Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σαρμάς: Να είμαστε αντικειμενικοί και αμερόληπτοι - Tα πρόσωπα «κλειδιά» της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Σαρμάς: Να είμαστε αντικειμενικοί και αμερόληπτοι - Tα πρόσωπα «κλειδιά» της υπηρεσιακής κυβέρνησης
Συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο της υπηρεσιακής κυβερνησης
Σχετικά Άρθρα

(upd) Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, ορκίστηκαν τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Εκ των 20 υπουργών οι 18 έδωσαν θρησκευτικό όρκο και μόνο η υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δανιήλ Εσδράς, έδωσαν πολιτικό όρκο τον οποίο εκφώνησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ακολούθησε η διαδικασία υπογραφής του σχετικού πρωτοκόλλου.
Στη συνέχεια συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο της υπηρεσιακής κυβερνησης, υπό την προεδρια του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, ζήτησε ανεξαρτησία και αμεροληψία ως καθήκον του σχήματος που έχει αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Οι υπουργοί μετέβησαν στα υπουργεία τους για τις τελετές παράδοσης παραλαβής.
Χθες Πέμπτη, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ορκίσθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ως πρωθυπουργός, ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος θα ηγηθεί της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Σαρμάς: Πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί

«Εύχομαι σε όλους και καλή επιτυχία στο έργο σας.
Σας κάλεσα σε ένα σύντομο υπουργικό γιατί ήθελα να σας δώσω ορισμένες κατευθύνσεις ενόψει του αυριανού υπουργικού συμβουλίου που θα είναι το κανονικό.
Η συζήτηση θα γίνει αύριο όπου θα καθορίσουμε σύμφωνα με αυτό που προβλέπεται το Σύνταγμα και στο νόμο που προβλέπεται για το επιτελικό κράτος την κυβερνητική πολιτική, που δεν είναι κανονική άλλα για μερικές εβδομάδες», τόνισε ο Ι. Σαρμάς.
«Έτσι απαιτεί το Σύνταγμα και ο νόμος και πρέπει να έχουμε μια κατεύθυνση. Το πρώτο που ήθελα να είναι ότι η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή που προεδρεύεται από έναν εκ των των τριών προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων. Έτσι, θέλησε ο Συνταγματικός νομοθέτης. Το ίδιον της δικαστικής λειτουργίας είναι ανεξαρτησία και η αμεροληψία και για να ορίσει το Σύνταγμα έναν δικαστικό λειτουργό ως πρωθυπουργό γι αυτή την περίοδο αυτό σημαίνει πως το Σύνταγμα θέλησε μια ανεξάρτητη εκλογικά, πολιτικά και κομματικά, αμερόληπτη κυβέρνηση. Αυτό είναι το πρωταρχικό μας καθήκον και χρέος έναντι του δημοκρατικού πολιτεύματος. Πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως θα πρέπει να σταθμίζουμε τις πράξεις μας γιατί είναι εύκολο ίσως η πράξη να εκτιμάται καθεαυτή ως μη έχουσα πολιτικό χαρακτήρα, αλλά ακόμη και τη συνέπεια των πράξεων μας ώστε να μην στοιχειοθετηθεί ως συνιστούν παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιος πολιτικής παράταξης στον εκλογικό αγώνα».

orkomosia.jpg

Τα πρόσωπα «κλειδιά» της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Υπουργός Επικρατείας: Βασίλειος Σκουρής


Ο Βασίλειoς Σκoυρής αναλαμβάνει υπηρεσιακός υπουργός Επικρατείας.
Είναι Έλληνας καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και από το 2003 ως τις 7 Οκτωβρίου 2015 ήταν πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.
Έχει θητεύσει δύο φορές ως υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, το 1989 και το 1996.

Υπουργός Οικονομικών: Θεόδωρος Πελαγίδης

Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Πελαγίδης, είναι υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) από τις 20 Σεπτεμβρίου του 2020.
Επίσης είναι πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής, της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Τράπεζας.
Από το 2004 είναι καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Υπουργός Εξωτερικών: Βασίλειος Κασκαρέλης

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης,  υπήρξε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Υπηρεσίας από το 1974.
Τον Μάιο του 2009 ανέλαβε πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, ύστερα από 16 έτη συνεχούς υπηρεσίας στις μόνιμες αντιπροσωπείες της χώρας μας σε πολύ σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς, αποκτώντας έτσι μια ευρύτερη γνώση και πολύτιμη εμπειρία του συνόλου των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων ζητημάτων, καθώς και των διατλαντικών σχέσεων.
Έχει υπηρετήσει ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2004-2009), ενώ νωρίτερα είχε διατελέσει μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΝΑΤΟ.

Υπουργός Άμυνας: Αλκιβιάδης Στεφανής

Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, έχει διατελέσει υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ.

Υπουργός Εσωτερικών: Καλλιόπη Σπανού

Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Καλλιόπη Σπανού ανέλαβε με την προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαΐου και θα συνεχίσει στην ίδια θέση και για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Είναι καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης (ΠΕΔΔ) του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει από το 1989.
Τον Μάιο του 2011 εξελέγη Συνήγορος του Πολίτη από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, θέση από την οποία αποχώρησε τον Οκτώβριο του 2015.
Από το 2003 έως το 2011 είχε, επίσης, υπηρετήσει ως Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη

Επιστολή του Κυρ. Μητσοτάκη στον Ι. Σαρμά για τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης έως τις εκλογές

Το ενοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής του 2023, αλλά και σημείωμα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας παρέδωσε μεταξύ άλλων στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Τονίζει, επίσης, ότι επιδίωξη του ευθύς εξ αρχής η εμπέδωση κανόνων και διαδικασιών, που θα εγγυώνται τη θεσμική μνήμη και συνέχεια στην απρόσκοπτη
λειτουργία του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης είναι η εξής:

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ:
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΜΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΚΟΥΡΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΕΛΑΓΙΔΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΕΛΕΝΗ ΛΟΥΡΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΣΚΑΡΕΛΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΤΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΤΡΙΝΑ ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΑΛΟΥΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΠΑΝΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΔΑΝΙΗΛ ΕΣΔΡΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΛΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΛΙΑΡΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΙΩΑΝΝΑ ΔΡΕΤΤΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥΡΝΑΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ:ΗΛΙΑΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης