Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έρευνα: Ένας στους δύο αναποφάσιστους επέλεξε ΝΔ – Τί ψήφισαν οι επαγγελματίες

Έρευνα: Ένας στους δύο αναποφάσιστους επέλεξε ΝΔ – Τί ψήφισαν οι επαγγελματίες
Συντριπτική η υπεροχή της ΝΔ στους πολίτες που αποφάσισαν τι θα ψηφίσουν την τελευταία ημέρα
Σχετικά Άρθρα
Συντριπτική ήταν η υπεροχή της ΝΔ στους πολίτες που αποφάσισαν τι θα ψηφίσουν την τελευταία ημέρα, καθώς, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία ερευνών που παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ ο εκλογικός αναλυτής κ. Παναγιώτης Κουστένης, ένας στους δύο αναποφάσιστους που πήραν ουσιαστικά την απόφαση τους στο παραβάν, ψήφισε το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε αντίθετο κλίμα, μόλις το 13% αποφάσισε να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδόν ένας στους 10 αναποφάσιστους στήριξε το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Στα ποιοτικά στοιχεία που αποκωδικοποιούν το εκλογικό αποτέλεσμα εντάσσεται και η συμπεριφορά των νέων όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε και τους νέους ψηφοφόρους με μια διαφορά που προσεγγίζει τις 10 μονάδες.
Στα αξιοσημείωτα είναι και η υπεροχή της ΝΔ στον χώρο του κέντρου, καθώς οι κεντρώοι ψηφοφόροι σε ποσοστό 40% προτίμησαν τη ΝΔ και μόλις το 12,4% τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, ο εκλογικός αναλυτής παρουσίασε τα ακόλουθα ποιοτικά στοιχεία που αποκωδικοποιούν το εκλογικό αποτέλεσμα:
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων «Η Νέα Δημοκρατία παίρνει 38% υπεροχή σε αυτούς οι οποίοι αποφάσισαν την τελευταία μέρα κατά δήλωσή τους[…] Πρέπει να πω ότι μια ανάλογη υπεροχή η Νέα Δημοκρατία καταγράφει σε αυτούς που δήλωσαν ότι ψηφίζουν πάντα και παραδοσιακά το ίδιο κόμμα, δηλαδή γύρω στο 35% διαφορά. Η μία περισσότερο ανταγωνιστική σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνεται σε αυτούς που αποφάσισαν τους τελευταίους μήνες ή και μέσα στην προεκλογική περίοδο».
Image
Για το πώς ψήφισαν ανά ηλικία σημείωσε ότι «βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει από αρκετά χαμηλά ποσοστά ακόμα και στις νεαρές ηλικίες εκείνες που είθισται να θεωρούνται το προνομιακό του πεδίο τουλάχιστον από τον Σεπτέμβρη 2015 και μετά[…] Και θα δούμε ότι όσο προχωράμε ακόμα και μέχρι τα 65 η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στο 20%. Μάλιστα, αν ομαδοποιούσαμε το πώς ψηφίζουν οι ψηφοφόροι κάτω των 35 και άνω των 35, στους ψηφοφόρους άνω των 35 το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά είναι κάτω από 20%, διατηρεί δηλαδή μια ελαφρά, πολύ ελαφρά υπερεκπροσώπηση στις νεαρές ηλικίες, αλλά αυτό δεν είναι εικόνα βουλευτικών εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία αντιστρόφως, διατηρεί τουλάχιστον ως προς τις ψήφους ανά ηλικία την κατανομή που ξέραμε και το 2019 δηλαδή ξεκινάει από 30% στους νέους φτάνει 50% στους άνω των 65».
Image
«Η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανώτερη του 40% στους ελεύθερους επαγγελματίες[…]
Είναι πλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες, το υψηλότερο ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας, υψηλότερη ακόμα και από το ποσοστό της στους αγρότες Και βέβαια έχει και τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2019, δηλαδή με δύο εθνικά ποσοστά συγκρίσιμα έχει 10 μονάδες παραπάνω. ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστρόφως έχει χάσει 13 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές» εξήγησε ο Παναγιώτης Κουστένης.
Image
«Ναι είναι η περίφημη μάχη για το κέντρο που δείχνει ξεκάθαρα αυτό που λέγαμε και κατά τη διάρκεια της εκλογικής βραδιάς, αυτή τη διείσδυση που έχει πετύχει η Νέα Δημοκρατία προς τον ενδιάμεσο ιδεολογικό χώρο, τον κεντρώο χώρο. Το 40% από αυτούς που αυτοτοποθετούνται στο κέντρο ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Κουστένης.
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης