Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Σαρμάς – Ανακοινώθηκαν τα ονόματα της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης, ποιοι αναλαμβάνουν

Ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Σαρμάς – Ανακοινώθηκαν τα ονόματα της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης, ποιοι αναλαμβάνουν
Την Κυριακή 28/5 ορκίζονται οι βουλευτές που εκλέχθηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου
Σχετικά Άρθρα
(upd) Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε με τον κ. Σαρμά, στον οποίο ανέθεσε την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές στις 25 Ιουνίου σύμφωνα με την σχετική πρόβλεψη του Συντάγματος.
Απευθυνόμενη στον κ. Σαρμά η κ. Σακελλαροπουλου τόνισε: «Ανακοίνωσα ήδη στους πολιτικούς αρχηγούς ότι σκοπεύω να προτείνω εσάς εκ των τριών Προέδρων (Ανώτατων Δικαστηρίων), να σας αναθέσω την εντολή πλέον σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές».
Από την πλευρά του, ο κ. Σαρμάς, αφού ευχαρίστησε την Πρόεδρο υπογράμμισε ότι είναι μεγάλη τιμή και πρόσθεσε «Είναι συνταγματική μου υποχρέωση να αποδεχθώ και συγχρόνως και καθήκον μου ως πολίτη».
Προηγήθηκε, χθες, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που κάλεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης.

Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Μαξίμου


«Κύριε Πρόεδρε, σας υποδέχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου, θέλω να σας ευχηθώ καλή δύναμη στα καθήκοντά σας ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να σας παραδώσω έναν ολίγο ογκώδη φάκελο ο οποίος συμπεριλαμβάνει μια σειρά από στοιχεία τα οποία πιστεύω ότι θα βρείτε χρήσιμα όπως τη συνοπτική παρουσίαση των λειτουργιών και των παραθέντων αποτελεσμάτων της προεδρίας της κυβέρνησης, το υλοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής για το 2023, ένα συνολικό σημείωμα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας αλλά και τα κρίσιμα επιχειρησιακά ορόσημα του επόμενου τριμήνου καθώς και τα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων.
Πιστεύω ότι καταδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο ότι το επιτελικό κράτος διασφαλίζει για τη συνέχεια της λειτουργίας της κρατικής μηχανής και παρότι το Σύνταγμα προβλέπει ορισμένο χρόνο στα καθήκοντα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα είστε διακυβέρνηση με πλήρεις αρμοδιότητες και κατά συνέπεια πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε η μετάβαση από την απερχόμενη κυβέρνηση στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να γίνει με όλους τους κανόνες που η συνέχεια του κράτους επιβάλλουν.
Οπότε και πάλι θέλω να σας ευχηθώ καλή δύναμη στα καθήκοντά σας και προφανώς είμαι πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση μπορεί να έχετε», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή παράδοσης παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου απευθυνόμενος στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά.
«Σας ευχαριστώ πολύ κ. πρόεδρε.
Η κυβέρνηση αυτή θα είναι μια κυβέρνηση υπηρεσιακή, θα έχει όλες βέβαια τις εξουσίες αλλά μόνον τις εξουσίες για να εφαρμόσει το νόμο μέχρι ότου εδώ, στο Μαξίμου, επανέλθει πάλι αυτός που θα προέρχεται από τη λαϊκή βούληση.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ένας πρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου, ξέρει πολύ καλά ότι είναι μόνο και μόνο για να οργανώσει τις εκλογές και επίσης για να συνεχιστεί η λειτουργία της εκτελεστικής λειτουργίας και του κράτους χωρίς να υπάρξει κενό. Μέχρι να έρθει αυτός που είναι ο φυσικός δικαιούχος σε αυτό το κτίριο», απάντησε ο κ. Σαρμάς.

Η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, τα μέλη της οποίας αναμένεται να ορκισθούν αύριο, ανακοινώθηκαν.

Ακολουθεί η σύνθεση της Κυβέρνησης:

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ιωάννης Σαρμάς

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΚΟΥΡΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΕΛΑΓΙΔΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΕΛΕΝΗ ΛΟΥΡΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΣΚΑΡΕΛΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΤΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΤΡΙΝΑ ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΠΡΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΑΛΟΥΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΠΑΝΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΔΑΝΙΗΛ ΕΣΔΡΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΛΙΑΡΗΣ
 
Ποιος είναι ο Ιωάννης Σαρμάς

Ο 66χρονος Ιωάννης Σαρμάς γεννήθηκε στην Κω το 1957, είναι έγγαμος (1987) και έχει δύο παιδιά 33 και 34 ετών.
Αποφοίτησε με άριστα το έτος 1979 από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με υποτροφίες από τη γαλλική Κυβέρνηση και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και έχει δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών (DEA) από το Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ στο Ποινικό Δίκαιο (1980-1981), το Δημόσιο Δίκαιο (1982-1983) και τα δημόσια οικονομικά (1983-1985). Η διδακτορική διατριβή του ήταν στο δίκαιο των ατομικών δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ (1981-1985).
Στη συνέχεια, έκανε την στρατιωτική του θητεία στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ως δόκιμος αξιωματικός (1984-1986) και την τελευταία χρονιά της στρατιωτικής του θητείας (έτος 1986) συμμετείχε στους διαγωνισμούς επιλογής δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.
Η επιλογή του ήταν δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας (1987) και έξι χρόνια μετά (1993) μετατάχθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οποίο παραμένει έως σήμερα. Καθήκοντα πρόεδρου του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ανέλαβε τον Νοεμβρίου του 2019 με τετραετή, μη ανανεώσιμη θητεία, η οποία λήγει τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Μετά την άσκηση των υπηρεσιακών πρωθυπουργικών του καθηκόντων θα επανέλθει στα καθήκοντα του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Νοέμβριο του 2023, θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης της τετραετίας και όχι λόγω ορίου ηλικίας. Υπενθυμίζεται ότι οι πρόεδροι των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας μπορούν να παραμείνουν στις ηγεσίες των δικαστηρίων έως τέσσερα χρόνια, ανεξάρτητα αν το όριο ηλικίας δεν συμπίπτει με αυτό της συνταξιοδότησης, δηλαδή δεν έχουν συμπληρώσει το ηλικιακό όριο αποχώρησης από το δικαστικό σώμα.
Ο κ. Σαρμάς είναι επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Μάιος 2022), επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (Νοέμβριος 2022) και επίτιμος διδάκτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (Μάρτιος 2023).
Το διάστημα 2002-2013 διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και κατά την θητεία του, μεταξύ των άλλων, εισήχθη με πρωτοβουλία και εισήγησή του το κεφάλαιο "GETTING RESULTS" στην ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Προηγουμένως, είχε οργανώσει και εκτελέσει τον έλεγχο για την ειδική έκθεση με τίτλο "GETTING RESULTS" σχετικά με τους οργανισμούς της Ένωσης.
Παράλληλα, διετέλεσε πρόεδρος Τμήματος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (εξελέγη πρόεδρος Τμήματος δύο φορές).
Δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, μεθοδολογία του Δικαίου και Δημοσιονομικά (1989-1999) και στην Εθνική Σχολή Δικαστικών λειτουργών τη νομολογία του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (1997-2001).
Διετέλεσε πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την εκπόνηση της Δικονομίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η Επιτροπή υπό την προεδρία του, εκπόνησε εντός 5 μηνών ένα πλήρες, ολοκληρωμένο σχέδιο. Πολλές παρόμοιες προσπάθειες είχαν γίνει, χωρίς όμως αποτέλεσμα, τα τελευταία 30 έτη. Η Δικονομία του Ε.Σ. ψηφίστηκε με το νόμο 4700/2020.
Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την εκπόνηση του ελεγκτικού και διοικητικού κανονισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ομάδα λειτούργησε από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 και με την εν συνεχεία εφαρμογή του κανονισμού, το Ελεγκτικό Συνέδριο μεταβλήθηκε ριζικά.
Τέλος, μεγάλος είναι ο αριθμός των βιβλίων και των εισηγήσεων σε επιστημονικά συνέδρια τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης