολή Της. Ως εδώ».
«Η Εκκλησία μας
, όπως σοφά και έγκαιρα, είχε επισημάνει ο μεγάλος προκάτοχός μου Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Σεραφείμ, ούτε πολιτεύεται, ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται, ούτε ‘'κομματίζεται'' θα πρόσθετα εγώ, αλλά πορεύεται», πρόσθεσε.
Ακόλουθεί ολόκληρη η δήλωση:
«Επιτρέψτε μου να επαναλάβω τα αυτονόητα σε μία ιδιαίτερα περίεργη στιγμή κατά την οποία επιχειρείται, αλυσιτελώς βεβαίως, η ‘'προβολή'', διά ερωτημάτων ή διά υπονοουμένων, αλλά πάντως με ανάρμοστο, ανοίκειο και δόλιο τρόπο και προς εξυπηρέτηση προφανών σκοπιμοτήτων, της δήθεν ‘'εμπλοκής'' της Εκκλησίας μας και κληρικών Της, και δη Ιεραρχών και εμού προσωπικώς, στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών.
Η Εκκλησία είναι θεανθρώπινος οργανισμός και όχι κοσμικός και εξουσιαστικός θεσμός. Δεν είναι εκ του κόσμου τούτου, αλλά ζει και λειτουργεί μέσα στον κόσμο τούτο για να τον μεταμορφώσει, διακονώντας το ανθρώπινο πρόσωπο, κάθε πιστό, κάθε πολίτη, χωρίς διακρίσεις και, φυσικά, ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεων και των κομματικών προτιμήσεων του καθενός και της καθεμιάς.
Όλους τους αγαπά, όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αποδέχεται, όλους τους υπηρετεί και για την σωτηρία όλων εργάζεται πιστή στις αρχές και στη διδασκαλία του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού και στην ιερή αποστολή Της. Δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους σε αμνούς και ερίφια, σε εκλεκτούς και μη, σε ευνοούμενους και σε παραπαίδια, γιατί για Αυτήν είμαστε όλοι μας παιδιά του ίδιου Θεού. Και, φυσικά, σεβόμενη απόλυτα το αυτεξούσιο και την ελευθερία του ανθρώπου, ουδένα επιχειρεί να ‘'ποδηγετήσει'' ή να ‘'χειραγωγήσει'' ή να ‘'καθοδηγήσει'' προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση σε κάθε πτυχή του δημόσιου βίου της χώρας μας.
Όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο είτε ουδέν γνωρίζει από τα της Εκκλησίας και ουδεμία επαφή έχει με Αυτήν, είτε, ηθελημένα και συνειδητά, βιάζοντας την αλήθεια και την πραγματικότητα και παίζοντας δικά του παιχνίδια, αποπειράται να Την απομειώσει, να Την προσβάλει και να Την υβρίσει.
Η Εκκλησία μας, όπως σοφά και έγκαιρα, είχε επισημάνει ο μεγάλος προκάτοχός μου Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Σεραφείμ, ούτε πολιτεύεται, ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται, ούτε ‘'κομματίζεται'' θα πρόσθετα εγώ, αλλά πορεύεται. Και την Εκκλησία μας εκπροσωπεί και εκφράζει αποκλειστικά και μόνον η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας μας και ο Πρόεδρός της, ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος, και έτερος ουδείς.
Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να ανεχθώ ούτε την χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε και της οικειοποίησής Της από τους οιουσδήποτε παραχαράκτες της πίστης μας, που, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς, ούτε όμως την ομοίως βλάσφημη απόπειρα στοχοποίησης της Εκκλησίας μας ως δήθεν παράγοντα ‘'υπόγειας'' ή ‘'μυστικής'' ανάμιξης σε διαδικασίες και σε ζητήματα απολύτως αλλότρια με την αποστολή Της. Ως εδώ.».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης