Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παρά τον θρίαμβο της ΝΔ, η υπόθεση αυτοδυναμία δεν θα είναι «εύκολη» - Οι παγίδες της 2ης κάλπης και ο εφησυχασμός

Παρά τον θρίαμβο της ΝΔ, η υπόθεση αυτοδυναμία δεν θα είναι «εύκολη» - Οι παγίδες της 2ης κάλπης και ο εφησυχασμός
Αν έχουμε επτακομματική βουλή, τότε η ΝΔ χρειάζεται πάνω από 38%
Σχετικά Άρθρα

Μπορεί το 41% που έλαβε περίπου η Νέα Δημοκρατία να είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που δείχνει την πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη αλλά στη Πειραιώς βρίσκονται σε μία ανησυχία για τις δεύτερες εκλογές.
Ο λόγος είναι ότι υπάρχει περίπτωση να μειωθεί αυτό το ποσοστό και η υπόθεση αυτοδυναμία να μπει σε περιπέτειες.
Η ΝΔ θέλει να πιάσει το 40% που σημαίνει 50 έδρες μπόνους, το μέγιστο που μπορεί να λάβει.

Πιθανή η είσοδος στην Βουλή για την Πλεύση Ελευθερίας 

Θυμίζουμε ότι η επόμενη βουλή μπορεί να είναι εξακομματική ή και επτακομματική υπό προϋποθέσεις.
Η Πλεύση Ελευθερίας θα θελήσει να μπει στη Βουλή βλέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται αποσυσπειρωμένος και οι ψηφοφόροι του πλέον να αμφισβητούν τον Αλέξη Τσίπρα.
Επίσης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου που επίσης δεν ψήφισε το μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μπορεί να τραβήξει κόσμο από το ΜΕΡΑ25 που δεν μπήκε στην Βουλή υποκαθιστώντας ουσιαστικό στον αντισυστημικό αριστερό χώρο τον Γιάνη Βαρουφάκη. 

Θα τραβήξει κόσμο από ορφανές δεξιές ψήφους το ΝΙΚΗ; 

Το κόμμα ΝΙΚΗ επίσης μπορεί να βρεθεί μέσα στη επόμενη Βουλή.
Η ορφανή δεξιά ψήφος μπορεί να κατευθυνθεί εκεί από την στιγμή που πολλά κόμματα μείνανε εκτός εκλογών, όπως το κόμμα Έλληνες ή η Πατριωτική Ένωση του Εμφιετζόγλου. Μέσα σε λίγες μέρες έφτασε στο κατώφλι του 3% με έναν άγνωστο αρχηγό, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να κατευθυνθεί η ψήφος εκεί. 

Το καλοκαίρι και η χαλαρή ψήφος 

Μία πιθανή είσοδος των δύο παραπάνω κομμάτων θα μεγαλώσει τον πήχη της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ.
Αν έχουμε επτακομματική βουλή,
τότε η ΝΔ χρειάζεται πάνω από 38%. Επίσης, οι εκλογές θα γίνουν πλέον στο τέλος του πρώτου μήνα του καλοκαιριού, 25 Ιουνίου. Υπάρχει μία διάχυτη εντύπωση ότι πολλοί μπορεί να μην πάνε να ψηφίσουν θεωρώντας ότι το αποτέλεσμα έχει κριθεί. Ουσιαστικά στη ΝΔ φοβούνται τον εφησυχασμό και τη χαλαρότητα στο εκλογικό σώμα που μπορεί να φέρει μείωση του ποσοστού της ΝΔ. 

Περιοδείες 

Γι’ αυτό σύμφωνα με πληροφορίες στη Πειραιώς, θα καταρτίσουν άμεσα ένα σχέδιο περιοδειών σε όλη τη επικράτεια, επαρχία και αστικά κέντρα προκειμένου να διατηρηθεί η συσπείρωση σε όλο τον κομματικό μηχανισμό. Κεντρικό σύνθημα θα είναι ότι για την κυβερνητική σταθερότητα δεν θα πρέπει να εφησυχάζει κανείς και ότι πρέπει να ξαναπάει ο κόσμος να ψηφίσει και να μην απέχει. 

Αυστηρές οδηγίες για πανστρατιά μηχανισμού 

Παράλληλα, θα δοθούν αυστηρές οδηγίες και στα μεγάλα στελέχη, στους υπουργούς και τους βουλευτές του κόμματος ακόμα και σε αυτούς που δεν μπήκαν στην Βουλή να περιοδεύσουν στις περιφέρειές τους για να διατηρήσουν το μήνυμα της επαγρύπνησης παντού. Πλέον υπάρχει λίστα, δεν μπορεί να σταυρωθεί κανένα ψηφοδέλτιο.
Η σειρά εκλογής είναι προδιαγεγραμμένη. 

Κίνδυνοι αποσυσπείρωσης 

Υπάρχουν πολλοί που όταν πάρει η ΝΔ το μπόνους των 40 εδρών ως πρώτο κόμμα με την ενισχυμένη αναλογική μπορεί να γίνουν βουλευτές σε κάποιες περιφέρειες. Όμως πολλοί που δεν βρίσκονται στο φάσμα της εκλογής μπορεί να μην ενδιαφερθούν για τον αγώνα του κόμματος για την αυτοδυναμία και να απέχουν ή να είναι νωχελικοί. Αυτά τα φαινόμενα θέλει να αποφύγει η Πειραιώς και θα στείλει μήνυμα πανστρατιάς καθώς «ο αγώνας δεν έχει τελειώσει». 

Θα ξανατονίσει να μην υπάρξει αλαζονεία γαλάζιων στελεχών 

Επίσης, αυτό που έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός και θα το ξανατονίσει στα στελέχη είναι να αποφύγουν αλαζονικές συμπεριφορές λόγω του ποσοστού. Σε ένα μεγάλο βαθμό οι πολίτες επέλεξαν τη ΝΔ διότι πιστεύουν στο πρόγραμμα της ΝΔ (καλύτεροι μισθοί, ανάπτυξη, μείωση φόρων κτλ) αλλά έδειξαν την εμπιστοσύνη τους προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη . Όμως κάποιοι επέλεξαν τη ΝΔ διότι θέλησαν να αποδοκιμάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τις πρακτικές τοξικότητας και διχασμού της κοινωνίας που τα στελέχη του εφάρμοσαν. Αυτοί οι ψήφοι δεν είναι δεδομένες την δεύτερη Κυριακή, εάν υπάρξει αλαζονεία από τα γαλάζια στελέχη. Ειδικά στα τηλεοπτικά πάνελ που θα βρεθούν. 

Γι’ αυτό για την ΝΔ τίποτα δεν έχει κριθεί και η ηγεσία δεν θέλει να παραμείνει ο μηχανισμός σε έκσταση από τη μεγάλη νίκη της 21ης Μαΐου. Στις πρώτες εκλογές παρατηρήθηκε μεγαλύτερη συμμετοχή απ’ ότι στις εκλογές του 2019 (άρα μικρότερη αποχή) ενώ και οι νέοι εν τέλει δεν ψήφισαν αντισυστημικά κόμματα όπως πιστευόταν. Στις δεύτερες η προσέγγιση όλων των ομάδων ξεκινάει από το μηδέν. 

Σωτήρης Πίκουλας 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης